ECONOMIE | Analize economice

Dobanda pe termen lung pentru Romania a urcat la 5,37%

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2022-01-25 12:43

Rata dobânzii pe termen lung pentru România a crescut din nou în luna decembrie 2021, până la 5,37%, potrivit datelor publicate de Eurostat.

Practic, acest indicator critic pentru obligațiile asumate la contractarea de noi credite s-a dublat pe parcursul anului trecut, după ce în februarie coborâse la doar 2,65%.

Evoluția dobânzilor la noile credite luate pe termen lung se înscrie în tendința generală din țările central-europene care sunt în afara Zonei Euro și au regim valutar similar cu al nostru, cu excepția Cehiei (care a „staționat” la 2,62%): Ungaria (de la 4,07% la 4,40%), Polonia (de la 3,12% la 3,35%) și Croația (de la 0,32% la 0,38%).

Cu moneda legată de euro și aflată, la fel cu aceasta din urmă pe calea trecerii la moneda unică în 2024, Bulgaria a înregistrat în decembrie 2021 un salt semnificativ, de la 0,25% la 0,44%.

De reținut, media UE a rămas neschimbată față de luna precedentă, la nivelul de 0,62% iar trendul general din Zona Euro s-a menținut pe scădere (0,14% în decembrie, de la 0,18% în noiembrie și 0,25% în octombrie). Cele mai reduse dobânzi au fost consemnate de Germania (-0,38%), Olanda (-0,32%) și Luxemburg (-0,22%).

Li s-au alăturat, cu valoare negativă marginală, Danemarca (-0,08%, revenită pe minus după ce urcase marginal pe plus în luna precedentă), Finlanda (-0,06%) și Austria (-0,05%).

Acompaniate din fostul bloc estic de Slovacia (care a adoptat moneda unică încă din 2007), cu -0,02%. Grecia (+1,29%) și-a inversat trendul descendent din prima parte a lui 2021 și a devansat Italia (+1,05%).

România a păstrat prima poziție în topul celor mai scumpe împrumuturi ce pot fi luate de un stat membru al Uniunii, la distanță de plutonul țărilor central-europene cu regim valutar similar. Majorarea costurilor de împrumut la cote ridicate îngrijorează din perspectiva apropierii datoriei publice de pragul de 50% din PIB.

Ecartul costurilor de împrumut s-a diminuat, însă, la circa 22% în raport cu următoarea clasată, Ungaria și la +60% față de Polonia (economia cea mai apropiată ca nivel de dezvoltare și structură de cea românească), aflată totuși cu circa două puncte procentuale mai jos. Discrepanța s-a accentuat în raport cu Cehia (+105%).

În fine, ar fi de reținut că trendul de creștere a mediei lunare se va menține. Datele din 21 ianuarie 2022 plasau nivelul dobânzilor la care se poate împrumuta România pe zece ani la 5,49% (sursa tradingeconomics.com).

Totodată, analiștii Trading Economics au estimat o majorare până la nivelul de 5,60% la finele T1 2022 și 5,96% la finele anului în curs. Ceea ce înseamnă costuri în creștere la noile împrumuturi de pe piețele internaționale.

Rata dobânzii pe termen lung este calculată ca medie lunară (fără a fi ajustată sezonier) și se referă la randamentul titlurilor guvernamentale tranzacționate pe piața secundară, inclusiv taxele, cu o maturitate reziduală de circa zece ani.

Titlurile urmărite în coșul de tranzacționare trebuie înlocuite periodic pentru a evita schimbarea maturității de referință. Definiția utilizată este în acord cu criteriile de convergență, în concordanță cu art.121 al Tratatului de la Amsterdam.

Criteriul Maastricht pentru adoptarea euro cere un nivel maxim de cel mult două puncte procentuale peste media celor mai performante trei state iar România nu mai îndeplinește în prezent acest criteriu.

Taguri: statistici economice  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economiceDobanda de politica monetara - Romania in context regional: cat va mai creste?

Aflată în afara zonei euro și cu un regim valutar similar celui al trio-ului Polonia - Ungaria - Cehia, România trebuie să utilizeze mijloacele de politică monetară pentru a limita efectele creșterii rapide a prețurilor la revenirea din pandemie, în contextul detalii

Dobanda pe termen lung la obligatiunile Romaniei a crescut la 6,20% in martie 2022

Dobânda pe termen lung pentru obligatiunile emise de România a crescut în luna martie 2022 la valoarea medie de 6,20%, potrivit datelor publicate de Eurostat. Acest indicator, cu referința la un termen de 10 ani (10Y), a avut a doua cea mai detalii

Romania, intre Portugalia si Letonia ca PIB/locuitor

România s-a situat anul trecut pe locul 22 din cele 27 de state membre UE în ceea ce privește PIB/locuitor, potrivit datelor semnal publicate de Eurostat. Cu 73% din media europeană consemnată pentru 2021, am depășit Letonia (71%), Croația detalii

Salariul real a revenit, marginal, pe plus, in ianuarie 2022

Câștigul salarial mediu brut din luna ianuarie 2022 a fost de 6.327 lei, cu 296 lei (-4,7%) mai puțin față de luna precedentă, potrivit datelor publicate de INS. Câştigul salarial mediu nominal net s-a diminuat cu 181 lei (tot -4,7%), detalii

  

Ultimele Comentarii