ECONOMIE | Stiri economice

Exporturi record, dar deficitul lunar s-a mentinut la peste 2 miliarde euro in noiembrie 2021

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2022-01-17 07:21

În luna noiembrie 2021, exporturile au ajuns la un nivel record (7,08 milioane euro) dar deficitul în schimburile de mărfuri cu străinătatea s-a menținut peste pragul de 2 miliarde euro, după ce importurile au însumat 9,25 miliarde euro.

Diferența dintre importuri și exporturi s-a majorat după primele 11 luni ale anului curent până la 21,34 miliarde euro sau 8,8% din PIB prognozat pentru anul în curs.

Dispunerea majorărilor pe fluxuri de export și import față de aceeași lună a anului anterior a rămas defavorabilă, cu +17,5% la export și +21,5% la import. Gradul de acoperire al importurilor cu exporturile efectuate de la începutul anului în curs s-a păstrat la cea mai redusă valoare din ultimii opt ani, adică doar 79,3%, ceea ce continuă să pună presiune pe cursul de schimb.

Seria statistică confirmă tendința deficitului comercial lunar de a se stabiliza pentru o lună „normală” peste cota de 2 miliarde euro, depășită la finele T1 2021. Pe acest trend ne îndreptăm spre un minus anual NESUSTENABIL PE TERMEN LUNG de circa 10% din PIB în schimburile de mărfuri cu străinătatea.

Schimburile cu țările UE au însumat circa 49,6 miliarde euro la export și 65 miliarde euro la import (72,8% din total la exporturi şi 72,6% la importuri). Pe segmentul de schimburi extracomunitare, s-au înregistrat exporturi de 18,5 miliarde euro și importuri de 24,6 miliarde euro. Au rezultat solduri negative de peste 15 miliarde euro pe piața unică UE şi aproape 6 miliarde euro pe relaţiile extracomunitare.

Sectorul de mașini și echipamente de transport și-a stopat trendul negativ început în aprilie. Deficitul pe acest segment strategic s-a redus marginal față de luna precedentă (de la -889 milioane euro la -807 milioane euro). Contribuția lui la soldul general s-a modificat de la +5% la finele T1, la aproape -4% după primele 11 luni din 2021.

La alte mărfuri manufacturate, cu un minus de peste șase miliarde euro, gradul de acoperire a avut o valoare relativ redusă (78%). În schimb, avem un plus de aproape o jumătate de miliard de euro la materii prime și materiale, ceea ce arată incapacitatea de a le prelucra în țară, cu valoare adăugată mai mare.

Deficitul pe segmentul de produse alimentare și-a reluat creșterea, după ce se stabilizase la ceva mai mult de un miliard și jumătate euro după T3 2021 dar gradul de acoperire sectorial a importurilor cu exporturile efectuate s-a păstrat la 77%.

De reținut, accentuarea deficitului la combustibili și lubrifianți, care a depășit 4 miliarde euro (din care peste un miliard și jumătate de euro doar în ultimele trei luni). Dar cea mai importantă sursă a deficitului comercial al României a continuat să o reprezinte soldul negativ al schimburilor de produse chimice, care a urcat la aproape 10 miliarde euro, consecință a reducerii masive a capacității de producție.

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economiceScumpirea medicamentelor a anulat scăderea prețurilor la alimente

Inflația anuală a rămas aproape constantă în august 2023 (9,43%, față de 9,44% în luna anterioară , potrivit datelor publicate de INS. Creșterea lunară a prețurilor a fost de 0,54%, de aproape la fel cu cea din urmă cu 12 luni (0,56%). detalii

Datoria publică a revenit sub pragul de 50% din PIB

Datoria publică a României a scăzut la mijlocul anului până la 49,7% din PIB, față de 50,1% pe date operative la finele lunii mai, potrivit Ministerul Finanțelor. Suma calculată conform metodologiei europene a fost de circa 724,76 miliarde detalii

Comerțul cu amănuntul, pe trend scăzător

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a scăzut în iunie 2023 față de luna anterioară cu 2,8% pe seria brută și cu 1,9% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform datelor detalii

România are a patra cea mai ieftină pâine din UE

România s-a situat în anul 2022 pe locul patru între statele membre UE în ceea ce privește cea mai ieftină pâine comercializată către populație, potrivit datelor publicate de Eurostat. Prețuri pe kilogram mai mici decât detalii

  

Ultimele Comentarii