ECONOMIE | Institutul National de Statistica

Productia industriala, in crestere in noiembrie 2021, dar cu 5% sub nivelul atins acum patru ani

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2022-01-21 07:29

România a consemnat în noiembrie 2021 o creștere a producției industriale față de luna precedentă cu 5,4% pe seria brută, potrivit datelor comunicate de INS.

Pe seria ajustată cu numărul de zile lucrătoare și sezonalitate, s-a consemnat o majorare de 2,5%, rezultat defavorizat de perioada din an.

Evoluția față de aceeași lună a anului precedent arată o evoluție pozitivă, atât pe seria brută (+0,9%, de la -8,6% în octombrie), cât și pe seria ajustată cu numărul de zile lucrătoare și sezonalitate (-1,9%, față de -6,1% în luna anterioară). Creșterea industrială în noiembrie față de octombrie este ATIPICĂ în raport cu uzanța anilor anteriori, când trendul spre final de an era de scădere.

În structură, revenirea indică mai degrabă o stabilizare, deoarece industria prelucrătoare, care dă tonul pentru ansamblul producției industriale a avut un avans minim (+0,1%) față de aceeași lună a anului anterior. În contextul creșterii prețurilor la resursele energetice, a rezultat un avans al activității pe acest segment (+7,0%) dar un declin în sectorul extractiv (-1,3%).

Aceste date pot fi interpretate mai bine dacă se face apel la seria producției industriale din aceeași lună noiembrie pe intervalul 2016 - 2021, ce are ca reper nivelul mediu consemnat în anul de referință 2015 (valoare 100).

Iată cum se prezintă situația, conform datelor INS, cu observația că producția industrială din noiembrie 2021 a rămas cu peste cinci procente sub cea din urmă cu patru ani:

Printre industriile cu rezultate bune în primele 11 luni ale anului, se numără cele de echipamente electrice (+15,2%), de mașini, utilaje și echipamente (+15,1%), industria metalurgică (+13,3%), fabricarea calculatoarelor și produselor electronice și optice (+11,8%) și obținerea de produse din cauciuc și mase plastice (+11,4%).

La polul opus al rezultatelor pe produse manufacturate, s-au situat fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (-9,4%), sectorul farmaceutic (-6,2%, deși ne aflăm în pandemie), produsele de cocserie și obținute din prelucrarea țițeiului (-2,6%, cu efect negativ major în expandarea deficitului comercial) și repararea echipamentelor (-0,2%).

Una peste alta, pe graficul prezentat de INS în structura producției din 2016 încoace se poate observa cum segmentul cel mai important, industria prelucrătoare, este per total în stagnare față de aceeași lună a anului precedent. De reținut, rezultatele indurtriei s-au deteriorat ANTERIOR pandemiei, după vârful atins în anul 2018. iar simpla revenire nu este suficientă.

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Institutul National de Statistica”Inflatia industriala”, majorata la peste 51%, dupa un avans de sapte procente in martie 2022

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI – „inflația industrială”) și-a reluat avansul în martie 2022, ajungând la 51,68%, după o majorare de șapte procente. Datele INS arată o creștere lunară de 8,01% pe canalul detalii

Productia de cereale a crescut cu 50% in 2021

Producţia de cereale boabe anunţată de INS pentru anul 2021 a crescut cu circa 50% față de anul precedent, de la circa 18 milioane tone la 27 milioane tone. În pofida unei scăderi marginale a suprafețelor cultivate (-1,2%) și a continuării detalii

Inflatia anuala a trecut pragul de 10% in martie 2022

Inflația anuală a urcat la 10,15%, potrivit datelor publicate de INS, după ce prețurile au crescut cu 1,88% în luna martie 2022. O treime din aceasta a venit direct din creșterea lunară a prețurilor la combustibili (+7,67%) dar tonul general a fost detalii

Vanzarile cu amanuntul - crestere marginala, cu produsele alimentare in scadere

Vânzările cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) au înregistrat în luna februarie 2022 o creștere marginală față de luna anterioară (+0,1 pe seria brută și +0,3% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de detalii

  

Ultimele Comentarii