ECONOMIE | Analize economice

Soldul executiei bugetare dupa prima luna a anului: -0,13% din PIB

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2022-03-04 08:43

Soldul execuției bugetare după prima lună a anului curent a fost de -0,13% din PIB-ul estimat pentru anul curent), potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor.

Minusul de de circa 1,68 miliarde lei este un rezultat semnificativ mai bun cel din prima lună a anului trecut, când soldul de -3,69 miliarde lei a însemnat -0,31% din PIB.

Încasările s-au majorat cu 25% în termeni nominali, de la circa 29,2 miliarde lei în ianuarie 2021 la 36,5 miliarde lei în ianuarie 2022. Totodată, avansul cheltuielilor publice a fost de 16%, de la 32,9 miliarde lei la 38,2 miliarde lei.

La Bugetul de asigurări sociale raportul între sumele distribuite și cele colectate a fost de aproape 140% iar Fondul național de sănătate a cheltuit aproape 150 de lei la 100 de lei încasați. Echilibrarea bugetului general consolidat s-a făcut prin excedente la bugetele locale, (unde plățile au reprezentat doar 70% din intrări și la instituțiile publice autofinanțate (77%).

Din cele aproximativ 7,3 miliarde lei încasați în plus pe ianuarie 2022 față de aceeași lună a anului anterior, aproape jumătate s-au înregistrat în contul TVA (+3,5 miliarde lei).

Avansul cheltuielilor din ianuarie 2022 de 8,3% în raport cu anul precedent a fost generat aproape exclusiv de majorarea cu circa 30% a sumelor destinate asistenței sociale. Această majorare importantă a provenit din indexarea cu 10% a punctului de pensie, majorarea indemnizației sociale minime de la 800 lei la 1.000 lei și al acordarea de ajutor financiar pensionarilor cu venituri lunare sub 1.600 de lei.

În schimb, ritmul minim de creștere a fost de doar +1,1% în cazul cheltuielilor de personal iar puterea de cumpărare a bugetarilor a scăzut puternic, pe fondul inflației anuale majorate la 8,35%. Cheltuielile de capital și sumele alocate pentru proiectele cu finanțare externă nerambursabilă s-au diminuat considerabil.

Evoluție îngrijorătoare în contextul dublării dobânzilor la datoria externă pe termen lung, am asistat la triplarea sumelor achitate în contul creditelor luate de stat, de la circa 0,56 miliarde lei până la 1,7 miliarde lei (practic, întregul deficitul consemnat, soldul primar al execuției bugetare fiind chiar ușor excedentar).

Taguri: statistici economice  Macroeconomie  Ministerul Finantelor  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economiceDeficit bugetar de 1,71% din PIB, după prima jumătate a anului 2022

Deficitul bugetului general consolidat după prima jumătate a lui 2022 a fost de 23,5 miliarde lei (-1,71% din PIB-ul estimat pentru anul curent), potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor. În aceeași perioadă a anului trecut, minusul detalii

Creșterea PIB 2022, majorată în prognoza de vară. Salariul real va scădea anul acesta

Prognoza de vară a revizuit semnificativ în sus estimarea privind Produsul Intern Brut pe anul 2022, atât în termeni nominali cât și în termeni reali, potrivit datelor comunicate de Comisia Națională de Strategie și Prognoză. detalii

Deficitul contului curent, în creștere cu 80% după primele cinci luni ale anului

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat în primele cinci luni ale anului un deficit de 10,24 miliarde euro, în creștere cu 80% față de aceeași perioadă a anului precedent, potrivit datelor BNR. Este o valoare care depășește detalii

Inflația anuală a atins 15%. Totuși, creșterea lunară a prețurilor e pe trend descrescător

Creșterea anuală a prețurilor a urcat la 15,05% în luna iunie 2022, potrivit datelor publicate de INS, deși inflația lunară a fost de 0,76%, cel mai redus nivel din ultimele trei luni. Combustibilii au revenit, detașat, în fruntea detalii

  

Ultimele Comentarii