ECONOMIE | Stiri economice

Productia industriala, in scadere semnificativa in decembrie 2021 si la nivelul din urma cu cinci ani

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2022-02-28 20:17

România a consemnat în decembrie 2021 o scădere a producției industriale față de luna precedentă, de 7,9% pe seria brută, potrivit datelor comunicate de INS. Pe seria ajustată cu numărul de zile lucrătoare și sezonalitate, s-a consemnat o majorare de 1,2%, rezultat favorizat de dispunerea zilelor lucrătoare.

Evoluția față de aceeași lună a anului precedent a fost pozitivă pe seria brută (+2%) dar în scădere pe seria ajustată cu numărul de zile lucrătoare și sezonalitate (-1,1%).

Una peste alta, avansul cumulat de 7,1% în 2021 față de 2020 pare bun, dar nu și dacă se ține cont că ultima lună a anului a fost similar, din perspectiva industriei, cu decembrie 2016.

În structură, revenirea indică mai degrabă o stabilizare, deoarece industria prelucrătoare, care dă tonul pentru ansamblul producției industriale a avut un avans redus (+1,1%) față de aceeași lună a anului anterior.

În contextul creșterii prețurilor la resursele energetice, a rezultat în decembrie un avans al activității pe acest segment (+8,1%) dar un declin în sectorul extractiv (-3,6%), tendințe regăsite și pe ansamblul anului trecut.

Aceste date pot fi interpretate mai bine dacă se face apel la seria producției industriale din aceeași lună decembrie pe intervalul 2016 - 2021, ce are ca reper nivelul mediu consemnat în anul de referință 2015 (valoare 100). Din graficul INS, rezultă că producția industrială din decembrie 2021 a coborât până la nivelul din urmă cu cinci ani:

Printre industriile cu rezultate bune consemnate anul trecut, se numără cele de mașini, utilaje și echipamente (+14,4%), echipamente electrice (+13,6%), industria metalurgică (+12,6%), obținerea de produse din cauciuc și mase plastice (+11,2%) și fabricarea calculatoarelor și produselor electronice și optice (+11,1%).

La polul opus al rezultatelor pe produse manufacturate, s-au situat fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (-8,5%), sectorul farmaceutic (-4,8%, deși ne aflăm în pandemie), fabricarea de produse petroliere (-3,6%), extracția petrolului brut și gazelor naturale (-1,6%) și producția de substanțe chimice (-0,2%), toate acestea din urmă cu efect major negative pe balanța comercială.

Una peste alta, pe graficul prezentat de INS în structura producției din 2016 încoace se poate observa cum segmentul cel mai important, industria prelucrătoare, nu și-a revenit în 2021 la nivelul din anul precedent. Rezultatele ei s-au deteriorat ANTERIOR pandemiei, după vârful atins tocmai în anul 2017, și ar trebui să constituie un motiv major de îngrijorare.

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economiceCare este valoarea CASS (Contributia la Asigurari Sociale de Sanatate) pentru Declaratia Unica 2022?

Valoarea CASS (Contributia la Asigurari Sociale de Sanatate) pentru Declaratia Unica 2022 care trebuie depusa de personale fizice cu venituri peste plafonul de 12 salarii minime pe economie este 3.060 lei. Iata cum se calculeaza aceasta valoare. CASS trebuite platita de persoanele fizice care au avut anul trecut venituri mai mari de 12 salarii minime brute pe economie. Conform unei Hotarari de Guvern (vezi aici Hotararea), incepand din 1 ianuarie 2022, salariul de baza minim brut garantat in plata este 2.550 lei lunar, pentru un program normal de lucru, indiferent de studii. CASS se calculeaza la plafonul de 12 salarii minime brute pe economie din acest an, nu la valoarea veniturilor incasate de persoana fizica. Asadar, detalii

PIB-ul din T1 2022, estimat in crestere cu 6,5%, o surpriza majora!

Potrivit datelor-semnal publicate de INS, creșterea economică a României pe primul trimestru din 2022 a fost de 6,5% în termeni reali faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent atât pe seria brută cât și ajustat după sezonalitate. detalii

Termeni si conditii de utilizare Google AdSense Online

Termeni și condiții de utilizare Google AdSense Online 1. Bine ați venit la AdSense!
Vă mulțumim pentru interesul manifestat față de serviciile noastre de căutare și de publicitate („Serviciile")! Prin utilizarea Serviciilor noastre, acceptați (1) aceste Condiții de utilizare, (2), Politicile de produs AdSense, care includ, fără a se limita la, Politicile de conținut, Regulamentul pentru webmasteri privind calitatea, Politicile de implementare a anunțurilor și Politica privind consimțământul utilizatorilor din UE (denumite împreună „Politicile AdSense") și (3) Regulamentul Google de branding (generic „Condițiile AdSense"). În cazul unui conflict, prezentele Condiții de utilizare vor avea detalii

Deficit public de 1,19% din PIB dupa primul trimestru din 2022. Ajustarea bugetara s-a topit vizibil

Deficitul bugetului general consolidat după primul trimestru din 2022 a fost de circa 15,7 miliarde de lei (-1,19% din PIB-ul estimat pentru anul curent), potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor. În aceeași perioadă a anului trecut, detalii

  

Ultimele Comentarii