ECONOMIE | Stiri economice

Consumul individual efectiv: Romania la 80% din media UE

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2022-01-06 16:04

România a atins în 2020 pragul de 80% din nivelul de trai mediu al UE27 la consumul individual efectiv (AIC), potrivit Eurostat.

Țara noastră, a depăşit șapte state membre și a obținut cea mai mare creştere a acestui indicator din ultimii trei ani la nivelul UE. Cu 6 puncte procentuale (de la 74% la 80%), am avansat mai bine decât Polonia (83% față de 78%), Ungaria (70% față de 65%) sau Bulgaria (61% față de 57%).

Astfel, suntem plasați pe locul 20, desaupra Estoniei (77%) și imediat după Polonia (83%) sau Cehia (84%). În varianta mai cunoscută de măsurare a nivelului de trai, adică PIB pe locuitor la paritatea puterilor de cumpărare standard, ne-am situat anul trecut la 72% din media UE, adică peste pragul avansat ca minim pentru adoptarea euro. La acest indicator apar în urma noastră „doar” Slovacia, Letonia (ambele cu 70%), Croația (64%), Grecia (62%) și Bulgaria (55%).

Cu un plus de 8 puncte procentuale (pp) la AIC față de PIB pe loc., ne situăm doar după Grecia (12 pp), la egalitate cu Polonia și Portugalia și urmați de Bulgaria (7 pp). Pentru referință și poziționare în context, menționăm că sunt țări precum Cehia (-9 pp, 93% la PIB/loc. dar numai 84% la AIC) sau Ungaria (-4 pp), care au o altă abordare a consumului pe baza rezultatelor din economie.

Pentru referință, vă prezentăm in extenso valorile consemnate de statele UE la AIC și PIB din 2018 până în 2020, pentru a vedea care au fost evoluțiile din ultimii trei ani analizați de Eurostat. Menționăm că Lituania (95% față de 91%), a fost cea mai bine plasată din fostul bloc estic la AIC, imediat după Italia (96%, venită de la 100% în 2018). Cea mai slabă evoluție în pandemie a avut-o Spania, care a coborât la doar 85% față de 92% în urmă cu trei ani.

Luxemburg (unde lucrează multe persoane din țările vecine) și Irlanda (care a contabilizat rezultatele unor multinaționale mutate acolo ca urmare a Brexitului) sunt cazuri speciale, cu diferențe masive între PIB/loc. și AIC . Acesta din urmă este mai relevant din perspectiva nivelului efectiv de trai (Irlanda coboară, pe baza lui, sub media europeană)

Aserțiune bazată și clasamentul AIC la nivelul UE. Unde, după Luxemburg (145%), figurează Germania (124%), urmată de Danemarca (122%), Olanda (117%) și Austria (116%). Peste Belgia (114%), Finlanda (113%), Suedia (112%) sau Franța (110%, în pofida unui ecart pozitiv AIC – PIB, sub media Zonei Euro la PIB/loc.).

PIB/locuitor faţă de AIC

Consumul individual efectiv (abreviat AIC în limba engleză), reflectă mai fidel bunăstarea unui cetăţean dintr-o anumită ţară decât Produsul Intern Brut pe cap de locuitor. Acesta din urmă se bazează pe bunurile şi serviciile achiziţionate şi plătite de o gospodărie.

În schimb, AIC se calculează pe baza bunurilor şi serviciilor realmente consumate de indivizi, fără a ţine cont de faptul că acestea au fost contractate şi plătite de către gospodării, guvern sau organizaţii non-profit. De aceea, este de preferat pentru comparaţii internaţionale și reflectă mai bine nivelul de trai.

Diferenţele rezultă din aceea că ponderea plăţilor făcute direct de gospodării pentru servicii importante, precum sănătatea şi învăţământul, diferă substanțial de la o ţară la alta. Astfel, ordinea aparentă a țărilor după nivelul de trai, ce ar rezulta din compararea clasicului PIB/locuitor, poate suferi modificări importante.

Taguri: statistici economice  Macroeconomie  Eurostat  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economiceDeficit public de 1,19% din PIB dupa primul trimestru din 2022. Ajustarea bugetara s-a topit vizibil

Deficitul bugetului general consolidat după primul trimestru din 2022 a fost de circa 15,7 miliarde de lei (-1,19% din PIB-ul estimat pentru anul curent), potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor. În aceeași perioadă a anului trecut, detalii

Fostul sef al OMV: exploatarea zacamintelor de gaze din Marea Neagra ne poate aduce independenta energetica fata de Rusia

Descoperirea, in 2012, in Marea Neagra, a celui mai mare zacamant de gaze din istoria OMV, ar fi putut aduce independenta Austriei si Romaniei fata de gazele rusesti, daca ar fi fost exploatat la timp, a declarat, intr-un interviu acordat publicatiei austriece Profil, Gerhard Roiss, detalii

Indicele preturilor productiei industriale, stabilizat la 43% in februarie 2022

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) și-a temperat avansul în februarie 2022, ajungând la 43,83%, după 43% la finele lunii anterioare. Inversare majoră de tendință, datele INS arată o creștere lunară de 0,99% pe canalul detalii

Deficitul comercial, majorat cu 80% in ianuarie 2022 fata anul anterior

Deficitul comercial a fost în luna ianuarie 2021 la 2,13 miliarde euro, cu 80% mai mare decât în aceeași lună a anului anterior, potrivit datelor comunicate de INS. Exporturile FOB au fost de circa 6,75 miliarde de euro iar importurile CIF detalii

  

Ultimele Comentarii