ECONOMIE | Institutul National de Statistica

Productia de cereale a crescut cu 50% in 2021

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2022-05-02 18:31

Producţia de cereale boabe anunţată de INS pentru anul 2021 a crescut cu circa 50% față de anul precedent, de la circa 18 milioane tone la 27 milioane tone.

În pofida unei scăderi marginale a suprafețelor cultivate (-1,2%) și a continuării pandemiei, a contat în mare măsură vremea favorabilă, care a permis refacerea randamentelor la hectar.

În contextul unei ponderi de 4,4% a sectorului agricol în PIB (în revenire de la circa patru procente anterior) și a efectului stabilizator al sectorului zootehic, rezultatul agricol de ansamblu a ajuns la +13,5%, ceea ce a nu a reușit să refacă scăderea de -16,7% din 2020. Efectul agriculturii asupra evoluției economice de anul trecut a echivalat cu o creștere de 0,5 puncte procentuale a PIB.

Urmare a nivelului destul de bun consemnat la porumb (încă sub potențial, dacă ne raportăm la anii 2018 – 2019) la producţia de porumb boabe (+43%), România a revenit pe prima poziție la această cultură. La grâu ne-am situat doar pe locul patru, după Franța, Germania și Polonia, deși prin avansul de +62% am traversat din nou pragul de 10 milioane tone.

La floarea-soarelui, în pofida rezultatului situat sub cele din perioada 2017 - 2019 (majorarea de 33% nu a permis nici măcar refacerea nivelului de 3 milioane tone), am păstrat lejer prima poziție pe plan european. În urma noastră au venit Ungaria, Bulgaria și Spania, cu observația importantă că vecinii de la vest și sud au trecut și ei pragul de 2 milioane tone.

Singurele probleme în acest context destul de favorabil, care explică și importurile și prețurile la anumite produse de larg consum alimentar, s-au înregistrat la recolta de cartofi, în scădere cu 14% față de 2020 (și -56% față de anul 2017 !), precum și la cea de legume, păstrată aproape la același nivel din anul precedent (-1%), adică insuficient în raport cu resursele naturale și cu cererea de consum.

România comparativ cu unele State Membre ale Uniunii Europene în anul 2021

1. La porumb boabe și la floarea-soarelui pe primul loc, atât la suprafaţa cultivată cât şi la producţia realizată, peste Franța, Polonia și Italia la porumb și peste Bulgaria, Franța și Ungaria la floarea-soarelui.

2. La grâu pe locul 4 la suprafaţa cultivată și la producția realizată, după Franţa, Germania și Polonia.

3. La cartofi s-a situat pe locul 6 la suprafaţa cultivată după Germania, Polonia, Olanda, Franţa şi Belgia și pe locul 8 la producţia realizată după Germania, Franţa, Polonia, Olanda, Belgia, Danemarca și Spania.

(Re)poziționarea României între statele UE la principalele culturi agricole arată că, în pofida condițiilor naturale favorabile, rămânem meteodependenți și nu reușim să avem producții europene fără tehnologii moderne extinse sau investiții în sisteme de irigații. Doar suprafețele mari, cultivate la randamente pe alocuri mediocre, ne mențin în topurile europene.

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Institutul National de Statistica”Inflatia industriala”, majorata la peste 51%, dupa un avans de sapte procente in martie 2022

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI – „inflația industrială”) și-a reluat avansul în martie 2022, ajungând la 51,68%, după o majorare de șapte procente. Datele INS arată o creștere lunară de 8,01% pe canalul detalii

Productia de cereale a crescut cu 50% in 2021

Producţia de cereale boabe anunţată de INS pentru anul 2021 a crescut cu circa 50% față de anul precedent, de la circa 18 milioane tone la 27 milioane tone. În pofida unei scăderi marginale a suprafețelor cultivate (-1,2%) și a continuării detalii

Inflatia anuala a trecut pragul de 10% in martie 2022

Inflația anuală a urcat la 10,15%, potrivit datelor publicate de INS, după ce prețurile au crescut cu 1,88% în luna martie 2022. O treime din aceasta a venit direct din creșterea lunară a prețurilor la combustibili (+7,67%) dar tonul general a fost detalii

Vanzarile cu amanuntul - crestere marginala, cu produsele alimentare in scadere

Vânzările cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) au înregistrat în luna februarie 2022 o creștere marginală față de luna anterioară (+0,1 pe seria brută și +0,3% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de detalii

  

Ultimele Comentarii