ECONOMIE | Institutul National de Statistica

Cresterea PIB in T3 2021, recalculata la +7,4%. Rezultatul cumulat dupa 9 luni ramane 7,1%

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-12-10 07:31

INS a fost recalculat ușor în sus, în prima variantă provizorie față de datele-semnal, la +7,4% pe seria brută și +8,1% pe seria ajustată sezonier (de la +7,2%, respectiv +8,0%) comparativ cu același trimestru din anul precedent.

Rezultatul cumulat după 9 luni din anul curent a fost păstrat la +7,1% pe seria brută și majorat de la +6,8% la +6,9% sezonier. De la +0,3%, avansul față de trimestrul anterior a ajuns la +0,4%.

Valoarea în preţuri curente pe T3 2021 a fost de circa 323 miliarde lei (prin ajustarea cu sezonalitatea, se ajunge la aproximativ 295 miliarde lei). Dată fiind cea mai recentă modificare a estimării pentru PIB 2021 (1.190,3 miliarde lei în prognoza de toamnă), ar fi necesar un rezultat de 371,3 miliarde lei în ultimul trimestru al anului pentru a obține rezultatul economic așteptat.

Deși România a evitat în pandemie recesiunea tehnică, adică nu a avut contracție economică două trimestre consecutive, situație rară la nivel european, revenirea s-a consolidat pe un ritm în scădere ( partial pe motiv de efect de bază) de la +5,7% în T3 2020 spre numai +0,4% în T3 2021.

Rezultate mai slabe în intermedieri financiare și construcții

Creșterea producției industriale cu 7,1% în primele nouă luni ale anului a dat mai puțin de o cincime din avansul PIB (1,3 puncte procentuale din rezultatul de +7,1%). Principalul factor de creștere a fost comerțul (+10,9% ca volum și 2 pp efect pe PIB, dar la pachet cu adâncirea deficitelor externe).

Sectorul IT (+14,2% în volum) și agricultura (+23,2%) au împărțit treapta a treia a influențelor favorabile, cu câte 1 pp.Totuși, revenirea din agricultură nu s-a realizat complet iar rezultatul pe 9 luni din 2021 a rămas cu peste cinci procente sub aceeași perioadă din 2019.

Urmare a îmbunătățirii colectării sumelor cuvenite bugetului public, impozitele nete pe produs (adică cele încasate minus subvenții) au adus 0,8 pp la avansul PIB.

Cea mai slabă s-a consemnat pe segmentul de intermedieri financiare și asigurări (pe fond de niveluri record ale profitabilității bancare), respectiv -0,6% în volum. Sectorul construcțiilor a coborât în T3 la -0,3% și a ajuns la efect zero pe PIB, la fel ca intermedierile financiare, după ce era creditat la începutul anului drept important factor de creștere.

Pe partea de formare a PIB, ar fi de reținut efectul comerţului internațional. Diferenţa de ritm de creștere între exporturi (+13,8%) și importuri (+16,7%) a condus la majorarea deficitului extern de la circa 33 miliarde euro la 48 miliarde euro și la un efect negativ pe PIB de -1,9 pp.

Explicația, revenirea economică, altiminteri robustă s-a făcut fără ca oferta internă să poată acoperi cererea sporită sau să performeze suplimentar pe piețele externe. Astfel, sectoare-cheie, precum industria sau agricultura, nu au revenit la nivelul din 2019 iar producătorii interni au pierdut teren în fața livrărilor din import.

Taguri: statistici  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  Produsul Intern Brut (PIB)  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Institutul National de StatisticaDeficitul comercial lunar a urcat in octombrie 2021 spre 2,5 miliarde euro

Deficitul comercial lunar al României a urcat la aproape două miliarde și jumătate de euro în octombrie 2021, potrivit datelor comunicate de INS. Deși exporturile au ajuns la un nivel record (6.547,5 milioane euro), minusul din schimburile de detalii

Cresterea PIB in T3 2021, recalculata la +7,4%. Rezultatul cumulat dupa 9 luni ramane 7,1%

INS a fost recalculat ușor în sus, în prima variantă provizorie față de datele-semnal, la +7,4% pe seria brută și +8,1% pe seria ajustată sezonier (de la +7,2%, respectiv +8,0%) comparativ cu același trimestru din anul precedent. Rezultatul detalii

„Inflatia industriala” isi acceleraza cresterea la aproape 27% in octombrie 2021

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) și-a accelerat creșterea luna în octombrie 2021, ajungând la 26,84%, de la numai 0,12% în ianuarie și după ce trecuse pragul de zece procente în mai. Datele INS arată o majorare detalii

Evolutie slaba a sectorului de constructii. Prognoza pe 2021, revizuita deja in scadere semnificativa

România a înregistrat cea mai slabă evoluție a sectorului de construcții dintre statele membre UE, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu o scădere de -4,9%, rezultatul pe luna septembrie a fost mai slab decât cele înregistrate detalii

  

Ultimele Comentarii