ECONOMIE | Analize economice

Inflatia din Romania, la nivel mediu intre statele membre UE din blocul estic

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-11-03 06:53

Inflația anuală din România s-a plasat în septembrie 2021 la un nivel mediu între cele consemnate de noile state membre din blocul estic, potrivit datelor publicate de Eurostat.

Cu o valoare de 5,2%, țara noastră apare pe locul cinci între cele zece state din fostul bloc estic, după Lituania, Estonia (ambele cu +6,4%), Polonia (+5,6%) și Ungaria (+5,5%) dar peste Slovacia, Cehia, Bulgaria (cu +4,0%), Croația (+3,5%) și Slovenia (+2,7%).

Doar aceasta din urmă se află sub media UE27 (+3,4%), în timp ce tonul în regiune a fost dat de majorarea suprinzătoare ca amplitudine a prețurilor din Germania (+4,1%). De reținut în context, președintele Bundesbank (Banca Centrală a Germaniei), Jens Weidmann și-a prezentat demisia după zece ani de activitate în această funcție, „din rațiuni personale”.

Indicele inflației anuale publicat de Eurostat este cel calculat în varianta armonizată metodologic la nivelul Uniunii, pentru a permite comparații internaționale corecte. Acest indice, abreviat IAPC și nu IPC, precum cel utilizat pe plan național este calculat pe baza a 12 clase de produse și servicii și nu doar 3 categorii mari (alimentare, nealimentare și servicii).

Astfel, în loc de valoarea de 6,29% majorare generală a prețurilor între septembrie 2020 și septembrie 2021 după metodologia națională, rezultă pentru România o creștere de doar 5,2% după metodologia unică europeană (vezi graficul).

Totuși, în ce privește creșterea prețurilor doar pe luna septembrie, stăm ceva mai puțin bine.

Cu o creștere lunară de 0,8% (la egalitate cu colega bazată puternic pe industria auto, Slovacia), am performat mai bine decât țările baltice, care au adoptat deja moneda unică la mijlocul deceniului trecut (1,7% Lituania, 1,2% Estonia și 1,0% Letonia). Însă mai slab decât Polonia (0,7%), Slovenia (0,5%), Cehia, Croația (ambele cu 0,3%) și Bulgaria (0,2%).

Una peste alta, situația noastră în context regional după metodologia statistică europeană este una medie și se încadrează în trendul general la categoria de state din care facem parte.

În contextul intern și internațional destul de complicat și cu dezechilibrele pe care le avem, în domeniul bugetar și schimburile externe de mărfuri, ar fi bine dacă am reuși să menținem inflația unde suntem acum.

Taguri: statistici  Macroeconomie  inflatia  Eurostat  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economiceIndustria prelucratoare, sub nivelul din urma cu cinci ani

România a consemnat în septembrie 2021 o scădere de două procente a producției industriale față de luna precedentă, pe seria ajustată cu numărul de zile lucrătoare și sezonalitate, potrivit datelor comunicate de INS. Pe seria brută, s-a detalii

Deficit comercial de peste 2 miliarde euro in septembrie. Gradul de acoperire, la cel mai redus nivel din ultimii zece ani

Deficitul comercial al României pe luna septembrie 2021 a fost de -2,13 miliarde euro, potrivit datelor comunicate de INS. Singurul excedent sectorial pe care îl mai aveam, la mașini și echipamente pentru transport, a dispărut iar rezultatul detalii

Rata de ocupare a scazut in T2 2021. La tineret stam cel mai slab din regiune

România este unul dintre cele două state membre UE, în care rata de ocupare a scăzut în T2 2021, alături de Estonia, potrivit datelor publicate de Eurostat. Vecinii noștri bulgari au reușit să rămână de puțin pe plus, alături detalii

Inflatia din Romania, la nivel mediu intre statele membre UE din blocul estic

Inflația anuală din România s-a plasat în septembrie 2021 la un nivel mediu între cele consemnate de noile state membre din blocul estic, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu o valoare de 5,2%, țara noastră apare pe locul cinci detalii

  

Ultimele Comentarii

 • BT pay

  Exact aceiasi problema ca dl Ionescu si dna Jeni am si eu. Daca aveti o solutie va rog? Multumesc ... detalii

 • YOU BRD

  Aplicatia MY BRD este inca functionala, o puteti reinstala din Google Play, App Store sau Windows ... detalii

 • YOU BRD

  Foarte proasta aplicatia.O vreau pe cea veche.Cum pot sa o reinstalez pe cea ... detalii

 • Buna ziua!

  Am instalat bt pay, am introdus numele și nr de telefon, îmi vine mesajul de confirmare prin SMS ... detalii

 • Rambursare anticipata

  Buna seara, Cum pot convinge funcționarul de la banca (in cazul meu BRD), ca rata pe care vreau ... detalii