BANCI | Opinie

Accesul la finantare afecteaza in cea mai mica masura firmele, arata un sondaj BNR

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2021-12-16 19:00

Accesul la finanțare și aspectele legate de procesul de insolvență afectează în cea mai mică măsură firmele, se arata in ultimul sondaj periodic realizat printre firme de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

"Cele mai presante probleme identificate de companii în această rundă a sondajului sunt costurile de producție, cheltuielile cu personalul, disponibilitatea forței de muncă calificate, concurența și lipsa cererii", conform sondajului BNR, in care se mai arata:

Revenirea economică consemnată de la data ultimului sondaj este pusă în evidență de evaluările companiilor nefinanciare, care consideră într-o mai mică proporție că situația economică generală sau sectorială s-a deteriorat.

Încrederea companiilor nefinanciare în sistemul bancar autohton este preponderent moderată. Cea mai scăzută încredere în sectorul bancar o au IMM, în timp ce corporațiile se situează la polul opus, acestea raportând în proporție de 36 la sută o încredere ridicată sau foarte ridicată.

▪ Ratele fixe de dobândă reprezintă tipul de rată a dobânzii pentru care au optat sau ar opta cele mai multe întreprinderi pentru finanțarea de la bănci sau instituții financiare nebancare.

▪ Cele mai multe companii (70 la sută) declară că nu ar fi afectate de modificarea dobânzilor la lei, în timp ce circa 5 la sută dintre companii sunt deja afectate de nivelul ratelor dobânzii.

▪ Circa 24 la sută dintre companii au expuneri la riscul valutar, însă nu utilizează nicio metodă de acoperire a acestuia. Mai puțin de 1 la sută dintre firme utilizează instrumente derivate de tipul contractelor forward, futures, opțiuni sau swap și 10 la sută în cazul companiilor importatoare și exportatoare.

▪ Referitor la așteptările cu privire la evoluția cursului de schimb al monedei naționale față de euro în următoarele 6 luni, majoritatea companiilor nefinanciare previzionează creșterea într-o anumită măsură a cursului de schimb.

▪ Cele mai multe companii autohtone (62 la sută) nu au luat nicio măsură în ceea ce privește riscurile climatice, procentul reducându-se la 34 la sută în cazul corporațiilor, probabil pe fondul unei culturi organizaționale mai dezvoltate și al unui grad de conștientizare mai ridicat.

Taguri: Banca Nationala a Romaniei (BNR)  credite firme  Credite IMM  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: OpinieDoar 3% dintre romani iau credite pentru vancanta, arata un sondaj CEC Bank

• 37% dintre români au mai puțini bani de vacanță decât anul trecut   • Cum arată bugetele de vacanță: 26,6% nu au planuri să plece în vacanță, iar 38,5% speră să-și facă concediul cu un buget sub 3 000 detalii

Situatia actuala se poate transforma dintr-o problema de lichiditate, in una de solvabilitate (Alexandru Paunescu, CSALB)

Alexandru Păunescu - directorul juridic al BNR și reprezentantul Băncii Centrale în Colegiul de Coordonare al CSALB, în dialog cu Radu Rizoiu - conciliator onorific CSALB, avocat, Profesor universitar și Irina Chițu - analist financiar. (vezi video la detalii

Bogdan Neacsu, CEC Bank: dupa un deceniu de scadere, intermedierea financiara a crescut in 2021

Discursul presedintelui CEC Bank, Bogdan Neacsu, la prima ediţie a "Forumului educaţiei financiare" desfasurat azi la ASE, unde au mai participat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR și Klaus Iohannis, președintele României:   "Este o mare detalii

Conferinta Solutii pentru finantarea companiilor - editia a II-a

Conferinta "Soluții pentru finanțarea companiilor, ediția a II-a", organizata de Bancherul.ro și revista Club Antreprenor, are loc marți, 19 aprilie 2022. Partenerii evenimentului sunt: - Banca Nationala a Romaniei (BNR)
- detalii

  

Ultimele Comentarii