ECONOMIE | Stiri economice

Romania, pe podium in UE la deficitul de cont curent, in T2 2021

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-10-13 07:11

România figurează pe podium în UE la mărimea deficitului de cont curent exprimată în miliarde euro minus pe fluxurile financiare cu exteriorul în T2 2020, cu un rezultat de -4,6 miliarde euro.

Datele prezentate de Eurostat ne poziționează după o economie mult mai mare, cea franceză ( -6,0 miliarde euro, aflat în ameliorare evidentă) și la concurență cu Grecia, care a stat ceva mai bine decât noi în cele trei trimestre anterioare.

Fapt îngrijorător, valoarea negativă consemnată în al doilea trimestru al anului curent a fost mai mare cu aproape 60% față de primul trimestru și în creștere cu peste 50% comparativ cu aceeași perioadă din 2020. Foarte important de remarcat, tendința de ajustare din cele trei trimestre anterioare a fost inversată brusc, într-un context internațional dificil.

Pentru a ne poziționa în context european, vă prezentăm situația deficitelor in extenso, cu observația importantă că alte 16 membre au excedent de cont curent. Iar UE, în ansamblul său a avut un plus de 108,8 miliarde euro în T2 2021, ce-i drept în scădere față de cele +122,9 miliarde euro din T1 2021.

De altfel, șase țări au consemnat valori mai mici de 1 miliard de euro pe minus iar Portugalia și Austria au mai fost în trimestrele anterioare și pe plus, ceea ce nu e cazul nostru.

Interesant, primii doi parteneri comerciali ai României apar în topul excedentelor de cont curent (Germania +56,7 miliarde euro) și Italia (+16,3 miliarde euro), cu Olanda (+23,6 miliarde euro) intercalată între ei.

Consecințele pentru echilibrul macroeconomic sunt majore, deoarece de la -5,2% din PIB anul trecut (când am trecut binișor de pragul recomandat de -4% din PIB stabilit prin tabloul de bord instituit la nivel european) riscăm să depășim până și cota de avarie de -5,5% din PIB prognozată oficial de Comisia Națională de specialitate.

Cu implicații inevitabile pe cursul de schimb și stabilitatea prețurilor, de care nu este străină abordarea franco-fanariotă a gestiunii în economie.

Taguri: statistici economice  Macroeconomie  Eurostat  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economiceDeficitul bugetar, -3,97% din PIB înaintea ultimelor două luni ale anului

Deficitul bugetului general consolidat a ajuns în octombrie la 62,8 miliarde de lei (-3,97% din PIB-ul estimat la 1.583,5 miliarde lei), potrivit datelor operative publicate de Ministerul Finanțelor. Suma este cu 15,7 miliarde lei mai mare față de detalii

Prognoza de toamnă - creșterea economică, diminuată la 2%

Creșterea economică pe anul în curs a fost redusă de la 2,8% în prognoza de vară la 2% în prognoza de toamnă, publicată de Comisia Națională de Prognoza. În timp ce valoarea rezultatului economic estimat a scăzut de la 1.591 detalii

Cercetarea românească, cea mai slab finanțată din UE

România a înregistrat și în anul 2021 cea mai scăzută pondere în PIB a cheltuielilor pentru cercetare-dezvoltare din UE, potrivit datelor comunicate de Eurostat. Cu un procentaj de doar 0,47%, în condițiile creșterii detalii

Datoria publică, redusă marginal după recalcularea PIB

Datoria publică a României a scăzut marginal la finele lunii august 2023 până la 48,9% din PIB, de la nivelul de 49% consemnat în luna anterioară, potrivit Ministerul Finanțelor. Suma calculată conform metodologiei europene a fost de detalii

  

Ultimele Comentarii