Banca Nationala a Romaniei (BNR) | Noutati BNR

Bancile vor fi testate la atacurile cibernetice, conform unui nou regulament BNR

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2022-05-07 08:57

Regulamentul BNR prevede realizarea unor teste controlate, pe mediul de producție, prin care se simulează atacuri de natură cibernetică din partea unor entități avansate și persistente, inclusiv grupări de crimă organizată sau actori statali, pe baza unei metodologii distincte și folosind informațiile privind amenințările și vulnerabilitățile specifice entității testate.

Comunicatul BNR:

Comunicat referitor la implementarea cadrului de testare a rezilienței cibernetice TIBER-RO

04.05.2022

În baza atribuțiilor legale ce vizează promovarea și monitorizarea bunei funcționări a infrastructurilor pieței financiare, inclusiv în scopul asigurării securității acestora, Banca Națională a României a emis recent Regulamentul nr. 6/2022 privind cadrul de desfășurare a testelor de reziliență cibernetică TIBER-RO (1), care a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 432/03.05.2022.

Acest regulament are drept obiectiv implementarea cadrului TIBER-EU pentru testarea rezilienței cibernetice la nivelul sectorului financiar-bancar românesc.

Cadrul a fost elaborat de Banca Centrală Europeană și este aplicabil infrastructurilor pieței financiare, instituțiilor de credit și altor instituții financiare.

Regulamentul prevede realizarea unor teste controlate, pe mediul de producție, prin care se simulează atacuri de natură cibernetică din partea unor entități avansate și persistente, inclusiv grupări de crimă organizată sau actori statali, pe baza unei metodologii distincte și folosind informațiile privind amenințările și vulnerabilitățile specifice entității testate.

Regulamentul se aplică administratorilor de infrastructuri ale pieței financiare, aflați în aria de monitorizare a Băncii Naționale a României, precum și instituțiilor de credit desemnate drept participanți critici la infrastructurile pieței financiare.

Aceste entități vor efectua un test de tip TIBER o dată la 3 ani.

Celelalte instituții participante la infrastructurile pieței financiare pot să realizeze acest tip de teste în mod voluntar.

Regulamentul include și setul de cerințe specifice ce trebuie să fie îndeplinite de către furnizorii de servicii de testare, respectiv furnizorilor de informații privind amenințările, pentru a fi contractați de către entitățile testate.

Banca Națională a României va fi implicată în monitorizarea bunei desfășurări a acestor teste prin:

- Oferirea de asistență entităților implicate în realizarea testelor, astfel încât acestea să respecte pe baze continue prevederile regulamentului;

- Stabilirea calendarului testelor, în acord cu entitățile testate;
Avizarea întregii documentații aferente testării;

- Monitorizarea implementării măsurilor stabilite în Planurile de remediere elaborate de către entitatea testată.

Cadrul TIBER este implementat în prezent în Belgia, Danemarca, Finlanda, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Spania și Suedia.

(1) TIBER: Threat Intelligence-based Ethical Red-Teaming

Taguri: Banca Nationala a Romaniei (BNR)  Banca Centrala Europeana (BCE)  banca  regulament BNR  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Noutati BNRRegulamentul nr. 7/2022 pentru modificarea Regulamentului BNR nr. 2/2012 privind Centrala Riscului de Credit

Regulament nr. 7 din 21.apr.2022
Monitorul Oficial, Partea I 390 21.apr.2022
Intrare în vigoare la 1.iun.2022 Regulamentul nr. 7/2022 pentru modificarea şi completarea Regulamentului Băncii Naţionale a României nr. 2/2012 detalii

Centrala Riscului de Credit (CRC) din cadrul BNR - prezentare

Centrala Riscului de Credit (CRC) Prezentare Centrala Riscului de Credit - CRC (fostă Centrala Riscurilor Bancare) reprezintă o structură specializată în colectarea, stocarea şi centralizarea informaţiilor privind expunerea fiecărei persoane detalii

BNR explica de ce a majorat dobanda la 3%, in minuta sedintei de politica monetara din 5 aprilie 2022

"În urma analizei, membrii Consiliului au apreciat în mod unanim că perspectiva apropiată a inflației și riscurile la adresa ei induse de șocurile globale pe partea ofertei reclamă continuarea majorării ratei dobânzii-cheie cu 0,50 puncte procentuale, în vederea detalii

Recomandarea CNSM nr. R/1/2022 privind amortizorul anticiclic de capital

Recomandarea CNSM nr. R/1/2022
privind amortizorul anticiclic de capital în România Având în vedere următoarele: Prevederile art.3 alin.(2) lit.b) și alin. (3) din Legea nr. 12/2017 privind supravegherea detalii

  

Ultimele Comentarii