ECONOMIE | Statistici BNR

Deficitul contului curent la 11 luni a depasit nivelul prognozat pentru intregul an

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2022-01-19 16:45

Deficitul contului curent a urcat în noiembrie 2021 la 15.313 milioane euro, cu 57% peste cel din primele 11 luni ale anului anterior. Rezultatul anunțat de BNR a depășit deja suma de 15.218 miliarde euro inclusă în prognoza oficială de toamnă pentru 2021.

Raportat la PIB, nivelul de -6,3%, depășește limita pentru macrostabilitate (-4%).

Majorarea cu 23% a deficitului pe partea de bunuri (până la -20,8 miliarde euro) a fost însoțită de o scădere cu 4% a soldului pozitiv la servicii (spre 8,3 miliarde euro). Astfel, pe segmentul combinat de bunuri şi servicii s-a consemnat o majorare cu aproape 52% a deficitului extern (de la circa -8,2 miliarde euro la -12,5 miliarde euro).

Deficitul din turism a fost cu 23% peste cel consemnat în aceeași lună a anului anterior (-1,65 miliarde euro față de -1,35 miliarde euro). Soldul negativ pe segmentul de venituri primare a urcat la aproape 3,8 miliarde euro, pe fondul unei creșteri cu 15% a ieșirilor, în timp ce intrările s-au mărit cu doar 8%.

Sumele intrate pe partea de venituri secundare, care includ transferurile românilor plecaţi la muncă în străinătate, au stagnat (+0,5%), în timp ce ieșirile s-au majorat semnificativ (+15%). Astfel, s-a diminuat semnificativ soldul pozitiv net inclus în balanța de plăți (de la 1,5 miliarde euro, până la mai puțin de 1 miliarde euro).

Investițiile directe ale nerezidenților pe primele 11 luni din 2021 au urcat la 6.881 milioane euro, comparativ cu 2.937 milioane euro consemnate în aceeași perioadă a anului anterior.

Participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net) au fost de 5.499 milioane euro, iar creditele intragrup au însumat valoarea netă de 1.367 milioane euro.

Datoria externă totală a crescut în luna noiembrie a anului curent cu aproximativ cu 600 milioane euro, până la 133,2 miliarde euro, cu circa 6,4 miliarde euro peste cea consemnată la finele anului trecut. Majorarea datoriei pe termen mediu și lung (+3,5 miliarde euro) a fost ceva mai mare decât cea a datoriei pe termen scurt (+2,9 miliarde euro).

Soldul depozitelor pe termen lung ale nerezidenților a fost de 343 milioane euro, mult peste valoarea de 144 milioane euro consemnată la finele anului trecut. Rata serviciului datoriei externe pe termen mediu și lung a fost de 15,9%, sub nivelul de 20,7% din decembrie 2020. În schimb, gradul de acoperire a importurilor de bunuri și servicii a fost de numai 4,9 luni față de 5,6 luni în decembrie 2020.

Gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt cu rezervele valutare la BNR, calculată la valoarea reziduală s-a diminuat în noiembrie cu aproape 5 puncte procentuale, până la 82,3%, după ce în luna septembrie 2021 atinsese 90,9%, cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani.

Taguri: Banca Nationala a Romaniei (BNR)  statistici BNR  banca  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Statistici BNRDeficitul contului curent, majorat cu 60% după primele trei trimestre ale anului

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat în primele trei trimestre din 2022 un deficit de peste 20 miliarde euro, în creștere cu circa 60% față de aceeași perioadă a anului precedent, potrivit datelor BNR. Este o valoare care detalii

România s-a menținut pe locul zece în UE la inflația anuală

România s-a menținut în luna septembrie pe locul zece în UE în ce privește creșterea anuală a prețurilor, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un nivel calculat potrivit metodologiei armonizate la nivel european pentru a detalii

Deficitul contului curent, în creștere cu 58% după primele opt luni ale anului

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat în primele 8 luni din 2022 un deficit de aproape 17 miliarde euro, în creștere cu 58% față de aceeași perioadă a anului precedent, potrivit datelor BNR. Este o valoare care indică o probabilă detalii

IFN-urile inscrise in Registrul Special al BNR

Un numar de 71 de Institutii Financiare Nebancare (IFN) sunt inscrise in Registrul Special al BNR, conform statisticilor Bancii Nationale a Romaniei.  Iata datele statistice publicate de BNR cu datele de identificare ale IFN-urilor inscrise in Registrul Special: BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI REGISTRUL SPECIAL INSTITUŢII FINANCIARE NEBANCARE
LA DATA DE 31.08.2022 Partea I - Active  Secţiunea a) - Credite de consum
Înscrierea în Registrul Special Înscrierea în Registrul General Denumirea Instituţiei Financiare Nebancare Adresa sediului social Cod unic de
înregistrare Înmatriculare în
Registrul Comerţului Observaţii
Număr Data Număr Data Număr detalii

  

Ultimele Comentarii