ECONOMIE | Stiri economice

Producția industrială pe primele cinci luni, mai mică decât în aceeași perioadă a anului trecut

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2022-07-20 19:31

România a consemnat în luna mai 2022 o creștere a producției industriale față de luna precedentă de 10,1% pe seria brută, potrivit datelor comunicate de INS.

Totuși, pe seria ajustată cu numărul de zile lucrătoare și sezonalitate, s-a consemnat o scădere marginală (-0,1%). Astfel, valoarea semnificativ mai mare în termeni bruți a provenit din numărul și dispunerea favorabilă a zilelor lucrătoare.

Evoluția față de aceeași lună a anului precedent a fost de creștere semnificativă pe seria brută (+6,4%) și modică (+1,1%) pe seria ajustată cu numărul de zile lucrătoare și sezonalitate. Totuși, rezultatele pe luna mai sunt mai slabe decât în urmă cu cinci ani (vezi tabelul) iar valoarea cumulată pe primele cinci luni din 2022 a fost cu -0,8% sub rezultatul brut din ianuarie - mai 2021 și -2,4% pe seria ajustată.

Semnal important, industria prelucrătoare, care dă tonul pentru ansamblul producției industriale, a consemnat pe datele ajustate o diminuare încă și mai pronunțată față de luna precedentă (-2,3%) decât pe intervalul scurs de la începutul anului (-1,2%). Ceea ce indică o deteriorare în termeni comparabili a performanței acestui sector, singurul care a venit cu o contribuție negativă (-0,1 puncte procentuale) la creșterea economică din T1 2022.

În contextul restrângerii activității și a creșterii prețurilor la resursele energetice, a rezultat o scădere pe toată linia și în industria extractivă (-1,7% față de luna anterioară, -7,2% față de mai 2021 și -4,3% cumulat pe primele cinci luni din 2022). Producția de energie a revenit față de aprilie (+4,3%) dar a rămas sub nivelul din mai 2021 (-3,7%) și cumulat (-5,8%)

Rezultatele pe ramuri industriale

Printre industriile cu rezultate bune consemnate în primele cinci luni ale anului curent, se numără repararea și întreținerea mașinilor și echipamentelor (+47%), tipărirea și reproducerea înregistrărilor (+32,2%), industria de pielărie (+24,8%) și fabricarea altor mijloace de transport (+11,2%).

La polul opus al rezultatelor apar sectoare importante, precum producția de substanțe chimice (-20,8%), fabricarea autovehiculelor de transport rutier (-9,9%), produse de cocserie și din prelucrarea țițeiului (-6,6%), prelucrarea lemnului (-9,6%), extracția petrolului brut și gazelor naturale (-6,1%), fabricarea de mobilă (-4,6%) și producția de echipamente electrice (-4,5%).

Pe fondul creșterii puternice a prețurilor de producție (+46,5%), se remarcă avansul înregistrat de cifra de afaceri în industria energetică (+103,9% în primele 5 luni din 2022 față de aceeași perioadă a anului anterior), urmată la mare distanță de bunurile intermediare (+32,1%), bunurile de uz curent (+24,7%), bunurile de folosință îndelungată (+14,1%) și bunurile de capital (+13,3%).

Totodată, comenzile pentru industria prelucrătoare au avansat cu 21,6% în intervalul ianuarie - mai 2022. Trebuie remarcată revenirea semnificativă pe toată linia consemnată în mai, după scăderile generale din aprilie: bunuri de folosinţă îndelungată (+16,3%), bunuri intermediare (+13,9%), bunuri de uz curent (+8,6%) și bunuri de capital (+3,0%). Precum și avansul consistent față de aceeași lună a anului anterior (+28,1%).

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economiceRomânia, pe locul 7 în UE la creșterea anuală a prețurilor

România se plasează pe locul 7 în UE la creșterea anuală a prețurilor, potrivit datelor publicate de Eurostat pe metodologia armonizată ce permite comparațiile corecte între țări. Cu un nivel de 13%, stăm mult mai bine decât detalii

Producția industrială pe primele cinci luni, mai mică decât în aceeași perioadă a anului trecut

România a consemnat în luna mai 2022 o creștere a producției industriale față de luna precedentă de 10,1% pe seria brută, potrivit datelor comunicate de INS. Totuși, pe seria ajustată cu numărul de zile lucrătoare și sezonalitate, s-a detalii

Deficitul comercial lunar, stabilizat la peste 1% din PIB in luna mai 2022

Deficitul comercial a fost în mai 2022 de 2,72 miliarde euro, cu 53% mai mare decât în aceeași lună a anului anterior, potrivit datelor publicate de INS. Exporturile FOB au fost de aproape 8 miliarde euro iar importurile CIF s-au cifrat la detalii

Construcțiile, avans minim și trend descrescător după prima treime a anului

În luna aprilie 2022, volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de luna anterioară cu 1,5% pe seria brută și cu 3,4% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate. Astfel, dispunerea favorabilă a detalii

  

Ultimele Comentarii