ECONOMIE | Statistici BNR

Deficitul contului curent - 815 milioane euro, dupa prima luna a anului

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2022-03-21 17:11

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat în luna ianuarie un deficit de 815 milioane euro, comparativ cu un excedent de 9 milioane în aceeași lună a anului precedent, potrivit datelor publicate de BNR.

Majorarea cu 75% a deficitului pe partea de bunuri (de la -1,16 miliarde euro la -2,03 miliarde euro) a fost însoțită de o scădere cu 3% a soldului pozitiv la servicii (de la 706 milioane euro la 684 milioane euro).

Pe segmentul combinat de bunuri şi servicii s-a consemnat aproape o triplare a deficitului extern (de la circa -457 milioane euro la 1.347 milioane euro). Creșterea înregistrată de soldul (tradițional pozitiv) la serviciile de transport (+16%) a fost însoțită de evoluția similară (+15%) la serviciile de prelucrare a bunurilor aflate în proprietatea terţilor.

Pe fondul reluării deplasărilor, deficitul din turism s-a situat peste cel consemnat în anul anterior (-232 milioane euro față de -90 milioane euro). Gradul de acoperire pe acest sector a scăzut de la 53% la doar 48%. Soldul negativ pe segmentul de venituri primare a scăzut de la 610 milioane euro la 517 milioane euro, pe fondul unei creșteri semnificative a ieșirilor (+11,3%), în timp ce intrările au rămas aproape la fel (+0,9%).

Sumele intrate pe partea de venituri secundare, care includ traferurile românilor plecaţi la muncă în străinătate, au urcat consistent (+25%), în timp ce ieșirile s-au diminuat semnificativ (-17%). Astfel încât s-a trecut de la un sold net negativ (-144 milioane euro) inclus în balanța de plăți din ianuarie 2021 la unul ușor pozitiv în prima lună a anului curent (+15 milioane euro).

Investițiile directe ale nerezidenților pe luna ianuarie 2022 au totalizat 463 milioane euro, cu 26% sub cele 628 milioane euro consemnate în anul anterior. Din acestea, participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au fost de 577 milioane euro, iar creditele intragrup au însumat valoarea netă negativă de 114 milioane euro.

Datoria externă totală a urcat în ianuarie 2022 la 137,1 miliarde euro, cu circa 2,8 miliarde euro peste cea consemnată la finele anului trecut. Majorarea s-a împărțit în proporție de patru cincimi pe segmentul datoriei pe termen mediu și lung (+2,25 miliarde euro) și o cincime pe segmentul datoriei pe termen scurt (+0,57 miliarde euro).

 

Rata serviciului datoriei externe pe termen mediu și lung la finalul primei luni a anului curent a fost de 11,2%, semnificativ sub nivelul de 16,5% de la sfârșitul lui 2021. Totodată, însă, gradul de acoperire a importurilor de bunuri și servicii s-a diminiuat de la 5 luni la 4,9 luni.

Gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt cu rezervele valutare la BNR, calculată la valoarea reziduală (inclusiv ratele de capital scadente în următoarele 12 luni la datoria externă pe termen lung) a revenit de la 82,3% în decembrie la 86,7% în ianuarie, după ce la finele T3 2021 atinsese 90,9%, cel mai ridicat nivel din ultimii șase ani.

Taguri: Banca Nationala a Romaniei (BNR)  statistici BNR  Macroeconomie  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Statistici BNR



Deficitul contului curent, majorat cu 60% după primele trei trimestre ale anului

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat în primele trei trimestre din 2022 un deficit de peste 20 miliarde euro, în creștere cu circa 60% față de aceeași perioadă a anului precedent, potrivit datelor BNR. Este o valoare care detalii

România s-a menținut pe locul zece în UE la inflația anuală

România s-a menținut în luna septembrie pe locul zece în UE în ce privește creșterea anuală a prețurilor, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un nivel calculat potrivit metodologiei armonizate la nivel european pentru a detalii

Deficitul contului curent, în creștere cu 58% după primele opt luni ale anului

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat în primele 8 luni din 2022 un deficit de aproape 17 miliarde euro, în creștere cu 58% față de aceeași perioadă a anului precedent, potrivit datelor BNR. Este o valoare care indică o probabilă detalii

IFN-urile inscrise in Registrul Special al BNR

Un numar de 71 de Institutii Financiare Nebancare (IFN) sunt inscrise in Registrul Special al BNR, conform statisticilor Bancii Nationale a Romaniei.  Iata datele statistice publicate de BNR cu datele de identificare ale IFN-urilor inscrise in Registrul Special: BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI REGISTRUL SPECIAL INSTITUŢII FINANCIARE NEBANCARE
LA DATA DE 31.08.2022 Partea I - Active  Secţiunea a) - Credite de consum
Înscrierea în Registrul Special Înscrierea în Registrul General Denumirea Instituţiei Financiare Nebancare Adresa sediului social Cod unic de
înregistrare Înmatriculare în
Registrul Comerţului Observaţii
Număr Data Număr Data Număr detalii

 



 

Ultimele Comentarii