ECONOMIE | Stiri economice

Deficitul comercial lunar, stabilizat la peste 1% din PIB in luna mai 2022

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2022-07-18 09:51

Deficitul comercial a fost în mai 2022 de 2,72 miliarde euro, cu 53% mai mare decât în aceeași lună a anului anterior, potrivit datelor publicate de INS.

Exporturile FOB au fost de aproape 8 miliarde euro iar importurile CIF s-au cifrat la 10,72 miliarde euro. Deși considerabil, avansul exporturilor (+34,5%) a fost sub cel al importurilor (+38,8%), ceea ce a condus la un rezultat negativ stabilizat la peste 1% din PIB în ce privește schimburile lunare de mărfuri cu exteriorul.

Cumulat pe primele cinci luni ale anului, minusul din schimburile externe a ajuns deja la 12,74 miliarde euro, cu aproape patru miliarde euro (+44%) peste valoarea consemnată în aceeași perioadă a anului anterior.

Gradul de acoperire al importurilor cu exporturile efectuate s-a păstrat pe traiectoria de scădere începută în 2014 și a ajuns la cota de 77,5% (vezi tabelul).

Astfel, deficitul consemnat pe segmentul de mărfuri în schimburile externe a ajuns, după primele cinci luni ale anului, la 4,8% din PIB-ul estimat (circa 267 miliarde euro). Acest dezechilibru major avertizează în privința posibilității de a depăși nivelul (oricum foarte ridicat) din prognoza oficială a CNSP, de -10,8% din rezultatul economic național pe întreg anul 2022.

Schimburile cu țările UE au fost de circa 27 miliarde euro la export și 35,3 miliarde euro la import (73,2% din exporturi și 71,1% la importuri).

Pe segmentul de schimburi extracomunitare, s-au înregistrat exporturi de 9,9 miliarde euro și importuri de 14,4 miliarde euro. Au rezultat solduri negative de peste 8,3 miliarde euro cu statele UE şi de aproximativ 4,5 miliarde euro pe relaţiile extracomunitare (cam 65%/35% din total).

Sectorul de mașini și echipamente de transport s-a adâncit în domeniul negativ iar soldul a încheiat luna aprilie la -332 milioane euro. La alte mărfuri manufacturate, deficitul a trecut de 2,5 miliarde euro iar pe zona de produse alimentare am ajuns deja la peste -500 milioane euro, deși raportul dintre exporturi și importuri a urcat la 83%, față de circa 60% la începutul pandemiei.

Revenirea consumului de carburanți și menținerea la un nivel foarte rdicat a prețurilor la resursele energetice au condus la un deficit sectorial de peste 3,2 miliarde euro, cam un sfert din cel total și similar cel de la produsele manufacturate în afara mașinilor și echipamentelor pentru transport (segment intrat pe minus în acest an dar mult mai echilibrat.

Principala problemă rămâne soldul puternic negativ al schimburilor de produse chimice (-5,8 miliarde euro și doar 24% grad de acoperire), adică 46% din deficitul comercial.

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economiceDatoria publică, redusă la 49% din PIB în iulie dar păstrarea ei sub pragul critic de 50% se anunță dificilă

Datoria publică a României a scăzut la finele lunii iulie 2023 până la 49% din PIB, de la nivelul de 49,7% consemnat la mijlocul anului curent, potrivit Ministerul Finanțelor. Suma calculată conform metodologiei europene a fost de circa 733,9 detalii

Scumpirea medicamentelor a anulat scăderea prețurilor la alimente

Inflația anuală a rămas aproape constantă în august 2023 (9,43%, față de 9,44% în luna anterioară , potrivit datelor publicate de INS. Creșterea lunară a prețurilor a fost de 0,54%, de aproape la fel cu cea din urmă cu 12 luni (0,56%). detalii

Datoria publică a revenit sub pragul de 50% din PIB

Datoria publică a României a scăzut la mijlocul anului până la 49,7% din PIB, față de 50,1% pe date operative la finele lunii mai, potrivit Ministerul Finanțelor. Suma calculată conform metodologiei europene a fost de circa 724,76 miliarde detalii

Comerțul cu amănuntul, pe trend scăzător

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a scăzut în iunie 2023 față de luna anterioară cu 2,8% pe seria brută și cu 1,9% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform datelor detalii

  

Ultimele Comentarii