BANCI | Opinie

Bogdan Neacsu, CEC Bank: dupa un deceniu de scadere, intermedierea financiara a crescut in 2021

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2022-06-10 11:04

Bogdan Neacsu, presedintele CEC Bank

Discursul presedintelui CEC Bank, Bogdan Neacsu, la prima ediţie a "Forumului educaţiei financiare" desfasurat azi la ASE, unde au mai participat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR și Klaus Iohannis, președintele României:  

"Este o mare onoare pentru mine să mă aflu astăzi aici și mulțumesc tuturor celor prezenți pentru participarea și implicarea în acest forum.

Industria financiară are un rol esențial în creșterea gradului de educație financiară. Este rolul nostru ca industrie și al meu, ca reprezentant al acesteia, să venim mai aproape de români.

Trebuie să le punem la dispoziție acele informații care sunt cu adevărat necesare pentru luarea unei decizii în cunoștință de cauză. 

De aceea, faptul că ne aflăm astăzi aici și faptul că avem deja o Strategie Națională de Educație Financiară, care va fi finalizată și asumată la nivel guvernamental, este o dovadă a angajamentului nostru ferm în ceea ce privește creșterea nivelului educației financiare la nivel național.

Educația financiară nu este o știință sau o noțiune abstractă. Și nu este importantă doar pentru adulții care vor să învețe cum să aibă grijă de banii lor, ci este esențială pentru generațiile tinere, pentru viitorii antreprenori ai țării și va fi piatra de temelie pentru viitorul economic și social al acestei țări.

Și dacă ne situăm încă pe locuri codașe în Europa din punct de vedere al nivelului educației financiare, nu pot să nu remarc faptul că România a înregistrat progrese notabile în ultimii ani.

Romania are oameni capabili, inteligenti, muncitori, vizionari. Are tineri pe a caror umeri va sta bunastarea economica a tarii noastre. Si tocmai de aceea, Industria bancara se va implica din ce in ce mai concret, mai aplicat in dezvoltarea programelor de educatie financiara, contribuind astfel si la progresul si dezvoltarea economiei romanesti.

Și poate cel mai remarcabil lucru, într-un sens pozitiv, pe care ni l-a adus pandemia este că, după aproape un deceniu de scădere, gradul de intermediere financiară a înregistrat anul trecut o inversare de trend, ajungând la 26,8%. Măsurătorile realizate de studii de specialitate arată o creștere și pe zona gradului de incluziune financiară, până la 67%, pe fondul digitalizării accelerate.

Sunt semne bune, dar nu suficiente! Iar în acest context, pe măsură ce digitalizarea și inovația sporesc diversitatea și complexitatea serviciilor financiare, cu atât mai mult impune acum creșterea nivelului educației financiare.

În ceea ce privește sistemul bancar, acesta reprezintă un pilon puternic pentru economie, iar prin implicarea autorităţilor şi a tuturor partenerilor de dialog din piaţa financiară sunt sigur că vom crește gradul de intermediere financiară pentru a asigura bunăstarea populaţiei în final.

Noi, ca sistem bancar, avem nu doar capacitatea, ci și obligația de a ne implica activ și susținut în creșterea nivelului de educație financiare. Iar educația financiară nu se face într-o zi sau într-un an, ci este o acțiune continua și de durată și trebuie să aibă loc pe toate palierele societății - așa zisele sisteme de învățare continuă, pe tot parcursul vieții. 

Și cu abilități adecvate, vom vedea mai multe povești de succes inclusiv la nivelul antreprenorilor, aceștia vor avea acces la finanțare pentru a se dezvolta și asta se traduce printr-un efect de angrenare în lanț la nivelul economiei. Și există studii și cuantificări la nivelul impactului potențial: educația financiară poate avea un impact de 14% în creșterea PIB, la nivelul țărilor în dezvoltare.

Nu este un drum ușor…dar ce este ușor până la urmă?

Chiar cu riscul de a ma repeta, tin sa reconfirm angajamentul comunitatii bancare de a susține și de a accelera eforturile pentru creșterea nivelului educației financiare, piatra de temelie in dezvoltarea unei țări!

In incheiere, in numele meu si al tuturor colegilor din industrie pe care ii reprezint, ne exprimăm recunoștința pentru Administrația Prezidențială, pentru gazdele și partenerii evenimentului de astăzi, pentru sprijinul constant acordat în dezvoltarea unui mediu economic solid și încrederea în viitorul comun european."

 

Taguri: credite ipotecare  credite de consum  credite noi  CEC Bank  banca  cont bancar  Educatie financiara  credite nevoi personale  depozite bancare  credite imobiliare  cont bancar firma  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: OpinieCreditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”Creșterea detalii

Rambursarea ratelor la credite in Romania se face ca in celelalte tari din Europa; motoda propusa de ANPC este contrara interesului consumatorilor

Practica la nivelul Uniunii Europene privind modalitatea de calcul al ratelor arată că toate cele 15 state verificate utilizează cele două metode de rambursare a creditelor reglementate în România, respectiv ratele egale (anuitățile) și ratele descrescătoare, detalii

De ce ar majora bancile comisioanele pentru cash, daca se limiteaza cash-ul?

Stirea (identica) publicata de Hotnews si Profit ca "mai multe banci", fara sa se spuna cate si care, vor majora comisioanele pentru retrageri si depuneri de numerar, "ca urmare a intarii in vigoare a legii privind limitatea numerarului" este ilogica. De ce sa majorezi comisioanele detalii

Simona Halep, sustinuta in continuare de Banca Transilvania

Simona Halep este sustinuta de Banca Transilvania (BT) si dupa ce tenismena a fost suspendata timp de 4 ani pentru dopaj. "Simona, rămâi campioana noastră și a României. Suntem cu tine în luptă. Stay strong!", este postarea BT pe Facebook (vezi detalii

  

Ultimele Comentarii