ECONOMIE | Stiri economice

Construcțiile, avans minim și trend descrescător după prima treime a anului

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2022-07-04 08:11

În luna aprilie 2022, volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de luna anterioară cu 1,5% pe seria brută și cu 3,4% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

Astfel, dispunerea favorabilă a zilelor lucrătoare și durata mai mare a lunii au mai atenuat declinul dar trendul nu este îmbucurător.

Comparativ cu luna corespunzătoare din anul anterior, restrângerea de activitate este mai evidentă (-9,5% pe seria brută și -9,0% pe cea ajustată la sezonalitate). Totuși, în baza unui prim trimestru mai bun, cumulat pe primele patru luni din 2022, suntem la +1,0% pe brut și +0,4% ajustat sezonier.

Pe primele patru luni ale anului curent, o creştere s-a regăsit doar la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+8,3%), în timp ce lucrările de reparaţii capitale (-4,5%) şi lucrările de construcţii noi (-0,5%, date brute) au intrat pe minus.

De remarcat, toți indicii sunt deja negativi în raport cu aceeași lună a anului trecut, în condițiile în care creșterea economică pe 2022 se bazează pe acest sector economic în proporție de circa 15%.

Pe obiecte de construcţii au avut loc creşteri în perioada ianuarie - aprilie 2022 la clădirile nerezidenţiale (+11,2%) şi la clădirile rezidenţiale (+7,7%), în timp ce construcţiile inginereşti au scăzut cu 9,4%, semnal de alarmă din perspectiva investițiilor publice.

Comparativ cu aceeași lună a anului anterior, rezultatul este ceva mai slab la clădiri nerezidențiale (-2,3%), iar la rezidențiale (-10,1%) și construcții inginerești (-14,1%) declinul este major.

Per total, situația a început să devină destul de îngrijorătoare în raport cu prognoza oficială (producție +6,4%) pentru sectorul construcțiilor în 2022, din moment ce, după prima treime a anului, mai consemnăm doar un avans de 1% în raport cu aceeași perioadă din 2021.

Iar aceasta pe un trend de scădere în aprilie față de martie (-1,5%) și cu cel mai recent rezultat lunar situat cu aproape zece procente sub cel de anul trecut.

 

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economiceInflația anuală a urcat la 15,3%. Avansul prețurilor în august, cel mai mic din ultimele 9 luni

Creșterea anuală a prețurilor a ajuns în august 2022 la 15,32%, față de 14,96% în luna anterioară, potrivit datelor publicate de INS. Deși inflația lunară a fost de numai 0,56%, cea mai mică valoare din ultimele nouă luni, a contat detalii

Vânzările cu amănuntul in iulie 2022, sub efectul reducerii puterii de cumpărare

Vânzările cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) au crescut în luna iulie 2022 față de luna anterioară cu 6,4 % pe seria brută dar numai +0,2% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform datelor detalii

Deficitul contului curent - în creștere cu 70% după prima jumătate a anului

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat în prima jumătate a anului curent un deficit de circa 12,3 miliarde euro, în creștere cu circa 70% față de aceeași perioadă a anului precedent, potrivit datelor BNR. Este o valoare care detalii

Deficitul bugetar după primele 7 luni din 2022, mai mic cu o treime față de anul trecut

Deficitul bugetului general consolidat a ajuns după primele 7 luni ale lui 2022 a fost de 26,7 miliarde lei (-1,91% din PIB-ul estimat pentru anul curent), potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor. În aceeași perioadă din 2021, minusul detalii

  

Ultimele Comentarii