ECONOMIE | Analize economice

Romania, cea mai slaba performanta la nivel regional in comert exterior pe T1 2022

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2022-05-23 07:42

România a înregistrat în primul trimestru al anului curent cea mai slabă performanță în comerțul exterior la nivel regional, potrivit datelor publicate de Eurostat.

În pofida revenirii economice din 2021 (+2% față de 2019) și a avansului de 6,5% consemnat în T1 2022, minusul înregistrat în schimburile externe s-a majorat cu 1,7 miliarde euro.

Cu deficitul comercial situat la circa 7,2 miliarde euro, față de „doar” 5,5 miliarde euro în același trimestru al anului anterior, țara noastră a consemnat cea mai slabă performanță dintre toate statele UE, cu excepția Franței (-40 miliarde euro) și Spaniei (-16 miliarde euro), economii mult mai mari.

De remarcat contraperformanța Poloniei, afectată de creșterea costurilor cu resursele energetice pe care a trebuit să le achiziționeze din afara pieței unice, deși obținuse permisiunea de a exploata în continuare minele de cărbune.

Acest fapt explică majorarea excepțională a importurilor pe relația non-UE (+54%), altminteri sub cele din Croația (+61%) și Bulgaria (+59%).

Ungaria și Cehia, state la care facem trimitere pentru că au un regim valutar similar, de flotare a monedei naționale, au înregistrat și ele deteriorări ale balanței comerciale mai mari decât România. Diferența a fost făcută însă, la fel ca și în cazul Poloniei, de faptul că, anterior, aceste state s-au situat pe excedent, spre deosebire de noi.

În structură, ar fi de remarcat performanța relativ bună pe care România a consemnat-o la export pe segmentul non-UE (unde, cu +40%, ne-am plasat în fruntea clasamentului regional). Pe piața unică, rezultatul consemnat (+21%) a fost ceva mai bun decât pentru Polonia (+17%), Cehia (+16%) sau Ungaria (+14%).

La import, țara noastră a marcat, alături de Ungaria, cea mai mică creștere cu excepția Cehiei (+23%) dar a performat mai slab decât trio-ul de referință pe Piața unică (+23% în cazul nostru, față de +22% Ungaria și +20% atât pentru Polonia cât și pentru Cehia). Față de Bulgaria, toate datele sunt mai bune, cu excepția accesului sporit în zona UE, unde am fost surclasați cu 21% la 37%.

Una peste alta, datele publicate de Eurostat pentru T1 2022 ne păstrează ca lideri ai deficitelor comerciale rezultate din schimburile externe de mărfuri. Cu slabe perspective de echilibrare a balanței comerciale și de revenire.

Semne de întrebare ridică, în special, evoluția competitivității față de țările din regiune, de la care ne vine aproape jumătate din minusul extern.

 

Taguri: statistici economice  Macroeconomie  Eurostat  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economiceDeficit comercial record in aprilie 2022, in crestere anuala cu 63%

Deficitul comercial a fost în aprilie 2022 de 2,82 miliarde euro, cu 63% mai mare decât în aceeași lună a anului anterior, potrivit datelor INS. Exporturile FOB au fost de 6,89 miliarde euro iar importurile CIF s-au cifrat la 9,71 miliarde detalii

Vanzarile cu amanuntul, +5% in prima treime a anului, dar se profileaza un trend descendent

Vânzările cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) au înregistrat în luna aprilie 2022 o creștere semnificativă față de luna anterioară (+3,4%) pe seria brută dar marginală (+0,3%) pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile detalii

Romania, cea mai slaba performanta la nivel regional in comert exterior pe T1 2022

România a înregistrat în primul trimestru al anului curent cea mai slabă performanță în comerțul exterior la nivel regional, potrivit datelor publicate de Eurostat. În pofida revenirii economice din 2021 (+2% față de 2019) detalii

Datoria publica, trecuta de 50% din PIB doar pe date operative

Datoria publică a României a scăzut în martie 2022 la 50,3% din PIB, față de 50,6% în luna anterioară, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor. Suma calculată potrivit metodologiei europene a fost de circa 594 miliarde lei detalii

  

Ultimele Comentarii