ECONOMIE | Stiri economice

Salariul real, -1,8% in octombrie 2021 fata de anul trecut

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-12-22 13:59

Câștigul salarial mediu brut din luna octombrie 2021 a fost de 5.773 lei, cu 41 lei (+0,7%) mai mult față de luna precedentă, potrivit datelor publicate de INS.

Câştigul salarial mediu nominal net s-a mărit cu 27 lei (+0,8%), până la 3.544 lei (716 euro la cursul mediu din noiembrie 2021, în care s-au încasat banii cuveniți pentru activitatea depusă).

Cu toate acestea, în contextul unei inflații anuale crescute până la 7,94%, puterea de cumpărare a salariului faţă de aceeaşi lună a anului anterior a scăzut cu 1,8%.

A rezultat o putere de cumpărare în euro a salariului mediu de 1.307 de euro (sumă echivalentă la preţurile medii din UE). Deși la mai mare valoare nominală din ultimele trei luni, salariul real de referinţă a scăzut în termeni reali cu 2,2 puncte procentuale față de septembrie, până la 220,8% față de luna octombrie 1990.

Evoluția câștigurilor salariale a rămas sub productivitatea muncii în industrie (+14,7%). Revenirea din 2021 a fost favorizată de efectul de bază,însă în luna septembrie s-a intrat pe minus (-4%), ceea ce va creea probleme pentru o eventuală indexare a salariilor.

Pe domenii de activitate, singurele creşteri de salarii faţă de aceeaşi lună a anului precedent s-au consemnat pe segmentul de tehnologia informației (+12% nominal și +3,8% în termeni reali), HoReCa (+10,9% nominal și +2,7% ca putere de cumpărare), servicii administrative (+9,2%, respectiv +1,1%) și comerț (+8,1% nominal și doar +0,1% real).

Toate celelalte tipuri de activități au fost pe minus ca putere de cumpărare, deși veniturile nominale apar ca fiind ceva mai mari, din cauza inflației care a urcat peste așteptări. Segmentul bugetar de administrație publică, apărare etc. a avut chiar venituri mai mici (-29 lei) iar recordul negativ a fost consemnat pe zona de tranzacții imobiliare (peste zece procente scădere a puterii de cumpărare).

Învățământul (+1,4% nominal dar -6,1% în termeni reali) și sănătatea (+3,4% și -4,2% ca putere de cumpărare) s-au intercalat între alte sectoarele economice aflate la coada clasamentului veniturilor pe octombrie 2021. Unde scăderile puterii de cumpărare au trecut pragul de -4% în telecomunicații și cercetare-dezvoltare.

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economice



Inflația anuală a revenit la nivelul de la finele anului anterior

Inflația anuală a scăzut în martie 2024 până la 6,61%, exact nivelul de la finele anului anterior și marginal peste estimarea BNR pentru T1 (6,5%), potrivit datelor publicate de INS. Avansul prețurilor în a treia lună a anului a fost de detalii

Pensia reală de asigurări sociale de stat a crescut anul trecut cu 2,9%

În 2023, creșterea pensiei nominale ca medie anuală a fost de 13,9%, potrivit datelor publicate de INS. Pe fondul unei inflații de 10,4% (tot medie anuală, potrivit metodologiei naționale), puterea de cumpărare a pensionarilor a crescut detalii

Producția de cereale boabe pe 2023, cu o zecime mai mare față de anul precedent

Producţia de cereale boabe anunţată de INS pentru anul 2023 a crescut cu aproape o zecime față de anul precedent, de la 18,86 milioane tone la 20,57 milioane tone. În condițiile unei extinderi marginale a suprafețelor cultivate (+1%), a contat detalii

România, țara UE cu cea mai mare creștere a costului salarial

România a ocupat în T4 2023 prima poziție între statele membre UE în ceea ce privește creșterea costului salarial, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un nivel de +16,9%, țara noastră a devansat la acest capitol Ungaria detalii

 



 

Ultimele Comentarii