Banca Nationala a Romaniei (BNR) | Noutati BNR

Declaratia de angajament a Bancii Nationale a Romaniei, in calitate de membru institutional al Retelei pentru Ecologizarea Sistemului Financiar

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2021-11-03 14:24

Declarația de angajament a Băncii Naționale a României, în calitate de membru instituțional al Rețelei pentru Ecologizarea Sistemului Financiar

Comunicat de presa:

În data de 16 septembrie 2020, Banca Națională a României a devenit membru al Rețelei băncilor centrale și autorităților de supraveghere pentru ecologizarea sistemului financiar (Network for Greening the Financial System, NGFS).

Banca Națională a României a întreprins pași pentru a identifica, dezvolta și utiliza anumite instrumente specifice de analiză a riscurilor generate de schimbările climatice în cadrul procesului de implementare a politicii de stabilitate financiară, analiză de cercetare care este evidențiată în cele mai recente ediții ale Raportului asupra Stabilității Financiare, precum este ediția publicată în luna decembrie a anului 2019.

De asemenea, Banca Națională a României a facilitat dezbateri între reprezentanți ai băncilor centrale, instituțiilor naționale și internaționale, institutelor și asociațiilor de cercetare economică, precum și ai mediului academic, privind modul de abordare al provocărilor la adresa sistemului financiar, generate de schimbările climatice, inclusiv în cadrul Seminarului Internațional pe teme de stabilitate financiară, organizat anual în cooperare cu Fondul Monetar Internațional (spre exemplu, în luna septembrie a anului 2019 seminarul a inclus o sesiune dedicată experților în domeniul schimbărilor climatice).

Cea mai recentă și cuprinzătoare implicare pe care Banca Națională a României a întreprins-o în vederea extinderii finanțării verzi în România, în cadrul asigurării președinției Comitetului Național pentru Supraveghere Macroprudențială, a fost înființarea și coordonarea, în perioada noiembrie 2020 – iunie 2021, a unui grup de lucru care să exploreze situația curentă, provocările și oportunitățile privind finanțarea verde în România. Având în vedere aspectele complexe ale schimbărilor climatice și, prin urmare, rolul important deținut de mai multe instituții la nivel național, grupul a reunit în jur de 90 de membri dintr-un cadru larg de părți interesate: autorități publice, instituții de credit, reprezentanți ai instituțiilor financiare internaționale, sectorului privat și asociațiilor relevante. Raportul a avut în vedere identificarea soluțiilor adecvate cu privire la impactul schimbărilor climatice în România și au fost emise 16 propuneri de recomandări, care acoperă trei categorii de măsuri: (i) creșterea sustenabilăa finanțării proiectelor legate de agenda schimbărilor climatice, (ii) sprijinirea schimbărilor structurale în economie pentru a genera o valoare adăugată mai mare și (iii) sporirea transparenței și sensibilizarea cu privire la impactul schimbărilor climatice asupra economiei și sistemului financiar. Raportul a fost publicat în luna iunie 2021.

În vederea creșterii de o manieră sustenabilă a accesului la finanțare pentru proiectele de pe agenda schimbărilor climatice, precum și pentru creșterea transparenței, îmbunătățirea raportării și disponibilitatea informațiilor referitoare la schimbările climatice și creșterea nivelului de conștientizare cu privire la impactul schimbărilor climatice asupra societății și a sistemului financiar, Banca Națională a României emite următorul angajament:

- să comunice cu entitățile din aria sa de competență cu privire la recomandările pentru o abordare prudentă a riscului climatic.

Recomandările ar trebui să acopere cel puțin următoarele domenii: (i) guvernanță, (ii) strategie, (iii) gestionarea riscurilor, (iv) analiza scenariilor și testarea la stres și (v) transparență.

- să efectueze o analiză a oportunității de a relaxa cerințele prudențiale pentru finanțarea verde, în conformitate cu eforturile similare și cu cadrul de reglementare la nivelul Uniunii Europene, în vederea promovării acestei categorii de împrumuturi, fără a afecta stabilitatea financiară.

- să construiască un tablou pentru monitorizarea riscurilor asupra sectorului bancar generate de schimbările climatice, care ar trebui să fie actualizat și diseminat periodic, precum și să efectueze anual exerciții de testare la stres privind problematica riscurilor climatice în sectorul bancar și să publice rezultatele acestora.

- să introducă, în Centrala Riscului de Credit din cadrul Băncii Naționale a României, informațiile relevante privind împrumuturile verzi, plecând de la taxonomia europeană și să construiască și să gestioneze date fiabile despre creditele verzi existente în sold.

Mai mult, în calitate de membru al NGFS, Banca Națională a României și-a exprimat următoarele angajamente, pe care continuă să și le îndeplinească:

Contribuie activ la activitatea NGFS și dedică resurse organizaționale adecvate în sprijinul acestei participări.

