BANCI | Opinie

Accesul la finantare afecteaza in cea mai mica masura firmele, arata un sondaj BNR

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2021-12-16 19:00

Accesul la finanțare și aspectele legate de procesul de insolvență afectează în cea mai mică măsură firmele, se arata in ultimul sondaj periodic realizat printre firme de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

"Cele mai presante probleme identificate de companii în această rundă a sondajului sunt costurile de producție, cheltuielile cu personalul, disponibilitatea forței de muncă calificate, concurența și lipsa cererii", conform sondajului BNR, in care se mai arata:

Revenirea economică consemnată de la data ultimului sondaj este pusă în evidență de evaluările companiilor nefinanciare, care consideră într-o mai mică proporție că situația economică generală sau sectorială s-a deteriorat.

Încrederea companiilor nefinanciare în sistemul bancar autohton este preponderent moderată. Cea mai scăzută încredere în sectorul bancar o au IMM, în timp ce corporațiile se situează la polul opus, acestea raportând în proporție de 36 la sută o încredere ridicată sau foarte ridicată.

▪ Ratele fixe de dobândă reprezintă tipul de rată a dobânzii pentru care au optat sau ar opta cele mai multe întreprinderi pentru finanțarea de la bănci sau instituții financiare nebancare.

▪ Cele mai multe companii (70 la sută) declară că nu ar fi afectate de modificarea dobânzilor la lei, în timp ce circa 5 la sută dintre companii sunt deja afectate de nivelul ratelor dobânzii.

▪ Circa 24 la sută dintre companii au expuneri la riscul valutar, însă nu utilizează nicio metodă de acoperire a acestuia. Mai puțin de 1 la sută dintre firme utilizează instrumente derivate de tipul contractelor forward, futures, opțiuni sau swap și 10 la sută în cazul companiilor importatoare și exportatoare.

▪ Referitor la așteptările cu privire la evoluția cursului de schimb al monedei naționale față de euro în următoarele 6 luni, majoritatea companiilor nefinanciare previzionează creșterea într-o anumită măsură a cursului de schimb.

▪ Cele mai multe companii autohtone (62 la sută) nu au luat nicio măsură în ceea ce privește riscurile climatice, procentul reducându-se la 34 la sută în cazul corporațiilor, probabil pe fondul unei culturi organizaționale mai dezvoltate și al unui grad de conștientizare mai ridicat.

Taguri: Banca Nationala a Romaniei (BNR)  credite firme  Credite IMM  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: OpinieAccesul la finantare afecteaza in cea mai mica masura firmele, arata un sondaj BNR

Accesul la finanțare și aspectele legate de procesul de insolvență afectează în cea mai mică măsură firmele, se arata in ultimul sondaj periodic realizat printre firme de Banca Nationala a Romaniei (BNR). "Cele mai presante probleme identificate de companii în detalii

Vom avea recesiune in ultimul trimestru din 2021, considera analistii OTP Bank

Recuperarea economică a încetinit substanțial în al treilea trimestru al anului, iar o recesiune ușoară este posibilă în ultimul trimestru, în contextul în care economia a depășit nivelul pre-pandemie, situația pandemică continuă să se deterioreze și detalii

BNR nu va mai creste dobanda, din cauza valului 4 al coronavirusului

Banca Nationala a Romaniei (BNR) va amana in sedinta de maine noul ciclu de crestere a dobanzii de referinta, aflata la 1,25% in prezent, din cauza recrudescentei epidemiei coronavirusului, valul patru fiind mai grav decat cele mai pesimiste asteptari, considera economistul sef al Bancii detalii

Fondurile mutuale vor sa-si dubleze numarul de investitori

Numărul investitorilor în fonduri mutuale a crescut cu 23% în ultimul an, depășind jumătate de milion iar activele celor 122 de fonduri din România au atins în septembrie aproape 50 de miliarde de lei (10 mld. euro), conform unui comunicat al Asociației Administratorilor de Fonduri din România, in care se adauga: În următorii ani, administratorii de fonduri de pe piața locală țintesc o dublare a activelor și a numărului de investitori, obiectiv susținut de contextul favorabil, de excesul de economisire bancară, de creșterea interesului pentru a investi dar și de eventualele măsuri de simplificare a impozitării câștigurilor, aflate în analiză. Acestea sunt câteva dintre principalele concluzii detalii

  

Ultimele Comentarii