ECONOMIE | Analize economice

-1,57% din PIB deficit public dupa primele 5 luni din 2022

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2022-06-29 19:00

Deficitul bugetului general consolidat după primele cinci luni din 2022 a fost de aproape 21 miliarde de lei (-1,57% din PIB-ul estimat pentru anul curent), potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor.

În aceeași perioadă a anului trecut, minusul nominal a fost ceva mai mare de 26 miliarde lei și a însemnat -2,22% din PIB.

Pe fondul unei inflații crescute peste așteptări, încasările s-au majorat cu 21,5% în termeni nominali, de la circa 147 miliarde lei la 179 miliarde lei (de la 12,5% la 13,5% dacă se face raportarea la rezultatul economic). Majorarea a fost absorbită parțial de avansul cheltuielilor publice, de la 174 miliarde lei la aproape 200 miliarde lei (de la 14,7% la 15,1% din PIB),

În luna mai, rezultatul execuției bugetare (-0,34% din PIB) a păstrat traiectoria necesară pentru atingerea obiectivului pentru anul în curs. Ceea ce dă speranțe pentru ajustarea bugetară vizată pe anul în curs (-5,84% din PIB), dacă situația financiară acceptabilă se va menține după noile beneficii oferite populației pentru compensarea creșterii prețurilor.

Totuși, la Bugetul de stat, raportul între sumele colectate și cele distribuite a fost de doar 75%, deficitul acestuia urcând la 2,17% din PIB. Pentru echilibrarea bugetului general consolidat s-a apelat la excedentele de la bugetele locale, unde raportul dintre venituri și cheltuieli a ajuns la 115% (+5,9 miliarde lei) și de la instituțiile publice autofinanțate (venituri/cheltuieli 128%, de unde un plus de circa 3,8 miliarde lei).

Din cele circa 26 miliarde lei încasați în plus pe primele cinci luni din 2022, mai mult de un sfert s-au înregistrat în contul TVA (+8,7 miliarde lei, la o majorare procentuală de aproape 30%), o cincime din veniturile nefiscale (care includ încasări din dividende, redevențe petroliere și vărsăminte din veniturile nete ale BNR), care au însumat 15,5 miliarde lei (+60%) și, cam la fel, din creșterea contribuțiilor de asigurări (principala componentă a veniturilor, în cuantum de 57,7 miliarde lei).

De remarcat faptul îngrijorător că singurele reduceri semnificative pe partea de venituri s-au consemnat la impozitul pe profit, unde reducerea cu peste un miliard de lei a însemnat o scădere de 12% față de aceeași perioadă a anului anterior, și la „alte impozite, venit, profit și câștiguri de capital”, cu -380 milioane lei sau -22,1%.

Avansul cheltuielilor din primele cinci luni ale lui 2022, de 15,2% în raport cu anul precedent, a fost generat în principal de majorarea cu circa 18% a sumelor destinate asistenței sociale (peste 11 miliarde lei în plus) și, atenție, de majorarea obligațiilor achitate în contul dobânzilor (+3,84 miliarde lei sau +54%).

Altminteri, ritmul minim de creștere a fost relativ moderat (+4,6%) în cazul cheltuielilor de personal iar puterea de cumpărare a bugetarilor a scăzut masiv pe fondul inflației anuale majorate la 14,49%. În timp ce cheltuielile de capital s-au diminuat (-4%), subvențiile au crescut cu nu mai puțin de 56%, adică +1,6 miliarde lei.

Evoluție îmbucurătoare în contextul necesității de a susține creșterea economică prin investiții publice, avansul sumelor pentru proiectele cu finanțare externă nerambursabilă a fost de 19% (+2,2 miliarde lei față de aceeași perioadă a anului anterior) iar cel al banilor alocați pentru bunuri și servicii de 17% (+3,8 miliarde lei).

Taguri: statistici economice  Macroeconomie  Ministerul Finantelor  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economiceDeficit bugetar de 1,71% din PIB, după prima jumătate a anului 2022

Deficitul bugetului general consolidat după prima jumătate a lui 2022 a fost de 23,5 miliarde lei (-1,71% din PIB-ul estimat pentru anul curent), potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor. În aceeași perioadă a anului trecut, minusul detalii

Creșterea PIB 2022, majorată în prognoza de vară. Salariul real va scădea anul acesta

Prognoza de vară a revizuit semnificativ în sus estimarea privind Produsul Intern Brut pe anul 2022, atât în termeni nominali cât și în termeni reali, potrivit datelor comunicate de Comisia Națională de Strategie și Prognoză. detalii

Deficitul contului curent, în creștere cu 80% după primele cinci luni ale anului

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat în primele cinci luni ale anului un deficit de 10,24 miliarde euro, în creștere cu 80% față de aceeași perioadă a anului precedent, potrivit datelor BNR. Este o valoare care depășește detalii

Inflația anuală a atins 15%. Totuși, creșterea lunară a prețurilor e pe trend descrescător

Creșterea anuală a prețurilor a urcat la 15,05% în luna iunie 2022, potrivit datelor publicate de INS, deși inflația lunară a fost de 0,76%, cel mai redus nivel din ultimele trei luni. Combustibilii au revenit, detașat, în fruntea detalii

  

Ultimele Comentarii