ECONOMIE | Stiri economice

INS: 5,9% crestere PIB pe 2021. Constructiile si intermedierile financiare, rezultate in scadere

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2022-03-11 11:51

Creșterea economică pe 2021, a fost recalculată de INS la 5,9% în prima variantă provizorie, peste nivelul anunțat inițial, de +5,6%.

Totuși, valoarea nominală reieşită din calcul pentru ansamblul anului trecut a fost de 1.179,4 milioane lei, cu 10,9 miliarde lei sub valoarea prezentată în prognoza de toamnă. Rezultatul este echivalent cu 239,7 miliarde euro, la cursul de schimb mediu anual (4,9204 lei/euro).

Conform datelor ajustate sezonier, scăderea rezultatului economic trimestrial, survenită după impactul Covid în T2 2020, a fost recuperată până în T2 2022. Din păcate, în trimestrul următor s-a ajuns la o încetinire vizibilă (+0,4%) pentru ca, pe final de an, să fie consemnată prima scădere (altminteri, marginală, de -0,1%).

Seria brută obținută prin raportarea la același trimestru al anului precedent, din care rezultă evoluția PIB de la un an la altul, indică păstrarea unei creșteri față de același trimestru din anul precedent la nivelul de 2,4%. Totuși, trebuie remarcat că efectul de bază va deveni defavorabil pentru 2022, tocmai în baza revenirii robuste, mai ales în prima parte a anului trecut.

Față de anul de referinţă 2014 (când s-a reușit refacerea nivelului real din 2008), PIB-ul României a avansat în termeni reali cu 28,4%, potrivit seriei statistice recalculate de INS .

Traversarea epidemiei de Covid manifestate începând din anul 2020 cu afectarea producției și consumului, ne-a adus în 2021 la aproape 2% peste rezultatul din 2019 în termeni reali.

Din perspectiva contribuțiilor la creșterea PIB, comerțul (+9,5% în volum și +1,7 puncte procentuale ca efect) a ocupat prima poziție. El a fost urmat, de industrie (+5%, respectiv +1 pp) și de sectorul IT (avans de 13,4%, cu o influență de +0,8 pp). Deși cu rezultat similar (+13,4%), agricultura a adus doar o jumătate de punct procentual, din cauza ponderii mai mici în rezultatul final.

În fine, pe fondul creșterii economice bune, sunt de semnalat evoluțiile negative manifestate pe segmentele de construcții (-1,8%, departe de așteptările din primăvara anului trecut, respectiv +6,7% conform prognozei oficiale) și pe partea de intermedieri financiare (-2,3%, cea mai mare scădere în volum și fără contribuție la avansul PIB pe 2021), în pofida unor profituri record.

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  Produsul Intern Brut (PIB)  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economiceCare este valoarea CASS (Contributia la Asigurari Sociale de Sanatate) pentru Declaratia Unica 2022?

Valoarea CASS (Contributia la Asigurari Sociale de Sanatate) pentru Declaratia Unica 2022 care trebuie depusa de personale fizice cu venituri peste plafonul de 12 salarii minime pe economie este 3.060 lei. Iata cum se calculeaza aceasta valoare. CASS trebuite platita de persoanele fizice care au avut anul trecut venituri mai mari de 12 salarii minime brute pe economie. Conform unei Hotarari de Guvern (vezi aici Hotararea), incepand din 1 ianuarie 2022, salariul de baza minim brut garantat in plata este 2.550 lei lunar, pentru un program normal de lucru, indiferent de studii. CASS se calculeaza la plafonul de 12 salarii minime brute pe economie din acest an, nu la valoarea veniturilor incasate de persoana fizica. Asadar, detalii

PIB-ul din T1 2022, estimat in crestere cu 6,5%, o surpriza majora!

Potrivit datelor-semnal publicate de INS, creșterea economică a României pe primul trimestru din 2022 a fost de 6,5% în termeni reali faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent atât pe seria brută cât și ajustat după sezonalitate. detalii

Termeni si conditii de utilizare Google AdSense Online

Termeni și condiții de utilizare Google AdSense Online 1. Bine ați venit la AdSense!
Vă mulțumim pentru interesul manifestat față de serviciile noastre de căutare și de publicitate („Serviciile")! Prin utilizarea Serviciilor noastre, acceptați (1) aceste Condiții de utilizare, (2), Politicile de produs AdSense, care includ, fără a se limita la, Politicile de conținut, Regulamentul pentru webmasteri privind calitatea, Politicile de implementare a anunțurilor și Politica privind consimțământul utilizatorilor din UE (denumite împreună „Politicile AdSense") și (3) Regulamentul Google de branding (generic „Condițiile AdSense"). În cazul unui conflict, prezentele Condiții de utilizare vor avea detalii

Deficit public de 1,19% din PIB dupa primul trimestru din 2022. Ajustarea bugetara s-a topit vizibil

Deficitul bugetului general consolidat după primul trimestru din 2022 a fost de circa 15,7 miliarde de lei (-1,19% din PIB-ul estimat pentru anul curent), potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor. În aceeași perioadă a anului trecut, detalii

  

Ultimele Comentarii