ECONOMIE | Stiri economice

Romania, pe podium in UE la deficitul de cont curent, in T2 2021

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-10-13 07:11

România figurează pe podium în UE la mărimea deficitului de cont curent exprimată în miliarde euro minus pe fluxurile financiare cu exteriorul în T2 2020, cu un rezultat de -4,6 miliarde euro.

Datele prezentate de Eurostat ne poziționează după o economie mult mai mare, cea franceză ( -6,0 miliarde euro, aflat în ameliorare evidentă) și la concurență cu Grecia, care a stat ceva mai bine decât noi în cele trei trimestre anterioare.

Fapt îngrijorător, valoarea negativă consemnată în al doilea trimestru al anului curent a fost mai mare cu aproape 60% față de primul trimestru și în creștere cu peste 50% comparativ cu aceeași perioadă din 2020. Foarte important de remarcat, tendința de ajustare din cele trei trimestre anterioare a fost inversată brusc, într-un context internațional dificil.

Pentru a ne poziționa în context european, vă prezentăm situația deficitelor in extenso, cu observația importantă că alte 16 membre au excedent de cont curent. Iar UE, în ansamblul său a avut un plus de 108,8 miliarde euro în T2 2021, ce-i drept în scădere față de cele +122,9 miliarde euro din T1 2021.

De altfel, șase țări au consemnat valori mai mici de 1 miliard de euro pe minus iar Portugalia și Austria au mai fost în trimestrele anterioare și pe plus, ceea ce nu e cazul nostru.

Interesant, primii doi parteneri comerciali ai României apar în topul excedentelor de cont curent (Germania +56,7 miliarde euro) și Italia (+16,3 miliarde euro), cu Olanda (+23,6 miliarde euro) intercalată între ei.

Consecințele pentru echilibrul macroeconomic sunt majore, deoarece de la -5,2% din PIB anul trecut (când am trecut binișor de pragul recomandat de -4% din PIB stabilit prin tabloul de bord instituit la nivel european) riscăm să depășim până și cota de avarie de -5,5% din PIB prognozată oficial de Comisia Națională de specialitate.

Cu implicații inevitabile pe cursul de schimb și stabilitatea prețurilor, de care nu este străină abordarea franco-fanariotă a gestiunii în economie.

Taguri: statistici  Macroeconomie  Eurostat  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economiceRomania, pe locul patru in UE la cresterea anuala a preturilor, in octombrie 2021

România s-a situat în luna octombrie 2021 pe locul patru între statele membre UE în ce privește creșterea anuală a prețurilor, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un nivel de 6,5%, țara noastră a „ratat” podiumul detalii

Inflatia controlata de BNR (CORE2 ajustat) a scazut, pe fondul cresterilor generalizate de preturi

Inflația anuală a urcat la 7,94% în luna octombrie 2021, potrivit datelor publicate de INS, după ce prețurile s-au majorat cu nivelul record pe ultimii zece ani de 1,78%. Peste două treimi din detalii

Romania, pe podiumul scumpirilor la electricitate in S1 2021. Gazele naturale, mai ieftine decat in urma cu un an

România s-a situat în S1 2021 pe podium în topul scumpirilor față de aceeași perioadă a anului anterior, potrivit graficului prezentat de Eurostat. Grafic în care se pot observa și cele 10 state în care curentul electric s-a detalii

Deficitul bugetar dupa primele trei trimestre ale anului, circa 44 miliarde lei

Bugetul general consolidat a înregistrat pe primele trei trimestre din 2021 un deficit de 44,3 miliarde lei, echivalent cu -3,77% din cea mai recentă estimare a PIB pentru anul în curs. Rezultatul este semnificativ mai bun față de cel de -6,37% detalii

 Profil de Bancher

Toate Profilele

 

Ultimele Comentarii