ECONOMIE | Analize economice

Inflația anuală a atins 15%. Totuși, creșterea lunară a prețurilor e pe trend descrescător

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2022-07-13 11:02

Creșterea anuală a prețurilor a urcat la 15,05% în luna iunie 2022, potrivit datelor publicate de INS, deși inflația lunară a fost de 0,76%, cel mai redus nivel din ultimele trei luni.

Combustibilii au revenit, detașat, în fruntea influențelor de majorare a IPC iar alimentele s-au scumpit semnificativ pe toată linia.

Inflaţia MEDIE anuală a urcat la 9,3% pe metodologia națională. Pe calculul armonizat la nivel internațional, inflația MEDIE anuală IAPC a fost de 7,9%. Majorarea prețurilor față de aceeași lună din anul precedent, comunicată la Eurostat, s-a situat la 13%, semnificativ sub valoarea de 15% anunțată pe sistemul utilizat intern.

Prețurile produselor alimentare au crescut în iunie cu 0,62% (+14,67% pe ultimele 12 luni, din care 11,02% față de finalul anului anterior). Valori semnificative s-au înregistrat la ulei comestibil (+7,33% și aproape +50% față de iunie 2021), lapte și produse lactate (+1,61%) produse de morărit și panificație (+1,57% lunar) și carne și preparate din carne (+1,16%).

De reținut, în sensul reducerii indicelui general de prețuri, au intervenit scăderile de prețuri la legume și conserve de legume (-5,77%, cu cartofii la -10,32%) și fructe proaspete (-2,50%), deși la grupa de fructe efectul a fost anulat de majorările la citrice și fructe meridionale (+3,24%) și conserve din fructe (+1,76%)

Pe segmentul de produse nealimentare (indice +0,92%), scumpirea de la combustibili (+3,22%) a dat mai mult de jumătate din influența negativă a acestei grupe și o treime din contribuția directă la IPC.

Impact semnificativ au mai avut medicamentele (+1,28%) și articolele medicale (+1,16%) dar trebuie subliniat și avansul la produsele de uz casnic (cu câte +1,05% la mașini de spălat și aragaze și +0,82% la frigidere și congelatoare). Surprinzător, energie electrică s-a ieftinit (-1,19%).

La servicii, s-a consemnat o majorare de numai 0,54%, cu valori mai mari la apă, canal, salubritate (+1,27% lunar și +19,44% în ultimele 12 luni), transport aerian (+6,24%, dar cu pondere mică în consum) și îngrijire medicală (+0,75%).

De remarcat reducerea marginală a tarifelor la telefonie (-0,06%), urmare a stabilității cursului de schimb.

Inflația de bază, în scădere la cea mai mică valoare din ultimele trei luni

Valoarea indicatorului CORE 2 ajustat, aflat sub influența politicii monetare, a scăzut la cea mai mică valoare din ultimele trei luni (+0,94%), ceea ce confirmă deciziile mai ample de majorare a dobânzii de politică monetară a BNR.

De subliniat, în absența influenței directe a prețului combustibililor, inflația lunară ar fi coborât sub pragul de 0,5%.

Prețurile industriale, situate cu avansul anual la aproape 47%, vor continua transmiterea parțială spre produsele de larg consum în lunile care urmează, pe filiera subansamblelor încoporate, ce au consemnat scumpirile lunare cele mai mari după limitarea creșterilor de prețuri la energie. În plus, vremea nefavorabilă și războiul din Ucraina vor afecta prețurile agricole iar vârful de inflație este în curs de translare spre lunile de toamnă.

Estimarea curentă a BNR pentru finalul T3 2022 va fi probabil ajustată în sus iar efectul de bază defavorabil va menține inflația la nivel relativ ridicat.

O scădere semnificativă ar urma să se producă la iarnă, însă va urma un nou vârf în T2 2023, după retragerea plafonării prețurilor la curent electric și gaze. De-abia după mijlocul anului viitor se așteaptă o reducere importantă.

Taguri: statistici economice  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  statistici BNR  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  inflatia  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economiceRomânia, de-abia pe locul zece în UE la inflația anuală

România s-a situat în luna august de-abia pe locul zece în UE în ce privește creșterea anuală a prețurilor, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un nivel calculat potrivit metodologiei armonizate la nivel european pentru a detalii

Avans economic de 5,8% pe primul semestru. Industria, efect negativ, iar agricultura și sectorul financiar cu contribuții nule

INS a anunțat creșterea PIB pe al doilea trimestru din 2022 de 5,3%, atât în termeni reali cât și pe seria ajustată sezonier faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, la fel ca în varianta semnal. Avansul faţă de trimestrul detalii

Inflația anuală, stabilizată la circa 15%

Creșterea anuală a prețurilor a scăzut marginal în iulie 2022, până la 14,96% față de 15,05% în luna anterioară, potrivit datelor publicate de INS. Asta deși inflația lunară a fost de 0,89%, în creștere după scăderea din detalii

”Inflația industrială”, din nou în creștere și peste pragul de 60% la intern

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI – „inflația industrială”) a crescut în iulie 2022 cu 3,1% față de luna anterioară și a urcat din nou (48,06% nivel anual), peste valorile din cele două luni precedente. Datele INS detalii

  

Ultimele Comentarii