ECONOMIE | Stiri economice

Salariul mediu, majorat cu 6,4% in decembrie 2021 fata de luna precedenta, dar puterea de cumparare a ramas pe minus

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2022-02-23 11:31

Câștigul salarial mediu net din luna decembrie 2021 a fost de 3.879 lei, cu 234 lei (+6,4%) mai mult față de luna precedentă, potrivit datelor publicate de INS.

Totuși, în contextul inflației anuale majorate (8,19% la finele lui 2021), puterea de cumpărare a salariului faţă de aceeaşi lună a anului anterior a rămas în domeniul negativ (-0,9%) pentru a patra lună consecutiv.

Suma medie încasată de un angajat reprezintă 737 euro la cursul din luna ianuarie 2022, în care s-au încasat banii cuveniți pentru activitatea depusă. După ajustarea cu nivelul preţurilor, a rezultat o putere de cumpărare în euro record, de 1.447 de euro (sumă echivalentă pentru achiziția de mărfuri și servicii la preţurile medii din UE).

Salariul real de referinţă a avansat cu 12,9 puncte procentuale față de luna precedentă până la la 240% față de cel stabilit ca reper statistic (din luna octombrie 1990). Cu toate acestea, evoluția câștigurilor salariale a rămas sub media creșterii productivității muncii în industrie (+11,4% pe primele 11 luni din 2021).

Pe domenii de activitate, creşterile cele mai mari de salarii faţă de aceeaşi lună a anului precedent s-au înregistrat la fabricarea obținute din prelucrarea țițeiului (+26,2% nominal și +16,7% în termeni reali), în industria extractivă (+21,2% și, respectiv, +12,1%), agricultură HoReCa (ambele cu +5,5% ca putere de cumpărare) și la serviciile administrative (+10,9%, respectiv +2,8%).

Minimal pe plus ca putere de cumpărare a rămas industria prelucrătoare (+0,1%), în timp ce sectoarele de construcții (-1,8%), cercetare-dezvoltare (-2,5%) și intermedieri financiare și asigurări (-2,7%) s-au situat în domeniul negativ.

Toate sectoarele bugetare au consemnat valori semnificativ diminuate, împreună cu telecomunicațiile și tranzacțiile imobiliare.

De rețimut, în condiții de pandemie, singurul sector de activitate care s-a situat pe minus chiar și în termeni nominali a fost cel de sănătate și asistență socială (-2,5% față de aceeași lună a anului anterior). Învățământul (+2,3% nominal dar -5,4% în termeni reali) și administrația publică (+0,3% nominal și -7,3% real) au pierdut din puterea de cumpărare din cauza inflației.

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economiceCare este valoarea CASS (Contributia la Asigurari Sociale de Sanatate) pentru Declaratia Unica 2022?

Valoarea CASS (Contributia la Asigurari Sociale de Sanatate) pentru Declaratia Unica 2022 care trebuie depusa de personale fizice cu venituri peste plafonul de 12 salarii minime pe economie este 3.060 lei. Iata cum se calculeaza aceasta valoare. CASS trebuite platita de persoanele fizice care au avut anul trecut venituri mai mari de 12 salarii minime brute pe economie. Conform unei Hotarari de Guvern (vezi aici Hotararea), incepand din 1 ianuarie 2022, salariul de baza minim brut garantat in plata este 2.550 lei lunar, pentru un program normal de lucru, indiferent de studii. CASS se calculeaza la plafonul de 12 salarii minime brute pe economie din acest an, nu la valoarea veniturilor incasate de persoana fizica. Asadar, detalii

PIB-ul din T1 2022, estimat in crestere cu 6,5%, o surpriza majora!

Potrivit datelor-semnal publicate de INS, creșterea economică a României pe primul trimestru din 2022 a fost de 6,5% în termeni reali faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent atât pe seria brută cât și ajustat după sezonalitate. detalii

Termeni si conditii de utilizare Google AdSense Online

Termeni și condiții de utilizare Google AdSense Online 1. Bine ați venit la AdSense!
Vă mulțumim pentru interesul manifestat față de serviciile noastre de căutare și de publicitate („Serviciile")! Prin utilizarea Serviciilor noastre, acceptați (1) aceste Condiții de utilizare, (2), Politicile de produs AdSense, care includ, fără a se limita la, Politicile de conținut, Regulamentul pentru webmasteri privind calitatea, Politicile de implementare a anunțurilor și Politica privind consimțământul utilizatorilor din UE (denumite împreună „Politicile AdSense") și (3) Regulamentul Google de branding (generic „Condițiile AdSense"). În cazul unui conflict, prezentele Condiții de utilizare vor avea detalii

Deficit public de 1,19% din PIB dupa primul trimestru din 2022. Ajustarea bugetara s-a topit vizibil

Deficitul bugetului general consolidat după primul trimestru din 2022 a fost de circa 15,7 miliarde de lei (-1,19% din PIB-ul estimat pentru anul curent), potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor. În aceeași perioadă a anului trecut, detalii

  

Ultimele Comentarii