BANCI | Opinie

Accesul la finantare afecteaza in cea mai mica masura firmele, arata un sondaj BNR

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2021-12-16 19:00

Accesul la finanțare și aspectele legate de procesul de insolvență afectează în cea mai mică măsură firmele, se arata in ultimul sondaj periodic realizat printre firme de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

"Cele mai presante probleme identificate de companii în această rundă a sondajului sunt costurile de producție, cheltuielile cu personalul, disponibilitatea forței de muncă calificate, concurența și lipsa cererii", conform sondajului BNR, in care se mai arata:

Revenirea economică consemnată de la data ultimului sondaj este pusă în evidență de evaluările companiilor nefinanciare, care consideră într-o mai mică proporție că situația economică generală sau sectorială s-a deteriorat.

Încrederea companiilor nefinanciare în sistemul bancar autohton este preponderent moderată. Cea mai scăzută încredere în sectorul bancar o au IMM, în timp ce corporațiile se situează la polul opus, acestea raportând în proporție de 36 la sută o încredere ridicată sau foarte ridicată.

▪ Ratele fixe de dobândă reprezintă tipul de rată a dobânzii pentru care au optat sau ar opta cele mai multe întreprinderi pentru finanțarea de la bănci sau instituții financiare nebancare.

▪ Cele mai multe companii (70 la sută) declară că nu ar fi afectate de modificarea dobânzilor la lei, în timp ce circa 5 la sută dintre companii sunt deja afectate de nivelul ratelor dobânzii.

▪ Circa 24 la sută dintre companii au expuneri la riscul valutar, însă nu utilizează nicio metodă de acoperire a acestuia. Mai puțin de 1 la sută dintre firme utilizează instrumente derivate de tipul contractelor forward, futures, opțiuni sau swap și 10 la sută în cazul companiilor importatoare și exportatoare.

▪ Referitor la așteptările cu privire la evoluția cursului de schimb al monedei naționale față de euro în următoarele 6 luni, majoritatea companiilor nefinanciare previzionează creșterea într-o anumită măsură a cursului de schimb.

▪ Cele mai multe companii autohtone (62 la sută) nu au luat nicio măsură în ceea ce privește riscurile climatice, procentul reducându-se la 34 la sută în cazul corporațiilor, probabil pe fondul unei culturi organizaționale mai dezvoltate și al unui grad de conștientizare mai ridicat.

Taguri: Banca Nationala a Romaniei (BNR)  credite firme  Credite IMM  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: OpinieRomanii au incredere in banci ca le pot rezolva problemele, arata un sondaj

Peste jumătate (56%) dintre consumatorii de produse și servicii financiare consideră că băncile și IFN-urile însele ar trebui să le asigure protecția, prin intermediul unor oferte comerciale transparente, claritatea clauzelor din contract și prin explicațiile oferite detalii

Bancile sunt suspectate ca blocheaza accesul unor clienti la credite, prin scorul FICO al Biroului de Credit

Consiliul Concurenței a finalizat inspecțiile inopinate derulate la zece bănci, precum și la Biroul de Credit și la Asociația Română a Băncilor, anunta institutia intr-un comunicat, in care adauga: Băncile inspectate sunt: Alpha Bank Romania S.A., CEC Bank S.A., Garanti detalii

Doar 21% dintre romani au probleme cu băncile și IFN-urile, arata un sondaj CSALB

Doar 21% dintre consumatorii români de produse și servicii financiare spun că au avut în 2022 și 2023 probleme în relație cu băncile și IFN-urile, potrivit unui sondaj CURS la nivel național, realizat în luna iulie, la cererea Centrului de Soluționare detalii

De ce trebuie sa merg la ghiseu pentru activarea aplicatiei YOU BRD? (actualizat)

Un cititor se plange ca BRD il trimite la ghiseul unei sucursale bancare pentru activarea aplicatiei YOU BRD, dupa reinstarea acesteia pe alt telefon: "Sunteti un dezastru mai cu aplicatia voastra youbrd. Voi credeti ca noi totii avem timp sa ne plimbam pe detalii

  

Ultimele Comentarii