ECONOMIE | Analize economice

Romania, in ultima treime a preturilor la curent electric si gaze din UE, dar in prima treime la scumpirea acestora

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2022-05-09 13:02

România s-a situat în al doilea semestru din 2021 pe locul 20 la curent electric și pe locul 21 la gazele naturale din cele 27 de state membre ale UE, în ceea ce privește prețurile exprimate în euro/kWh.

Dacă la energia electrică, raportul față de media europeană a fost de 77% (0,1167 €/kWh față de 0,1515 €/kWh), la gaze naturale s-a consemnat un nivel de 73% (0,0399 €/kWh, comparativ cu 0,0546 €/kWh).

În context regional, ne-am situat între Slovacia și Polonia la electricitate și între Cehia și Polonia la gaze naturale, cu observația că ne-am poziționat semnificativ peste Bulgaria în primul caz și mult sub aceasta din urmă în cel de al doilea (vecinii de la sud de Dunăre au ajuns peste Austria și Germania la costul gazelor naturale).

Pe ultimul loc la ambele capitole s-a regăsit Ungaria, unde plafonarea prin mijloace administrative s-a făcut la niveluri relativ scăzute.

Dacă se face trimitere la evoluția față de același semestru al anului precedent, România urcă în prima treime a scumpirilor în cadrul UE (pe locul 9 la energia electrică, peste țări precum Bulgaria sau Polonia și pe locul 8 la gazele naturale, unde Bulgaria s-a situat pe primul loc dar Polonia a păstrat o poziție mai moderată).

De reținut, Ungaria și Slovacia au fost singurele state UE în care prețul electricității a scăzut în S2 2021 (a rămas cvasiconstant și în Cehia, Slovacia sau Croația) în timp ce gazele naturale s-au ieftinit în Ungaria, Cehia, Slovacia și, surprinzător, Portugalia. Ungaria s-a regăsit pe ultimul loc la ambele capitole după plafonarea prin mijloace administrative la niveluri relativ scăzute.

Taguri: statistici economice  Macroeconomie  Eurostat  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economiceDobanda de politica monetara - Romania in context regional: cat va mai creste?

Aflată în afara zonei euro și cu un regim valutar similar celui al trio-ului Polonia - Ungaria - Cehia, România trebuie să utilizeze mijloacele de politică monetară pentru a limita efectele creșterii rapide a prețurilor la revenirea din pandemie, în contextul detalii

Dobanda pe termen lung la obligatiunile Romaniei a crescut la 6,20% in martie 2022

Dobânda pe termen lung pentru obligatiunile emise de România a crescut în luna martie 2022 la valoarea medie de 6,20%, potrivit datelor publicate de Eurostat. Acest indicator, cu referința la un termen de 10 ani (10Y), a avut a doua cea mai detalii

Romania, intre Portugalia si Letonia ca PIB/locuitor

România s-a situat anul trecut pe locul 22 din cele 27 de state membre UE în ceea ce privește PIB/locuitor, potrivit datelor semnal publicate de Eurostat. Cu 73% din media europeană consemnată pentru 2021, am depășit Letonia (71%), Croația detalii

Salariul real a revenit, marginal, pe plus, in ianuarie 2022

Câștigul salarial mediu brut din luna ianuarie 2022 a fost de 6.327 lei, cu 296 lei (-4,7%) mai puțin față de luna precedentă, potrivit datelor publicate de INS. Câştigul salarial mediu nominal net s-a diminuat cu 181 lei (tot -4,7%), detalii

  

Ultimele Comentarii