ECONOMIE | Analize economice

Salariul real a revenit, marginal, pe plus, in ianuarie 2022

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2022-03-30 19:20

Câștigul salarial mediu brut din luna ianuarie 2022 a fost de 6.327 lei, cu 296 lei (-4,7%) mai puțin față de luna precedentă, potrivit datelor publicate de INS.

Câştigul salarial mediu nominal net s-a diminuat cu 181 lei (tot -4,7%), până la 3.698 lei (748 euro la cursul din luna februarie 2022, în care s-au încasat banii cuveniți pentru activitatea depusă).

Paradoxal, chiar în contextul unei inflații anuale crescute peste prognozele inițiale (8,35%), puterea de cumpărare a salariului faţă de aceeaşi lună a anului anterior – SALARIUL REAL - a revenit marginal în domeniul pozitiv (+0,5%, deoarece creșterea nominală a salariilor a fost de 8,9%!).

De reținut, pe fondul stabilității cursului de schimb, suma medie încasată lunar în euro a urcat de la 696 € la 748 €. Chiar și ajustat cu inflația de 5,1% din Zona Euro, salariații români au consemnat o creștere cu 2,3% a puterii de cumpărare la mărfurile din import. Ceea ce, dincolo de creșterea prețurilor la resursele energetice, a contribuit la majorarea cu 80% a deficitului comercial ian.22/ian.21.

După ajustarea cu nivelul local al preţurilor, a rezultat o putere de cumpărare în euro a salariului mediu de 1.380 de euro (sumă echivalentă pentru achiziția de mărfuri și servicii la preţurile medii din UE). Salariul real de referinţă a pierdut 14,6 puncte procentuale față de luna precedentă și a ajuns la 225,4% față de cel stabilit ca reper statistic (din luna octombrie 1990).

Pe domenii de activitate, creşterile cele mai mari de salarii faţă de aceeaşi lună a anului precedent s-au înregistrat în sectorul HoReCa (+18,2% nominal și +9,1% ca putere de cumpărare, prin efect de bază favorabil, dat tocmai de veniturile foarte mici de anul trecut), telecomunicații și comerț (ambele cu un avans nominal de circa 12% și de 3,4% în termeni reali).

Pe plus ca putere de cumpărare mai figurează sectoare-cheie precum industria prelucrătoare, serviciile administrative (ambele cu +2,6% în termeni reali, unde majorările nominale de 11,2%, au depășit nivelul inflației), agricultura și silvicultura (+2,2%), construcțiile (+2,1%) și sectorul de tehnologia informației (+1,8%).

În același timp, intermedierile financiare și asigurările, cercetarea-dezvoltarea (ambele cu -0,4%) și distribuția de apă, salubritatea, gestionarea deșeurilor (-0,7%) au trecut la limită în domeniul negativ. Unde s-au cantonat activitățile de transport și depozitare (-1,7%), prelucrarea țițeiului (-5,6%) și industria extractivă (-11%).

Paradoxal în condiții de pandemie, sănătatea și asistența socială s-au situat pe minus chiar și în termeni nominali (-0,7% față de aceeași lună a anului anterior și -8,4% ca putere de cumpărare).

Sub învățământ (+6,7% nominal dar -1,5% în termeni reali) și administrația publică (+2,1% nominal și -5,7% real), toate domeniile bugetare fiind pe pierdere în termeni reali.

 

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economiceDobanda de politica monetara - Romania in context regional: cat va mai creste?

Aflată în afara zonei euro și cu un regim valutar similar celui al trio-ului Polonia - Ungaria - Cehia, România trebuie să utilizeze mijloacele de politică monetară pentru a limita efectele creșterii rapide a prețurilor la revenirea din pandemie, în contextul detalii

Dobanda pe termen lung la obligatiunile Romaniei a crescut la 6,20% in martie 2022

Dobânda pe termen lung pentru obligatiunile emise de România a crescut în luna martie 2022 la valoarea medie de 6,20%, potrivit datelor publicate de Eurostat. Acest indicator, cu referința la un termen de 10 ani (10Y), a avut a doua cea mai detalii

Romania, intre Portugalia si Letonia ca PIB/locuitor

România s-a situat anul trecut pe locul 22 din cele 27 de state membre UE în ceea ce privește PIB/locuitor, potrivit datelor semnal publicate de Eurostat. Cu 73% din media europeană consemnată pentru 2021, am depășit Letonia (71%), Croația detalii

Salariul real a revenit, marginal, pe plus, in ianuarie 2022

Câștigul salarial mediu brut din luna ianuarie 2022 a fost de 6.327 lei, cu 296 lei (-4,7%) mai puțin față de luna precedentă, potrivit datelor publicate de INS. Câştigul salarial mediu nominal net s-a diminuat cu 181 lei (tot -4,7%), detalii

  

Ultimele Comentarii