ECONOMIE | Analize economice

Deficit bugetar de 1,71% din PIB, după prima jumătate a anului 2022

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2022-07-27 19:16

Deficitul bugetului general consolidat după prima jumătate a lui 2022 a fost de 23,5 miliarde lei (-1,71% din PIB-ul estimat pentru anul curent), potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor.

În aceeași perioadă a anului trecut, minusul nominal a fost de 33,8 miliarde lei și a însemnat -2,86% din PIB.

Pe fondul unei inflații crescute peste așteptări, încasările s-au majorat cu 41 miliarde lei sau 22,9% în termeni nominali, la 217 miliarde lei (de la 14,9% la 15,8% din PIB).

Avansul cheltuielilor publice a fost de circa 30 miliarde lei nominal (până la 240 miliarde lei), dar acestea s-au redus raportat la PIB (de la 17,8% la 17,5%).

Observație importantă, în premieră, a fost luat în calcul noul rezultat economic prognozat pentru anul în curs și majorat de la 1.328 miliarde lei anterior până la 1.372 miliarde lei.

În luna iunie, rezultatul execuției bugetare (doar -0,14% din PIB) a păstrat traiectoria necesară pentru atingerea obiectivului pentru anul în curs.

Ceea ce dă speranțe pentru ajustarea bugetară vizată pe anul în curs (-5,84% din PIB), dacă situația financiară acceptabilă se va menține după noile beneficii oferite populației pentru compensarea creșterii prețurilor.

Totuși, la Bugetul de stat, raportul între sumele colectate și cele distribuite a fost de doar 78%, deficitul acestuia urcând la 2,18% din PIB.

Pentru echilibrarea bugetului general consolidat s-a apelat la excedentele de la bugetele locale, unde raportul dintre venituri și cheltuieli a ajuns la 113% (+6,5 miliarde lei) și de la instituțiile publice autofinanțate (venituri/cheltuieli 123%, de unde un plus de aproape 4 miliarde lei).

Din cele circa 40 miliarde lei încasați în plus pe primele șase luni din 2022, aproape un sfert s-au înregistrat în contul TVA (+9,6 miliarde lei, la o majorare procentuală de circa 27%) și o cincime (+8,2 miliarde lei) din veniturile nefiscale (care includ încasări din dividende, redevențe petroliere și vărsăminte din veniturile nete ale BNR), care au însumat 21,25 miliarde lei (+63%).

Alte aproape 7 miliarde lei din creșterea spectaculoasă a încasărilor din alte taxe și impozite fiscale (+210% !) și 6 miliarde lei din creșterea contribuțiilor de asigurări (principala componentă a veniturilor, 68,5 miliarde lei), pentru ca impozitul pe profit, impozitul pe venit și sumele primite de la UE să aducă suplimentar fiecare peste 2 miliarde de lei.

Avansul cheltuielilor din primele șase luni ale lui 2022, de 14,3% în raport cu anul precedent, a fost generat în principal de majorarea cu circa 17% a sumelor destinate asistenței sociale (12,6 miliarde lei în plus) de majorarea obligațiilor achitate în contul dobânzilor (+48%) și de cheltuielile cu bunuri și servicii (+16%), ambele cu un avans de 4,3 miliarde lei.

Ritmul de creștere a fost relativ moderat (+4,7%) în cazul cheltuielilor de personal. Totuși, în termeni nominali, acestea s-au majorat peste creșterea sumelor alocate pentru cofinanțarea proiectelor susținute din fonduri externe nerambursabile (+2,62 miliarde lei față de +2,31 miliarde lei), în timp ce cheltuielile de capital s-au redus cu 437 milioane lei (-4%).

 

Taguri: statistici economice  Macroeconomie  Ministerul Finantelor  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economiceRomânia, de-abia pe locul zece în UE la inflația anuală

România s-a situat în luna august de-abia pe locul zece în UE în ce privește creșterea anuală a prețurilor, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un nivel calculat potrivit metodologiei armonizate la nivel european pentru a detalii

Avans economic de 5,8% pe primul semestru. Industria, efect negativ, iar agricultura și sectorul financiar cu contribuții nule

INS a anunțat creșterea PIB pe al doilea trimestru din 2022 de 5,3%, atât în termeni reali cât și pe seria ajustată sezonier faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, la fel ca în varianta semnal. Avansul faţă de trimestrul detalii

Inflația anuală, stabilizată la circa 15%

Creșterea anuală a prețurilor a scăzut marginal în iulie 2022, până la 14,96% față de 15,05% în luna anterioară, potrivit datelor publicate de INS. Asta deși inflația lunară a fost de 0,89%, în creștere după scăderea din detalii

”Inflația industrială”, din nou în creștere și peste pragul de 60% la intern

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI – „inflația industrială”) a crescut în iulie 2022 cu 3,1% față de luna anterioară și a urcat din nou (48,06% nivel anual), peste valorile din cele două luni precedente. Datele INS detalii

  

Ultimele Comentarii