Banca Nationala a Romaniei (BNR) | Noutati BNR

Restrictii de creditare impuse bancilor de BNR, la recomandarea CNSM

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2021-10-16 12:03

Comitetul National pentru Supravegherea Macroprudentiala (CNSM) a recomandat Bancii Nationale a Romaniei (BNR) ca din toamna anului viitor sa restrictioneze cresterea creditarii impunand bancilor sa constituie noi rezerve de bani aferente volumelor de imprumuturi acordate populatiei si firmelor ("amortizor anticiclic de capital", in jargon financiar).

CNSM a decis sa recomande BNR ca din 17 octombrie, amortizorul anticiclic de capital impus bancilor sa aiba un nivel de 0,5% din valoarea creditelor si altor investitii facute de banci, precum obligatiuni sau titlurile de stat ("expunerea la risc", in jargon financiar).

Amortizorul anticiclic de capital, precizeaza CNSM, are ca scop creşterea rezilienţei sectorului bancar la pierderile potenţiale induse de o creştere excesivă a creditării. Amortizorul se constituie în perioada de creştere excesivă a creditării, ca supliment la amortizorul de conservare a capitalului, şi poate fi eliberat în faza de contracţie cu scopul absorbţiei pierderilor.

Rata amortizorului anticiclic de capital, exprimată ca procent din valoarea totală a expunerii la risc, determinată de instituţiile de credit care deţin expuneri din credite în România, trebuie să fie între 0 la sută şi 2,5 la sută, calibrată în trepte de 0,25 puncte procentuale sau multipli de 0,25 puncte procentuale. În cazuri justificate, se poate stabili o rată a amortizorului anticiclic de capital mai mare de 2,5 la sută din valoarea totală a expunerii la risc.

Pe de alta parte, au fost eliminate restrictiile privind distribuirea de dividende.

Comunicatul CNSM:

Ședința CNSM din 14 octombrie 2021

În data de 14 octombrie 2021 s-a desfășurat, prin procedură scrisă, cea de a treia ședință din acest an a Consiliului general al Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială (CNSM).

În cadrul ședinței, au fost supuse analizei și deciziei membrilor CNSM lucrări care vizează politica macroprudențială și riscul sistemic, respectiv analizele periodice de recalibrare a amortizorului anticiclic de capital (CCyB) și a amortizoarelor de capital structurale: amortizorul de capital pentru instituțiile de importanță sistemică (amortizorul O-SII) și amortizorul de capital pentru riscul sistemic (SyRB).

De asemenea, Consiliul general al CNSM a fost informat cu privire la: (i) retragerea autorizației societății City Insurance SA, (ii) riscurile sistemice identificate în cadrul sistemului financiar național, (iii) impactul planurilor de finanțare ale instituțiilor de credit asupra fluxului de credite către economia reală și (iv) implementarea Recomandării CERS/2020/8 privind monitorizarea implicațiilor asupra stabilității financiare ale moratoriilor privind datoriile, precum și ale schemelor de garanții publice și ale altor măsuri de natură fiscală adoptate pentru a proteja economia reală ca răspuns la pandemia de COVID-19.

Cu această ocazie, au fost aprobate, cu unanimitate de voturi:

Recomandarea CNSM nr. R/7/2021 privind amortizorul anticiclic de capital – Ca urmare a accelerării dinamicii recente a creditului neguvernamental, înregistrată pe fondul depășirii contracției economice severe suferite în contextul declanșării pandemiei, și a persistenței tensiunilor la nivelul echilibrelor macroeconomice, se recomandă Băncii Naţionale a României să majoreze rata amortizorului anticiclic de capital la nivelul de 0,5 la sută, de la 0 la sută, începând cu data de 17 octombrie 2022.

În Uniunea Europeană se observă o tendință de normalizare a politicii macroprudențiale, după ce o serie de state membre au anunțat majorarea ratelor amortizorului anticiclic de capital, în vreme ce a fost adoptată renunțarea la restricțiile privind distribuirea dividendelor.

Valorile ridicate, peste media europeană, ale rezervelor voluntare de capital constituite de sectorul bancar și ale indicatorilor de lichiditate permit conservarea capitalului, fără a influența oferta de creditare, în contextul înregistrării unei profitabilități robuste în ultimii ani. Având în vedere menținerea unor incertitudini încă ridicate cu privire la evoluțiile macroeconomice pe plan național și internațional, se recomandă Băncii Naționale a României continuarea monitorizării evoluției situației economice și a creditării. Aplicarea măsurii începând cu ultimul trimestru al anului viitor oferă CNSM flexibilitatea și oportunitatea de revizuire a acesteia, în funcție de condițiile macroeconomice și evoluția activității de creditare.

• Recomandarea CNSM nr. R/8/2021 privind amortizorul de capital pentru alte instituții de importanță sistemică din România – prin care se recomandă Băncii Naționale a României să impună, începând cu data de 1 ianuarie 2022, pe bază individuală sau consolidată, după caz, un amortizor de capital aferent altor instituții de importanță sistemică (amortizorul O-SII) calculat pe baza valorii totale a expunerii la risc, fiecărei instituții de credit identificate ca având un caracter sistemic pe baza datelor raportate pentru 30 iunie 2021. În cadrul acesteia se propune o nouă metodologie de calibrare a amortizorului O-SII, ce are în vedere scorurile obţinute de băncile sistemice în prima etapă de evaluare constând în determinarea indicatorilor obligatorii recomandaţi de Autoritatea Bancară Europeană (ABE), utilizând șase intervale de valoare având o dimensiune egală cu 500 puncte de bază (metoda de calibrare de tip bucketing). Rata amortizorului pentru fiecare bancă sistemică urmează a fi publicată pe website-ul CNSM până la data de 1 decembrie 2021.

