ECONOMIE | Analize economice

Inflatia din Romania, la nivel mediu intre statele membre UE din blocul estic

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-11-03 06:53

Inflația anuală din România s-a plasat în septembrie 2021 la un nivel mediu între cele consemnate de noile state membre din blocul estic, potrivit datelor publicate de Eurostat.

Cu o valoare de 5,2%, țara noastră apare pe locul cinci între cele zece state din fostul bloc estic, după Lituania, Estonia (ambele cu +6,4%), Polonia (+5,6%) și Ungaria (+5,5%) dar peste Slovacia, Cehia, Bulgaria (cu +4,0%), Croația (+3,5%) și Slovenia (+2,7%).

Doar aceasta din urmă se află sub media UE27 (+3,4%), în timp ce tonul în regiune a fost dat de majorarea suprinzătoare ca amplitudine a prețurilor din Germania (+4,1%). De reținut în context, președintele Bundesbank (Banca Centrală a Germaniei), Jens Weidmann și-a prezentat demisia după zece ani de activitate în această funcție, „din rațiuni personale”.

Indicele inflației anuale publicat de Eurostat este cel calculat în varianta armonizată metodologic la nivelul Uniunii, pentru a permite comparații internaționale corecte. Acest indice, abreviat IAPC și nu IPC, precum cel utilizat pe plan național este calculat pe baza a 12 clase de produse și servicii și nu doar 3 categorii mari (alimentare, nealimentare și servicii).

Astfel, în loc de valoarea de 6,29% majorare generală a prețurilor între septembrie 2020 și septembrie 2021 după metodologia națională, rezultă pentru România o creștere de doar 5,2% după metodologia unică europeană (vezi graficul).

Totuși, în ce privește creșterea prețurilor doar pe luna septembrie, stăm ceva mai puțin bine.

Cu o creștere lunară de 0,8% (la egalitate cu colega bazată puternic pe industria auto, Slovacia), am performat mai bine decât țările baltice, care au adoptat deja moneda unică la mijlocul deceniului trecut (1,7% Lituania, 1,2% Estonia și 1,0% Letonia). Însă mai slab decât Polonia (0,7%), Slovenia (0,5%), Cehia, Croația (ambele cu 0,3%) și Bulgaria (0,2%).

Una peste alta, situația noastră în context regional după metodologia statistică europeană este una medie și se încadrează în trendul general la categoria de state din care facem parte.

În contextul intern și internațional destul de complicat și cu dezechilibrele pe care le avem, în domeniul bugetar și schimburile externe de mărfuri, ar fi bine dacă am reuși să menținem inflația unde suntem acum.

Taguri: statistici economice  Macroeconomie  inflatia  Eurostat  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economiceRomania a avut cele mai bune rezultate din regiune in combaterea inflatiei, desi a crescut cel mai putin dobanda de politica monetara

România s-a menținut și în luna octombrie pe locul zece în UE în ce privește creșterea anuală a prețurilor, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un nivel de 13,5%, calculat potrivit metodologiei armonizate la nivel european detalii

Romania, statul UE cu cea mai redusa pondere a bugetarilor in forta de munca

România este, de departe, statul UE cu cea mai redusă pondere a bugetarilor în forța de muncă, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un procentaj de numai 13,7%, ne situăm cu mult sub Bulgaria (16,8%), Italia (19,2%), Cehia, Slovenia detalii

Comerțul cu amănuntul, în scădere pe septembrie 2022

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a scăzut în luna septembrie 2022 față de luna anterioară cu 3,6% pe seria brută dar numai 0,6% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, detalii

Avansul PIB 2022, majorat la 4,6% în prognoza oficială. Minusuri pentru industrie și agricultură

Estimarea pentru PIB 2022 a fost majorată cu 23,7 miliarde lei în prognoza de toamnă a Comisiei Naționale de profil, la valoarea de 1.396,2 miliarde lei în termeni nominali iar creșterea calculată în termeni reali a urcat la 4,6% față de valoarea de 3,5% detalii

  

Ultimele Comentarii