ECONOMIE | Stiri economice

Construcțiile, avans minim și trend descrescător după prima treime a anului

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2022-07-04 08:11

În luna aprilie 2022, volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de luna anterioară cu 1,5% pe seria brută și cu 3,4% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

Astfel, dispunerea favorabilă a zilelor lucrătoare și durata mai mare a lunii au mai atenuat declinul dar trendul nu este îmbucurător.

Comparativ cu luna corespunzătoare din anul anterior, restrângerea de activitate este mai evidentă (-9,5% pe seria brută și -9,0% pe cea ajustată la sezonalitate). Totuși, în baza unui prim trimestru mai bun, cumulat pe primele patru luni din 2022, suntem la +1,0% pe brut și +0,4% ajustat sezonier.

Pe primele patru luni ale anului curent, o creştere s-a regăsit doar la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+8,3%), în timp ce lucrările de reparaţii capitale (-4,5%) şi lucrările de construcţii noi (-0,5%, date brute) au intrat pe minus.

De remarcat, toți indicii sunt deja negativi în raport cu aceeași lună a anului trecut, în condițiile în care creșterea economică pe 2022 se bazează pe acest sector economic în proporție de circa 15%.

Pe obiecte de construcţii au avut loc creşteri în perioada ianuarie - aprilie 2022 la clădirile nerezidenţiale (+11,2%) şi la clădirile rezidenţiale (+7,7%), în timp ce construcţiile inginereşti au scăzut cu 9,4%, semnal de alarmă din perspectiva investițiilor publice.

Comparativ cu aceeași lună a anului anterior, rezultatul este ceva mai slab la clădiri nerezidențiale (-2,3%), iar la rezidențiale (-10,1%) și construcții inginerești (-14,1%) declinul este major.

Per total, situația a început să devină destul de îngrijorătoare în raport cu prognoza oficială (producție +6,4%) pentru sectorul construcțiilor în 2022, din moment ce, după prima treime a anului, mai consemnăm doar un avans de 1% în raport cu aceeași perioadă din 2021.

Iar aceasta pe un trend de scădere în aprilie față de martie (-1,5%) și cu cel mai recent rezultat lunar situat cu aproape zece procente sub cel de anul trecut.

 

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economice



Pensia reală de asigurări sociale de stat a crescut anul trecut cu 2,9%

În 2023, creșterea pensiei nominale ca medie anuală a fost de 13,9%, potrivit datelor publicate de INS. Pe fondul unei inflații de 10,4% (tot medie anuală, potrivit metodologiei naționale), puterea de cumpărare a pensionarilor a crescut detalii

Producția de cereale boabe pe 2023, cu o zecime mai mare față de anul precedent

Producţia de cereale boabe anunţată de INS pentru anul 2023 a crescut cu aproape o zecime față de anul precedent, de la 18,86 milioane tone la 20,57 milioane tone. În condițiile unei extinderi marginale a suprafețelor cultivate (+1%), a contat detalii

România, țara UE cu cea mai mare creștere a costului salarial

România a ocupat în T4 2023 prima poziție între statele membre UE în ceea ce privește creșterea costului salarial, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un nivel de +16,9%, țara noastră a devansat la acest capitol Ungaria detalii

Deficitul comercial în prima lună a anului, la cea mai mică valoare din septembrie 2021 încoace

Exporturile României au ajuns în ianuarie 2024 la circa 7,1 miliarde euro (-1,3% față de aceeași lună a anului anterior), în timp ce importurile au însumat ceva mai mult de 9 miliarde euro (-4,8%), potrivit datelor publicate de INS. detalii

 



 

Ultimele Comentarii