Experții desemnați din cadrul Băncii Naționale a României au participat activ în anul 2021 la lucrările grupului de lucru Workstream on macroprudential and supervision, contribuind la redactarea raportului elaborat la nivelul grupului de lucru, în cadrul echipei Risk differentials.

Desemnează experți relevanți în cel puțin un grup de lucru al NGFS.

Banca Națională a României a desemnat reprezentanți în fiecare dintre grupurile de lucru NGFS și a contribuit la activitatea desfășurată de echipele de la nivelul grupurilor de lucru.

Urmărește creșterea gradului de conștientizare a activității NGFS în jurisdicția de origine, în zona geografică a acestora și în cadrul organismelor internaționale sau regionale de stabilire a standardelor, în materie de reglementare, de supraveghere și al cadrului de activitate al băncilor centrale în care sunt implicați.

Din punctul de vedere al angajamentelor sale publice și al rapoartelor privind schimbările climatice, Banca Națională a României ia în considerare orientările NGFS, urmărind un impact pozitiv al activității NGFS în jurisdicția națională.

Mai mult, Banca Națională a României a înființat o structură internă (Biroul de Sustenabilitate și Economie Verde) în vederea explorării în continuare a implicațiilor schimbărilor climatice în sectorul bancar românesc.

Participă, atunci când este cazul, la exercițiile de conștientizare desfășurate de NGFS față de părțile externe interesate.

Reprezentanții Băncii Naționale a României participă la toate seminariile organizate de NGFS și proiectele inițiate de NGFS.

Având în vedere inițiativele menționate mai sus și în continuarea declarației comune a membrilor NGFS în sprijinul summit-ului UNFCCC, COP26, Banca Națională a României își exprimă intenția de angajament, în cadrul mandatului său legal, urmărind:

- să răspundă, în continuare, provocărilor determinate de schimbările climatice;

- să intensifice eforturile pentru o contribuție pozitivă la reducerea riscurilor climatice în sectorul bancar;

- să susțină eforturile internaționale împreună cu instituțiile omoloage, să extindă cooperarea internațională și să se alinieze la organismele internaționale de stabilire a standardelor privind abordarea domeniului finanțelor verzi;

- să contribuie la agenda NGFS pentru promovarea acțiunilor cu impact pozitiv în domeniul climei și al dezvoltării finanțării verzi; și

- să promoveze și să contribuie la dezvoltarea finanțării verzi în sectorul bancar românesc și în cadrul economiei naționale.

Taguri: Banca Nationala a Romaniei (BNR)  banca  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Noutati BNRNoua bancnota de 20 lei, cu Ecaterina Teodoroiu, in circulatie din 1 decembrie 2021

Începând cu data de 1 decembrie 2021, Banca Naţională a României (BNR) va pune în circulaţie o bancnotă cu valoarea nominală de 20 lei, anunta BNR intr-un comunicat, in care adauga:  Noua bancnotă va fi prezentată publicului într-o conferință detalii

Sondaj BNR: 11% dintre banci vor sa inaspreasca standardele de creditare

Banca Nationala a Romaniei (BNR) -  Sondaj privind creditarea companiilor nefinanciare și a populației Trimestrul III 2021 - Noiembrie 2021 Creditarea companiilor nefinanciare 1.1. STANDARDELE DE detalii

BNR: unele banci inaspresc creditarea firmelor

În contextul reintensificării crizei sanitare și al creșterii incertitudinii legate de evoluția acesteia, instituțiile de credit au păstrat nemodificate standardele de creditare în cazul împrumuturilor acordate companiilor nefinanciare, în timp ce în cazul detalii

Explozia inflatiei a spart, pentru prima data, unanimitatea voturilor conducerii BNR in decizia de majorare a dobanzii cu doar 0,25 puncte

Explozia inflatiei a spart, pentru prima data, unanimitatea voturilor conducerii Bancii Nationale a Romaniei (BNR) in decizia de majorare a dobanzii de politica monetara cu doar 0,25 puncte, la jumatate fata de asteptarile analistilor, de 0,5 puncte. BNR explica, in minuta sedintei din detalii

  

Ultimele Comentarii

 • BT pay

  Exact aceiasi problema ca dl Ionescu si dna Jeni am si eu. Daca aveti o solutie va rog? Multumesc ... detalii

 • YOU BRD

  Aplicatia MY BRD este inca functionala, o puteti reinstala din Google Play, App Store sau Windows ... detalii

 • YOU BRD

  Foarte proasta aplicatia.O vreau pe cea veche.Cum pot sa o reinstalez pe cea ... detalii

 • Buna ziua!

  Am instalat bt pay, am introdus numele și nr de telefon, îmi vine mesajul de confirmare prin SMS ... detalii

 • Rambursare anticipata

  Buna seara, Cum pot convinge funcționarul de la banca (in cazul meu BRD), ca rata pe care vreau ... detalii