ECONOMIE | Stiri economice

Productia industriala, in scadere semnificativa in decembrie 2021 si la nivelul din urma cu cinci ani

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2022-02-28 20:17

România a consemnat în decembrie 2021 o scădere a producției industriale față de luna precedentă, de 7,9% pe seria brută, potrivit datelor comunicate de INS. Pe seria ajustată cu numărul de zile lucrătoare și sezonalitate, s-a consemnat o majorare de 1,2%, rezultat favorizat de dispunerea zilelor lucrătoare.

Evoluția față de aceeași lună a anului precedent a fost pozitivă pe seria brută (+2%) dar în scădere pe seria ajustată cu numărul de zile lucrătoare și sezonalitate (-1,1%).

Una peste alta, avansul cumulat de 7,1% în 2021 față de 2020 pare bun, dar nu și dacă se ține cont că ultima lună a anului a fost similar, din perspectiva industriei, cu decembrie 2016.

În structură, revenirea indică mai degrabă o stabilizare, deoarece industria prelucrătoare, care dă tonul pentru ansamblul producției industriale a avut un avans redus (+1,1%) față de aceeași lună a anului anterior.

În contextul creșterii prețurilor la resursele energetice, a rezultat în decembrie un avans al activității pe acest segment (+8,1%) dar un declin în sectorul extractiv (-3,6%), tendințe regăsite și pe ansamblul anului trecut.

Aceste date pot fi interpretate mai bine dacă se face apel la seria producției industriale din aceeași lună decembrie pe intervalul 2016 - 2021, ce are ca reper nivelul mediu consemnat în anul de referință 2015 (valoare 100). Din graficul INS, rezultă că producția industrială din decembrie 2021 a coborât până la nivelul din urmă cu cinci ani:

Printre industriile cu rezultate bune consemnate anul trecut, se numără cele de mașini, utilaje și echipamente (+14,4%), echipamente electrice (+13,6%), industria metalurgică (+12,6%), obținerea de produse din cauciuc și mase plastice (+11,2%) și fabricarea calculatoarelor și produselor electronice și optice (+11,1%).

La polul opus al rezultatelor pe produse manufacturate, s-au situat fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (-8,5%), sectorul farmaceutic (-4,8%, deși ne aflăm în pandemie), fabricarea de produse petroliere (-3,6%), extracția petrolului brut și gazelor naturale (-1,6%) și producția de substanțe chimice (-0,2%), toate acestea din urmă cu efect major negative pe balanța comercială.

Una peste alta, pe graficul prezentat de INS în structura producției din 2016 încoace se poate observa cum segmentul cel mai important, industria prelucrătoare, nu și-a revenit în 2021 la nivelul din anul precedent. Rezultatele ei s-au deteriorat ANTERIOR pandemiei, după vârful atins tocmai în anul 2017, și ar trebui să constituie un motiv major de îngrijorare.

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economice



Datoria publică, redusă la 49% din PIB în iulie dar păstrarea ei sub pragul critic de 50% se anunță dificilă

Datoria publică a României a scăzut la finele lunii iulie 2023 până la 49% din PIB, de la nivelul de 49,7% consemnat la mijlocul anului curent, potrivit Ministerul Finanțelor. Suma calculată conform metodologiei europene a fost de circa 733,9 detalii

Scumpirea medicamentelor a anulat scăderea prețurilor la alimente

Inflația anuală a rămas aproape constantă în august 2023 (9,43%, față de 9,44% în luna anterioară , potrivit datelor publicate de INS. Creșterea lunară a prețurilor a fost de 0,54%, de aproape la fel cu cea din urmă cu 12 luni (0,56%). detalii

Datoria publică a revenit sub pragul de 50% din PIB

Datoria publică a României a scăzut la mijlocul anului până la 49,7% din PIB, față de 50,1% pe date operative la finele lunii mai, potrivit Ministerul Finanțelor. Suma calculată conform metodologiei europene a fost de circa 724,76 miliarde detalii

Comerțul cu amănuntul, pe trend scăzător

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a scăzut în iunie 2023 față de luna anterioară cu 2,8% pe seria brută și cu 1,9% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform datelor detalii

 



 

Ultimele Comentarii