ECONOMIE | Analize economice

Inflatia anuala a ajuns la 6,3% in T3 2021, iar trendul ramane crescator

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-10-15 15:21

Inflația anuală a ajuns la 6,3% la finele T3, după ce prețurile s-au majorat în luna septembrie 2021 cu 0,84%, potrivit datelor publicate de INS.

Efectul de bază a fost defavorabil (-0,14% evoluția prețurilor în septembrie 2020) iar mai mult de jumătate din creșterea generală a indicelui prețurilor de consum a fost data de combustibili (prețurile internaționale), tutun (majorarea accizelor) și legume (creștere sezonieră), cu cartoful în rol principal (scumpire de aproape 19% într-o singură lună).

Totuși, inflaţia MEDIE anuală (octombrie 2020 – septembrie 2021 față de octombrie 2019 – septembrie 2020) a urcat la doar 3,6% pe metodologia națională, în timp ce valoarea calculată pe model european IAPC s-a situat la 2,9%. Totodată, indicele anual „europenizat” de prețuri pentru România a fost de 5,2%, semnificativ sub nivelul de 6,3% consemnat de INS.

Scumpirea produselor alimentare (+0,95%) s-a situat peste media generală, cu valorile mai importante pentru IPC la produse de bază în consum: brânză (+1,04%), pâine (+0,90%), carne și preparate din carne (+0,48%, cu +0,53% la porcine și +0,57% la preparate din carne), zahăr (+0,68%) și ulei comestibil (+2,06% față de luna precedentă și peste 21% majorare anuală).

La produsele nealimentare (+0,34%) creșterile de prețuri au fost determinate în principal de combustibili (+1,63%, dublare față de luna anterioară) și țigări (+1,72%). De remarcat mișcarea continuă în sus care se generalizează la alte poziții, precum încălțăminte (+0,60%), mobilă (+0,49%), frigidere și mașini de spălat (ambele cu +0,40%) sau îmbrăcăminte (+0,39%).

Pe fondul creșterilor generalizate de prețuri din coșul de consum, valoarea CORE 2 ajustat, aflat sub influența politicii monetare (care nu include impactul evoluțiilor de preț la tutun, combustibili și legume) a urcat la un nivel mai mult decât dublu față de luna anterioară (0,67% față de 0,31% în august). Ceea ce explică decizia de creștere a dobânzii de politică monetară.

Una peste alta, după primele trei trimestre din 2021, creșterea prețurilor a ajuns deja la 5,55%, foarte aproape de cea mai recentă estimare a BNR pentru finalul anului în curs (+5,6%).

În lunile următoare, prețurile industriale, situate cu avansul la aproape 16% se vor transmite parțial dar sistematic spre produsele de larg consum. La acestea se va adauga scumpirea alimentelor și creșterea facturilor la energie spre finalul anului.

Astfel, vom asista la o reașezare semnificativă în sus a expectațiilor de majorare a inflației.

Taguri: statistici  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  Macroeconomie  inflatia  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economiceIndustria prelucratoare, sub nivelul din urma cu cinci ani

România a consemnat în septembrie 2021 o scădere de două procente a producției industriale față de luna precedentă, pe seria ajustată cu numărul de zile lucrătoare și sezonalitate, potrivit datelor comunicate de INS. Pe seria brută, s-a detalii

Deficit comercial de peste 2 miliarde euro in septembrie. Gradul de acoperire, la cel mai redus nivel din ultimii zece ani

Deficitul comercial al României pe luna septembrie 2021 a fost de -2,13 miliarde euro, potrivit datelor comunicate de INS. Singurul excedent sectorial pe care îl mai aveam, la mașini și echipamente pentru transport, a dispărut iar rezultatul detalii

Rata de ocupare a scazut in T2 2021. La tineret stam cel mai slab din regiune

România este unul dintre cele două state membre UE, în care rata de ocupare a scăzut în T2 2021, alături de Estonia, potrivit datelor publicate de Eurostat. Vecinii noștri bulgari au reușit să rămână de puțin pe plus, alături detalii

Inflatia din Romania, la nivel mediu intre statele membre UE din blocul estic

Inflația anuală din România s-a plasat în septembrie 2021 la un nivel mediu între cele consemnate de noile state membre din blocul estic, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu o valoare de 5,2%, țara noastră apare pe locul cinci detalii

  

Ultimele Comentarii

 • BT pay

  Exact aceiasi problema ca dl Ionescu si dna Jeni am si eu. Daca aveti o solutie va rog? Multumesc ... detalii

 • YOU BRD

  Aplicatia MY BRD este inca functionala, o puteti reinstala din Google Play, App Store sau Windows ... detalii

 • YOU BRD

  Foarte proasta aplicatia.O vreau pe cea veche.Cum pot sa o reinstalez pe cea ... detalii

 • Buna ziua!

  Am instalat bt pay, am introdus numele și nr de telefon, îmi vine mesajul de confirmare prin SMS ... detalii

 • Rambursare anticipata

  Buna seara, Cum pot convinge funcționarul de la banca (in cazul meu BRD), ca rata pe care vreau ... detalii