ECONOMIE | Institutul National de Statistica

Deficitul comercial lunar a urcat in octombrie 2021 spre 2,5 miliarde euro

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-12-17 09:12

Deficitul comercial lunar al României a urcat la aproape două miliarde și jumătate de euro în octombrie 2021, potrivit datelor comunicate de INS.

Deși exporturile au ajuns la un nivel record (6.547,5 milioane euro), minusul din schimburile de mărfuri cu străinătatea a stabilit și el un nou record în materie după ce importurile au trecut pragul de 9 miliarde euro.

Diferența dintre importuri și exporturi s-a majorat după primele zece luni ale anului curent până la 19,3 miliarde euro (8% din PIB pe anul în curs). De luat aminte la dispunerea majorărilor pe fluxuri de export și import față de aceeași lună a anului anterior comparativ cu avansul economiei. Respectiv doar +4,6% la export pe septembrie și octombrie, +7,1% avans PIB pe T1-T3, dar +11,4% pe septembrie și +11,8% pe octombrie la importuri.

Pe primele zece luni, livrările la extern au însumat circa 61 miliarde euro iar intrările 80,3 miliarde euro. Gradul de acoperire al importurilor cu exporturile efectuate de la începutul anului în curs a coborât sub nivelul din 2020 și la cea mai redusă valoare din ultimii zece ani, adică doar 79,3%. Ceea ce este îngrijorător și pune presiune pe cursul de schimb.

Seria statistică arată tendința deficitului comercial lunar de a se stabiliza pentru o lună „normală” peste pragul de 2 miliarde euro, depășit la finele T1 2021. Pe acest trend ne îndreptăm (fapt indicat chiar și de prognoza oficială în vigoare) spre un minus anual de 10% din PIB în schimburile de mărfuri cu străinătatea.

Schimburile cu țările din UE au fost de 44,4 miliarde euro la export și 58,3 miliarde euro la import (72,6% din total la exporturi şi 72,7% la importuri). Pe segmentul de schimburi extracomunitare, s-au înregistrat exporturi de 11,2 miliarde euro și importuri de 15 miliarde euro (27,1% la export și, respectiv, 27,2% la import).

Sectorul de mașini și echipamente de transport și-a accentuat trendul negativ început în aprilie. Contribuția acestui segment strategic al exporturilor românești la soldul general a evoluat de la +5% la finele T1, spre -5% după primele 10 luni din 2021.

La categoria care include diverse alte mărfuri manufacturate s-a consemnat un minus de circa 5,5 miliarde euro, gradul de acoperire a avut o valoare îngrijorătoare (77%) iar ponderea în deficit s-a apropiat de 30%.

Singura veste bună, deficitul pe zona de produse alimentare s-a stabilizat la ceva mai mult de un miliard și jumătate euro după primele zece luni ale anului. Gradul de acoperire sectorial a importurilor din exporturile efectuate a urcat la 77%, după ce în prima jumătate a anului, gradul de acoperire a fost cu mult mai redus, doar 63%.

Creșterea semnificativă a prețurilor mondiale ale petrolului și reluarea deplasărilor în perioada de acalmie a pandemiei înaintea valului patru, pe fondul capacităților de producție insuficiente, au contribuit la accentuarea puternică a deficitului la combustibili și lubrifianți, care a depășit 3,5 miliarde euro (din care un de miliard de euro doar în ultimele două luni).

Cea mai importantă sursă a deficitului comercial al României a continuat să o reprezinte soldul negativ al schimburilor cu exteriorul de produse chimice, unde minusul a urcat deja la aproape 9 miliarde de euro. Este consecința reducerii masive a capacității de producție pe o componentă strategică a industriei românești.

Taguri: statistici  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Institutul National de StatisticaDeficitul comercial lunar a urcat in octombrie 2021 spre 2,5 miliarde euro

Deficitul comercial lunar al României a urcat la aproape două miliarde și jumătate de euro în octombrie 2021, potrivit datelor comunicate de INS. Deși exporturile au ajuns la un nivel record (6.547,5 milioane euro), minusul din schimburile de detalii

Cresterea PIB in T3 2021, recalculata la +7,4%. Rezultatul cumulat dupa 9 luni ramane 7,1%

INS a fost recalculat ușor în sus, în prima variantă provizorie față de datele-semnal, la +7,4% pe seria brută și +8,1% pe seria ajustată sezonier (de la +7,2%, respectiv +8,0%) comparativ cu același trimestru din anul precedent. Rezultatul detalii

„Inflatia industriala” isi acceleraza cresterea la aproape 27% in octombrie 2021

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) și-a accelerat creșterea luna în octombrie 2021, ajungând la 26,84%, de la numai 0,12% în ianuarie și după ce trecuse pragul de zece procente în mai. Datele INS arată o majorare detalii

Evolutie slaba a sectorului de constructii. Prognoza pe 2021, revizuita deja in scadere semnificativa

România a înregistrat cea mai slabă evoluție a sectorului de construcții dintre statele membre UE, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu o scădere de -4,9%, rezultatul pe luna septembrie a fost mai slab decât cele înregistrate detalii

  

Ultimele Comentarii