ECONOMIE | Ministerul Finantelor

Datoria publica, trecuta de 50% din PIB pe date operative: care sunt consecintele

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2022-04-11 11:25

Datoria publică a României a crescut în luna februarie 2022 la 50,6% din PIB, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor.

Suma calculată potrivit metodologiei europene a fost de 596,9 miliarde lei iar raportarea s-a făcut la PIB cumulat pentru cele patru trimestre anterioare, respectiv 1.179,4 miliarde lei în prima variantă provizorie.

Astfel, pe date operative, datoria publică a traversat pragul de 50% de la care Guvernul ar trebui să prezinte public un program de ajustare și să înghețe cheltuielile cu salariile bugetarilor.

În primele două luni ale anului curent, suma datorată de stat s-a majorat cu peste 20 miliarde lei, dar aproape jumătate din aceasta o reprezintă componenta de împrumut a Planului Național de Redresare și Reziliență.

În absența acesteia (includerea s-a făcut din motive de metodologie statistică), ponderea în PIB ar fi fost de 49,8% chiar și relativ la datele disponibile pentru rezultatul PIB.

De reținut, indicatorul publicat are caracter provizoriu și va fi revizuit odată cu aflarea PIB pe T1 2022, care va înlocui în suma celor mai recente patru trimestre valoarea consemnată în T1 2021.

O foarte probabilă majorare a PIB nominal pe primul trimestru al anului de la circa 228 miliarde lei în T1 2021 până la 242 milarde lei în T1 2022 (+6,3% în termeni nominali, în condițiile în care prognoza PIB este de majorare cu 11,3% nominal pe întreg anul) ar readuce indicatorul datoriei publice înapoi sub cota de 50% la revizuire.

De altfel, dacă se publicau la fel de prompt datele disponibile la finele anului trecut, nivelul de 576,6 miliarde lei datorie acumulată în decembrie 2021 raportat la suma cunoscută atunci pe patru trimestre (1.146,3 miliarde lei), ar fi dat un indicator operativ de 50,3%. În treacăt fie spus, PIB 2021 a fost deja majorat de INS în varianta provizorie 2 de la 1.179,4 miliarde lei la 1.181,9 miliarde lei.

Una peste alta, asistăm la o cursă între creșterea PIB și cea a îndatorării, cu marje foarte strânse de derapaj financiar potențial și de trecere la măsuri drastice de austeritate.

Deocamdată, estimarea de 49,9% din PIB anunțată de MF pentru finalul anului în curs s-ar putea regăsi la finele T1 2022, după ce se va afla rezultatul economic pe primul trimestru.

Atenție, însă, păstrarea sub cota de avarie de 50% pe date definitive este condiționată în anul 2022 de realizarea creșterii economice de 4,3% în termeni reali (puțin credibilă după recenta estimare de 1,9% a Băncii Mondiale) și de încadrarea în deficitul de 5,84% din PIB pentru deficitul bugetului general consolidat (pe fondul unor măsuri sociale promise fără contrapartidă în sursele de venit).

Taguri: statistici economice  Macroeconomie  Ministerul Finantelor  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ministerul FinantelorDeclaratia unica se depune pana la 25 mai, inclusiv

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) reamintește contribuabililor că termenul pentru depunerea Declaraţiei Unice (DU) privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice (Formular 212) este data de 25 mai
2022, inclusiv, conform unui detalii

Datoria publica, trecuta de 50% din PIB pe date operative: care sunt consecintele

Datoria publică a României a crescut în luna februarie 2022 la 50,6% din PIB, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor. Suma calculată potrivit metodologiei europene a fost de 596,9 miliarde lei iar raportarea s-a făcut la PIB cumulat detalii

Noi programe de finantare: IMM Prod, Rural Invest, Garant Construct, Innovation

Executivul a aprobat miercuri, 16 martie a.c., Ordonanța de Urgență elaborată de Ministerul Finanțelor prin care este reglementată finanţarea programelor IMM PROD – pentru industrializarea economiei, RURAL INVEST - pentru finanţarea afacerilor din mediul rural, GARANT CONSTRUCT - pentru sectorul construcţiilor și INNOVATION - pentru invenţii şi inovaţii, conform unui comunicatul al Ministerului Finantelor, in care se adauga: Obiectivul programelor este facilitarea accesului la finanţare pentru firmele care se confruntă cu un deficit de lichidităţi necesar realizării proiectelor de investiţii și asigurarea continuităţii activităţii. MF va implementa aceste programe sub formă de scheme de ajutor de stat în baza cărora se vor acorda garanții detalii

Programul Noua casa 2022: care sunt conditiile de creditare

Executivul a adoptat, în ședința de astăzi, actul normativ elaborat de Ministerul Finanțelor prin care aduce modificări și completări Hotărârii Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului "Noua casă", se arata intr-un comunicat de presa, detalii

  

Ultimele Comentarii