BANCI | Stirea Zilei

Indicele IRCC pentru creditele in lei cu dobanda variabila creste usor, la 1,17%

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2022-01-03 19:02

IRCC (Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor), indicatorul care face parte din componenta dobanzilor variabile la creditele in lei, alaturi de marja fixa a bancii, creste putin, la 1,17%, de la 1,08%, de la 1 ianuarie 2022.

IRCC este relevant pentru creditele noi in lei cu dobanda variabila, in special creditele garantate de stat prin programele Noua Casa si IMM Invest, precum si alte credite imobiliare standard.

In cazul creditelor pentru nevoi personale obtinute de populatie, cea mai mare parte dintre acestea se acorda cu dobanda fixa pe toata perioada de creditare, care ramane neschimbata, indiferent de evolutia IRCC.

IRCC se modifica trimestrial si este calculat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) in baza unei legi (OUG 19/2019) care impune aplicarea acestui indice in baza dobanzilor medii din piata bancara valabile in urma cu doua trimestre (T3 2021), ceea ce face ca indicele IRCC sa nu fie relevant pentru evolutia dobanzilor din prezent din piata bancara.

Astfel, ROBOR la 3 luni, indicele utilizat in trecut pentru calcularea dobanzilor variabile la creditele in lei acordate de banci populatiei, indicele folosit acum doar pentru creditarea firmelor, a depasit in prezent 3% pe an, dupa ce BNR a majorat dobanda de referinta de doua ori in trimestrul trei al anului trecut, de la 1,25% la 1,75%.

Diferenta dintre IRCC si ROBOR la 3 luni este in prezent de aproape doua puncte (1,85 puncte).

IRCC a fost infiintat pentru a se evita fluctuatiile majore ale dobanzilor variabile (ROBOR) din piata interbancara (vezi in grafic evolutia comparativa a IRCC si ROBOR la 3 luni).

Cu cat creste rata la un credit Noua Casa

Sa luam ca exemplu un credit ipotecar Noua Casa in valoare de 180.000 de lei (37.000 de euro), rambursabil in 30 de ani.

Pana acum, pe parcursul ultimelor trei luni (T4) din 2021, rata lunara cu dobanda de 3,08% (calculat astfel: IRCC de 1,08% plus marja fixa a bancii, de 2%) si DAE de 3,31% era in jurul a 766 de lei, iar suma totala de rambursat dupa 30 de ani ajungea la 281.537 lei.

Din 1 ianuarie 2022, DAE la acelasi credit creste la 3,41%, rata lunara se majoreaza cu doar 9 lei, de la 766 la 775 de lei, iar suma totala de rambursat dupa 30 de ani este mai mare cu 3.191 de lei, de la 281.537 lei la 284.728 lei, conform Calculatordecredite.ro.

Taguri: IRCC (Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor)  dobanzi credite firme  credite ipotecare  credite de consum  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  dobanzi credite nevoi personale  ROBOR  credite firme  credite noi  dobanda de politica monetara  dobanzi credite  Calculatordecredite.ro  banca  dobanzi credite ipotecare  credite Prima Casa  credite nevoi personale  credite pentru locuinte  credite imobiliare  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCe pot sa fac daca banca sau IFN-ul nu-mi raspunde la o reclamatie?

Atunci cand ai o problema cu banca sau IFN-ul si nu poti sa o rezolvi, fie pentru ca nu primesti raspuns la reclamatie, fie pentru ca acesta nu te multumeste, solutia este sa te adresezi CSALB (Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul detalii

Indicele IRCC pentru creditele in lei cu dobanda variabila creste usor, la 1,17%

IRCC (Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor), indicatorul care face parte din componenta dobanzilor variabile la creditele in lei, alaturi de marja fixa a bancii, creste putin, la 1,17%, de la 1,08%, de la 1 ianuarie 2022. IRCC este relevant pentru creditele noi in lei cu detalii

Numarul de clienti ai bancilor romanesti, neschimbat in ultimii 7 ani

Numarul de clienti ai bancilor romanesti a ramans neschimbat pe parcursul ultimilor sapte ani, conform unui sondaj realizat de Consiliul Concurentei printre primele 10 banci romanesti. Concluzia este surprinzatoare, in conditiile dezvoltarii economice a tarii si implicit a veniturilor detalii

La care banci cumparam/vindem euro la cel mai bun curs de schimb valutar?

Daca vreti sa cumparati euro de la ghiseul unei banci, cel mai bun curs de schimb valutar il gasiti la CEC Bank (4,9900 lei pentru 1 euro), singura banca la care cotatia euro/leu se afla inca sub 5 lei. (vezi foto) Alte trei banci vand 1 euro cu fix 5 lei: Banca Transilvania detalii

  

Ultimele Comentarii