ECONOMIE | Analize economice

Romania, cea mai slaba performanta la nivel regional in comert exterior pe T1 2022

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2022-05-23 07:42

România a înregistrat în primul trimestru al anului curent cea mai slabă performanță în comerțul exterior la nivel regional, potrivit datelor publicate de Eurostat.

În pofida revenirii economice din 2021 (+2% față de 2019) și a avansului de 6,5% consemnat în T1 2022, minusul înregistrat în schimburile externe s-a majorat cu 1,7 miliarde euro.

Cu deficitul comercial situat la circa 7,2 miliarde euro, față de „doar” 5,5 miliarde euro în același trimestru al anului anterior, țara noastră a consemnat cea mai slabă performanță dintre toate statele UE, cu excepția Franței (-40 miliarde euro) și Spaniei (-16 miliarde euro), economii mult mai mari.

De remarcat contraperformanța Poloniei, afectată de creșterea costurilor cu resursele energetice pe care a trebuit să le achiziționeze din afara pieței unice, deși obținuse permisiunea de a exploata în continuare minele de cărbune.

Acest fapt explică majorarea excepțională a importurilor pe relația non-UE (+54%), altminteri sub cele din Croația (+61%) și Bulgaria (+59%).

Ungaria și Cehia, state la care facem trimitere pentru că au un regim valutar similar, de flotare a monedei naționale, au înregistrat și ele deteriorări ale balanței comerciale mai mari decât România. Diferența a fost făcută însă, la fel ca și în cazul Poloniei, de faptul că, anterior, aceste state s-au situat pe excedent, spre deosebire de noi.

În structură, ar fi de remarcat performanța relativ bună pe care România a consemnat-o la export pe segmentul non-UE (unde, cu +40%, ne-am plasat în fruntea clasamentului regional). Pe piața unică, rezultatul consemnat (+21%) a fost ceva mai bun decât pentru Polonia (+17%), Cehia (+16%) sau Ungaria (+14%).

La import, țara noastră a marcat, alături de Ungaria, cea mai mică creștere cu excepția Cehiei (+23%) dar a performat mai slab decât trio-ul de referință pe Piața unică (+23% în cazul nostru, față de +22% Ungaria și +20% atât pentru Polonia cât și pentru Cehia). Față de Bulgaria, toate datele sunt mai bune, cu excepția accesului sporit în zona UE, unde am fost surclasați cu 21% la 37%.

Una peste alta, datele publicate de Eurostat pentru T1 2022 ne păstrează ca lideri ai deficitelor comerciale rezultate din schimburile externe de mărfuri. Cu slabe perspective de echilibrare a balanței comerciale și de revenire.

Semne de întrebare ridică, în special, evoluția competitivității față de țările din regiune, de la care ne vine aproape jumătate din minusul extern.

 

Taguri: statistici economice  Macroeconomie  Eurostat  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economice



Deficitul comercial lunar a revenit peste cota de 2 miliarde euro

Exporturile României au fost în februarie 2024 de aproape 8 miliarde euro (+0,2% față de aceeași lună a anului anterior), în timp ce importurile au însumat ceva mai mult de 10 miliarde euro (+1,2%), potrivit datelor publicate de INS. detalii

România, 78% din media UE la PIB/locuitor în 2023

România s-a situat anul trecut pe locul 21 din cele 27 de state membre UE în ceea ce privește PIB/locuitor, potrivit datelor semnal publicate de Eurostat. Cu 78% din media europeană consemnată pentru 2023, am depășit Ungaria și Croația detalii

România - prima în UE la inflație, prin efect de bază

România a rămas și în februarie 2024 pe primul loc în UE în ce privește inflația anuală, conform datelor publicate de Eurostat. Deși în scădere față de luna precedentă, avansul prețurilor (7,1%) a rămas peste nivelul de detalii

Inflația anuală, în scădere la 7,23%

Inflația anuală a scăzut în februarie 2024 până la 7,23%, față de 7,41% în luna anterioară, potrivit datelor publicate de INS. Avansul general al prețurilor în a doua lună a anului a fost de 0,81% iar indicele de referință detalii

 



 

Ultimele Comentarii