ECONOMIE | Stiri economice

România, pe locul 7 în UE la creșterea anuală a prețurilor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2022-07-26 17:35

România se plasează pe locul 7 în UE la creșterea anuală a prețurilor, potrivit datelor publicate de Eurostat pe metodologia armonizată ce permite comparațiile corecte între țări.

Cu un nivel de 13%, stăm mult mai bine decât cele trei țări baltice (Estonia cu 22%, Lituania 20,5% și Letonia 19,2%) și rămânem sub Cehia (16,6%), Bulgaria (14,8%) și Polonia (14,2%).

Imediat după noi vin Slovacia, Ungaria (ambele cu 12,6%) și Croația (12,1%), Grecia (11,6%) fiind singurul stat mai vechi membru UE care se intercalează între statele din fostul bloc estic, unde Slovenia încheie plutonul cu 10,8%.

Așadar, dincolo de problemele curente generate de conjunctura energetică mondială și războiul din Ucraina, a contat și procesul de apropiere a prețurilor din mai noile membre ale Uniunii de nivelurile occidentale.

La polul opus, s-au situat Malta (6,1%) și Franța (6,5%), podiumul celor mai mici indici armonizați de inflație fiind completat de Finlanda (8,1%). Ceva mai bine decât celelalte două mari economii ale UE, Germania (8,2%) și Italia (8,5%), plasate mai jos față de media UE (8,6%).

Astfel, creșterea anuală a prețurilor în UE a fost de 9,6%, în creștere semnificativă de la nivelul de 8,8% consemnat în luna mai și de peste patru ori mai mare decât în urmă cu 12 luni (doar 2,2% în iunie 2021, când acest indicator-cheie era foarte aproape de cota teoretic dezirabilă de 2%).

De remarcat și faptul că prețurile s-au majorat pe parcursul lunii iunie în 25 din cele 27 state membre, în ce două economii importante au reușit să obțină o scădere de -0,1 puncte procentuale, respectiv Germania și Olanda (unde inflația anuală a scăzut pentru a treia lună consecutiv). Semnal că se poate ajunge la o fază de platou și de întoarcere a avansului prețurilor spre niveluri mai reduse.

În fine, trebuie subliniat că, potrivit datelor analizate pentru Zona Euro, aproape jumătate din inflația anuală a provenit direct din majorarea costurilor cu energia (4,19 puncte procentuale din cele 8,6 pp per total), în timp ce influențele venite pe segmentul „mâncare, alcool și tutun” (1,88 pp), servicii (1,42 pp) și bunuri industriale (1,15 pp) au fost semnificativ mai reduse (toate acestea includ indirect și scumpirea resurselor energetice utilizate la fabricarea lor).

 

Taguri: statistici economice  inflatia  Eurostat  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economice



Pensia reală de asigurări sociale de stat a crescut anul trecut cu 2,9%

În 2023, creșterea pensiei nominale ca medie anuală a fost de 13,9%, potrivit datelor publicate de INS. Pe fondul unei inflații de 10,4% (tot medie anuală, potrivit metodologiei naționale), puterea de cumpărare a pensionarilor a crescut detalii

Producția de cereale boabe pe 2023, cu o zecime mai mare față de anul precedent

Producţia de cereale boabe anunţată de INS pentru anul 2023 a crescut cu aproape o zecime față de anul precedent, de la 18,86 milioane tone la 20,57 milioane tone. În condițiile unei extinderi marginale a suprafețelor cultivate (+1%), a contat detalii

România, țara UE cu cea mai mare creștere a costului salarial

România a ocupat în T4 2023 prima poziție între statele membre UE în ceea ce privește creșterea costului salarial, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un nivel de +16,9%, țara noastră a devansat la acest capitol Ungaria detalii

Deficitul comercial în prima lună a anului, la cea mai mică valoare din septembrie 2021 încoace

Exporturile României au ajuns în ianuarie 2024 la circa 7,1 miliarde euro (-1,3% față de aceeași lună a anului anterior), în timp ce importurile au însumat ceva mai mult de 9 miliarde euro (-4,8%), potrivit datelor publicate de INS. detalii

 



 

Ultimele Comentarii