Banca Nationala a Romaniei (BNR) | Noutati BNR

Bancile vor fi testate la atacurile cibernetice, conform unui nou regulament BNR

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2022-05-07 08:57

Regulamentul BNR prevede realizarea unor teste controlate, pe mediul de producție, prin care se simulează atacuri de natură cibernetică din partea unor entități avansate și persistente, inclusiv grupări de crimă organizată sau actori statali, pe baza unei metodologii distincte și folosind informațiile privind amenințările și vulnerabilitățile specifice entității testate.

Comunicatul BNR:

Comunicat referitor la implementarea cadrului de testare a rezilienței cibernetice TIBER-RO

04.05.2022

În baza atribuțiilor legale ce vizează promovarea și monitorizarea bunei funcționări a infrastructurilor pieței financiare, inclusiv în scopul asigurării securității acestora, Banca Națională a României a emis recent Regulamentul nr. 6/2022 privind cadrul de desfășurare a testelor de reziliență cibernetică TIBER-RO (1), care a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 432/03.05.2022.

Acest regulament are drept obiectiv implementarea cadrului TIBER-EU pentru testarea rezilienței cibernetice la nivelul sectorului financiar-bancar românesc.

Cadrul a fost elaborat de Banca Centrală Europeană și este aplicabil infrastructurilor pieței financiare, instituțiilor de credit și altor instituții financiare.

Regulamentul prevede realizarea unor teste controlate, pe mediul de producție, prin care se simulează atacuri de natură cibernetică din partea unor entități avansate și persistente, inclusiv grupări de crimă organizată sau actori statali, pe baza unei metodologii distincte și folosind informațiile privind amenințările și vulnerabilitățile specifice entității testate.

Regulamentul se aplică administratorilor de infrastructuri ale pieței financiare, aflați în aria de monitorizare a Băncii Naționale a României, precum și instituțiilor de credit desemnate drept participanți critici la infrastructurile pieței financiare.

Aceste entități vor efectua un test de tip TIBER o dată la 3 ani.

Celelalte instituții participante la infrastructurile pieței financiare pot să realizeze acest tip de teste în mod voluntar.

Regulamentul include și setul de cerințe specifice ce trebuie să fie îndeplinite de către furnizorii de servicii de testare, respectiv furnizorilor de informații privind amenințările, pentru a fi contractați de către entitățile testate.

Banca Națională a României va fi implicată în monitorizarea bunei desfășurări a acestor teste prin:

- Oferirea de asistență entităților implicate în realizarea testelor, astfel încât acestea să respecte pe baze continue prevederile regulamentului;

- Stabilirea calendarului testelor, în acord cu entitățile testate;
Avizarea întregii documentații aferente testării;

- Monitorizarea implementării măsurilor stabilite în Planurile de remediere elaborate de către entitatea testată.

Cadrul TIBER este implementat în prezent în Belgia, Danemarca, Finlanda, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Spania și Suedia.

(1) TIBER: Threat Intelligence-based Ethical Red-Teaming

Taguri: Banca Nationala a Romaniei (BNR)  Banca Centrala Europeana (BCE)  banca  regulament BNR  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Noutati BNRBNR explica de ce a majorat dobanda la 6,25%, in minuta sedintei de politica monetara din 5 octombrie 2022

In minuta sedintei de politica monetara din 5 octombrie 2022, Banca Nationala a Romaniei (BNR) explica de ce a majorat dobanda de referinta cu 0,75 puncte procentuale, la 6,25% pe an.  Unul dintre motive este escaladarea războiului din Ucraina și sancțiunile tot mai severe asociate, "care generează incertitudini și riscuri considerabile la adresa perspectivei activității economice, implicit a evoluției pe termen mediu a inflației." Conducerea BNR considera ca ar putea exista "efectele posibil mai mari exercitate astfel asupra puterii de cumpărare și încrederii consumatorilor, precum și asupra activității, profiturilor și planurilor de investiții ale firmelor, dar și potențiala afectare mai severă a economiei europene/globale detalii

Discursul guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, la conferinta "Educatia financiara si sistemul bancar"

Discurs cu ocazia conferinței „Educația financiară și sistemul bancar” Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR Doamnă ministru Ligia Deca,
Domnule consilier prezidențial Cosmin Marinescu,
Stimați invitați,
Doamnelor și domnilor, Bine ați detalii

BNR creste dobanda la 6,25%, peste asteptari

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat dobanda de politica monetara cu 0,75 puncte de baza, la 6,25%, peste asteptarile analistilor, de doar 0,5 puncte de baza. BNR a motivat decizia prin continua crestere a inflatiei, inclusiv in tarile europene, in paralel cu o scadere a PIB-ului "semnificativ sub previziuni".  Ceea ce inseamna ca o majorare mai mare a dobanzilor nu ar trebui sa afecteze foarte mult economia. Au fost mentionate si incertitudinile "foarte ridicate" cauzate de razboiul din Ucraina si "riscuri majore" asociate politicii fiscale a Guvernului. Comunicatul de presă al BNR: Hotărârile CA al BNR pe probleme de politică monetară Consiliul de administraţie al detalii

Tabara de educatie financiara pentru elevi organizata de BNR, ASF si ARB

Banca Națională a României (BNR), Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), Ministerul Finanțelor (MF) și Asociația Română a Băncilor (ARB) au organizat, în perioada iunie - august 2022, a patra ediție a proiectului „Tabăra urbană de educație financiară”, se arata intr-un comunicat de presa, in care se adauga: Proiectul este derulat anual, sub auspiciile Acordului de Colaborare privind Educația Financiară și este dedicat elevilor din clasele a VI-a și a VII-a. În acest an, elevii care au avut prilejul să fie parte a acestei experiențe sunt înscriși la unități școlare din București, Ilfov, Timiș, Cluj, Dolj, Iași, Constanța. Pe parcursul celor cinci zile ale taberei, specialiști din cadrul BNR, detalii

  

Ultimele Comentarii