ECONOMIE | Stiri economice

Salariul mediu, majorat cu 6,4% in decembrie 2021 fata de luna precedenta, dar puterea de cumparare a ramas pe minus

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2022-02-23 11:31

Câștigul salarial mediu net din luna decembrie 2021 a fost de 3.879 lei, cu 234 lei (+6,4%) mai mult față de luna precedentă, potrivit datelor publicate de INS.

Totuși, în contextul inflației anuale majorate (8,19% la finele lui 2021), puterea de cumpărare a salariului faţă de aceeaşi lună a anului anterior a rămas în domeniul negativ (-0,9%) pentru a patra lună consecutiv.

Suma medie încasată de un angajat reprezintă 737 euro la cursul din luna ianuarie 2022, în care s-au încasat banii cuveniți pentru activitatea depusă. După ajustarea cu nivelul preţurilor, a rezultat o putere de cumpărare în euro record, de 1.447 de euro (sumă echivalentă pentru achiziția de mărfuri și servicii la preţurile medii din UE).

Salariul real de referinţă a avansat cu 12,9 puncte procentuale față de luna precedentă până la la 240% față de cel stabilit ca reper statistic (din luna octombrie 1990). Cu toate acestea, evoluția câștigurilor salariale a rămas sub media creșterii productivității muncii în industrie (+11,4% pe primele 11 luni din 2021).

Pe domenii de activitate, creşterile cele mai mari de salarii faţă de aceeaşi lună a anului precedent s-au înregistrat la fabricarea obținute din prelucrarea țițeiului (+26,2% nominal și +16,7% în termeni reali), în industria extractivă (+21,2% și, respectiv, +12,1%), agricultură HoReCa (ambele cu +5,5% ca putere de cumpărare) și la serviciile administrative (+10,9%, respectiv +2,8%).

Minimal pe plus ca putere de cumpărare a rămas industria prelucrătoare (+0,1%), în timp ce sectoarele de construcții (-1,8%), cercetare-dezvoltare (-2,5%) și intermedieri financiare și asigurări (-2,7%) s-au situat în domeniul negativ.

Toate sectoarele bugetare au consemnat valori semnificativ diminuate, împreună cu telecomunicațiile și tranzacțiile imobiliare.

De rețimut, în condiții de pandemie, singurul sector de activitate care s-a situat pe minus chiar și în termeni nominali a fost cel de sănătate și asistență socială (-2,5% față de aceeași lună a anului anterior). Învățământul (+2,3% nominal dar -5,4% în termeni reali) și administrația publică (+0,3% nominal și -7,3% real) au pierdut din puterea de cumpărare din cauza inflației.

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economice



Scumpirea medicamentelor a anulat scăderea prețurilor la alimente

Inflația anuală a rămas aproape constantă în august 2023 (9,43%, față de 9,44% în luna anterioară , potrivit datelor publicate de INS. Creșterea lunară a prețurilor a fost de 0,54%, de aproape la fel cu cea din urmă cu 12 luni (0,56%). detalii

Datoria publică a revenit sub pragul de 50% din PIB

Datoria publică a României a scăzut la mijlocul anului până la 49,7% din PIB, față de 50,1% pe date operative la finele lunii mai, potrivit Ministerul Finanțelor. Suma calculată conform metodologiei europene a fost de circa 724,76 miliarde detalii

Comerțul cu amănuntul, pe trend scăzător

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a scăzut în iunie 2023 față de luna anterioară cu 2,8% pe seria brută și cu 1,9% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform datelor detalii

România are a patra cea mai ieftină pâine din UE

România s-a situat în anul 2022 pe locul patru între statele membre UE în ceea ce privește cea mai ieftină pâine comercializată către populație, potrivit datelor publicate de Eurostat. Prețuri pe kilogram mai mici decât detalii

 



 

Ultimele Comentarii