Consiliul general al CNSM a decis neprelungirea perioadei de aplicare a Recomandării CNSM nr. R/2/2021 privind modul de implementare a Recomandării CERS/2020/15 de modificare a Recomandării CERS/2020/7 privind restricțiile aplicabile distribuirilor pe durata pandemiei de COVID-19. Luând în considerare nivelul consistent al rezervelor de capital și perspectivele operațiunilor de distribuire de dividende în cazul instituțiilor de credit din România, este considerată oportună o revenire la o abordare de tip microprudențial în ceea ce privește evaluarea adecvării capitalului și a planurilor de distribuire de dividende. O astfel de abordare este susținută și de faptul că numărul instituțiilor de credit vizate este unul redus, iar diferențele existente în situația financiară și prudențială a băncilor sunt importante, astfel încât o abordare de tip microprudențial ar putea fi mai eficientă în contextul actual. Este de menționat că, Banca Centrală Europeană a anunțat, în luna iulie 2021, faptul că a decis să nu extindă după data de 30 septembrie 2021 recomandarea referitoare la restricțiile privind distribuirea de dividende. Această decizie a fost adoptată ulterior publicării în data de 30 iunie 2021 a rezultatelor exercițiului de testare la stres, din care a reieșit că sectorul bancar european are rezerve suficiente de capital pentru a face față unor șocuri adverse. De asemenea, Comitetul european pentru risc sistemic (CERS) a adoptat o poziție similară și a decis neprelungirea termenului de aplicare a Recomandării CERS/2020/15 în ședința Consiliului general al CERS din 23 septembrie 2021.

Comitetul Național pentru Supravegherea Macroprudențială a fost înființat în baza Legii nr.12/2017 privind supravegherea macroprudențială a sistemului financiar național, asigurându-se astfel implementarea Recomandării Comitetului european pentru risc sistemic (CERS) nr. 3/2011 privind mandatul macroprudențial al autorităților naționale. Din cadrul CNSM fac parte reprezentanţi ai Băncii Naţionale a României, ai Autorităţii de Supraveghere Financiară şi ai Guvernului. Misiunea CNSM este de a asigura coordonarea în domeniul supravegherii macroprudenţiale a sistemului financiar naţional, prin stabilirea politicii macroprudenţiale şi a instrumentelor adecvate pentru punerea în aplicare a acesteia.

Taguri: Banca Nationala a Romaniei (BNR)  Comitetul National pentru Supraveghere Macroprudentiala (CNSM)  banca  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Noutati BNRNoua bancnota de 20 lei, cu Ecaterina Teodoroiu, in circulatie din 1 decembrie 2021

Începând cu data de 1 decembrie 2021, Banca Naţională a României (BNR) va pune în circulaţie o bancnotă cu valoarea nominală de 20 lei, anunta BNR intr-un comunicat, in care adauga:  Noua bancnotă va fi prezentată publicului într-o conferință detalii

Sondaj BNR: 11% dintre banci vor sa inaspreasca standardele de creditare

Banca Nationala a Romaniei (BNR) -  Sondaj privind creditarea companiilor nefinanciare și a populației Trimestrul III 2021 - Noiembrie 2021 Creditarea companiilor nefinanciare 1.1. STANDARDELE DE detalii

BNR: unele banci inaspresc creditarea firmelor

În contextul reintensificării crizei sanitare și al creșterii incertitudinii legate de evoluția acesteia, instituțiile de credit au păstrat nemodificate standardele de creditare în cazul împrumuturilor acordate companiilor nefinanciare, în timp ce în cazul detalii

Explozia inflatiei a spart, pentru prima data, unanimitatea voturilor conducerii BNR in decizia de majorare a dobanzii cu doar 0,25 puncte

Explozia inflatiei a spart, pentru prima data, unanimitatea voturilor conducerii Bancii Nationale a Romaniei (BNR) in decizia de majorare a dobanzii de politica monetara cu doar 0,25 puncte, la jumatate fata de asteptarile analistilor, de 0,5 puncte. BNR explica, in minuta sedintei din detalii

  

Ultimele Comentarii

 • mda

  Și pensionarii pe care i-au atras până acum ce o să facă? Se muta la o alta ... detalii

 • BT pay

  Exact aceiasi problema ca dl Ionescu si dna Jeni am si eu. Daca aveti o solutie va rog? Multumesc ... detalii

 • YOU BRD

  Aplicatia MY BRD este inca functionala, o puteti reinstala din Google Play, App Store sau Windows ... detalii

 • YOU BRD

  Foarte proasta aplicatia.O vreau pe cea veche.Cum pot sa o reinstalez pe cea ... detalii

 • Buna ziua!

  Am instalat bt pay, am introdus numele și nr de telefon, îmi vine mesajul de confirmare prin SMS ... detalii