ECONOMIE | Stiri economice

Dobanda pe termen lung pentru Romania, pastrata la 5,37% in ianuarie 2022

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2022-03-07 17:03

Rata dobânzii pe termen lung pentru România a rămas în luna ianuarie 2022 la nivelul de 5,37%, potrivit datelor publicate de Eurostat.

Acest indicator critic pentru obligațiile asumate la contractarea de noi credite, dublat pe parcursul ultimelor 12 luni, s-a păstrat neschimbat, ca nivel mediu, în prima lună a anului curent.

Dobânzile la noile credite pe termen lung au crescut semnificativ în țări central-europene din afara Zonei Euro cu regim valutar similar cu al nostru: Ungaria (+0,31pp, la 4,71%), Polonia (+0,65 pp, la 4,00%), Cehia (+0,60 pp, la 3,12%). Aflată pe calea trecerii la moneda unică, Bulgaria a înregistrat un nou salt, până la 0,57% (o cvadruplare în doar patru luni).

De reținut, media UE a crescut până la nivelul de 0,90% iar trendul general din Zona Euro a fost de avans rapid, de la 0,14% în decembrie 2021 spre 0,40% în ianuarie 2022. Cele mai scăzute dobânzi au fost consemnate de Germania (-0,12%), Olanda (-0,10%) și Luxemburg (-0,04%), de altfel, singurele rămase pe minus.

Li s-au alăturat, cu valoare pozitivă minimală, Danemarca (+0,11%), Finlanda (-0,06%) și Austria (-0,05%).

Acompaniate din fostul bloc estic de Slovacia (care a adoptat moneda unică încă din 2007), cu -0,02%. Grecia (+1,62%) și-a inversat trendul descendent din prima parte a lui 2021 și a urcat peste Italia (+1,35%).

România a păstrat prima poziție în topul celor mai scumpe împrumuturi ce pot fi luate de un stat membru al Uniunii, dar distanța de plutonul țărilor central-europene cu regim valutar similar s-a redus. Totuși, menținerea costurilor de împrumut la cote ridicate ar trebui să ne îngrijoreze din perspectiva apropierii datoriei publice de pragul de 50% din PIB.

Ecartul costurilor de împrumut s-a diminuat la circa +15% în raport cu următoarea clasată, Ungaria, la +35% față de Polonia (economia cea mai apropiată ca nivel de dezvoltare și structură de cea românească) și la +70% în raport cu Cehia, țările la care ne raportăm îndeobște pentru poziționarea în regiune.

Din păcate, trendul de creștere a mediei lunare a fost reluat în ultimele zile, după cum se vede din infografic. Datele din 4 martie 2022 plasau nivelul dobânzilor la care se poate împrumuta România pe zece ani la 6,16% (sursa tradingeconomics.com).

Creșterea lunară a fost de 0,52% iar cea pe ultimele 12 luni de 2,79%. Totodată, prognoza indică un nivel de 6,18% pentru finalul T1 2022 și o majorare la 6,54% în următoarele 12 luni, ceea ce va însemna costuri tot mai mari la împrumuturile de pe piețele internaționale.

Taguri: statistici economice  Macroeconomie  Eurostat  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economiceCare este valoarea CASS (Contributia la Asigurari Sociale de Sanatate) pentru Declaratia Unica 2022?

Valoarea CASS (Contributia la Asigurari Sociale de Sanatate) pentru Declaratia Unica 2022 care trebuie depusa de personale fizice cu venituri peste plafonul de 12 salarii minime pe economie este 3.060 lei. Iata cum se calculeaza aceasta valoare. CASS trebuite platita de persoanele fizice care au avut anul trecut venituri mai mari de 12 salarii minime brute pe economie. Conform unei Hotarari de Guvern (vezi aici Hotararea), incepand din 1 ianuarie 2022, salariul de baza minim brut garantat in plata este 2.550 lei lunar, pentru un program normal de lucru, indiferent de studii. CASS se calculeaza la plafonul de 12 salarii minime brute pe economie din acest an, nu la valoarea veniturilor incasate de persoana fizica. Asadar, detalii

PIB-ul din T1 2022, estimat in crestere cu 6,5%, o surpriza majora!

Potrivit datelor-semnal publicate de INS, creșterea economică a României pe primul trimestru din 2022 a fost de 6,5% în termeni reali faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent atât pe seria brută cât și ajustat după sezonalitate. detalii

Termeni si conditii de utilizare Google AdSense Online

Termeni și condiții de utilizare Google AdSense Online 1. Bine ați venit la AdSense!
Vă mulțumim pentru interesul manifestat față de serviciile noastre de căutare și de publicitate („Serviciile")! Prin utilizarea Serviciilor noastre, acceptați (1) aceste Condiții de utilizare, (2), Politicile de produs AdSense, care includ, fără a se limita la, Politicile de conținut, Regulamentul pentru webmasteri privind calitatea, Politicile de implementare a anunțurilor și Politica privind consimțământul utilizatorilor din UE (denumite împreună „Politicile AdSense") și (3) Regulamentul Google de branding (generic „Condițiile AdSense"). În cazul unui conflict, prezentele Condiții de utilizare vor avea detalii

Deficit public de 1,19% din PIB dupa primul trimestru din 2022. Ajustarea bugetara s-a topit vizibil

Deficitul bugetului general consolidat după primul trimestru din 2022 a fost de circa 15,7 miliarde de lei (-1,19% din PIB-ul estimat pentru anul curent), potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor. În aceeași perioadă a anului trecut, detalii

 Profil de Bancher

Toate Profilele

 

Ultimele Comentarii