ECONOMIE | Stiri economice

Romania, pe podium in UE la deficitul de cont curent, in T2 2021

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-10-13 07:11

România figurează pe podium în UE la mărimea deficitului de cont curent exprimată în miliarde euro minus pe fluxurile financiare cu exteriorul în T2 2020, cu un rezultat de -4,6 miliarde euro.

Datele prezentate de Eurostat ne poziționează după o economie mult mai mare, cea franceză ( -6,0 miliarde euro, aflat în ameliorare evidentă) și la concurență cu Grecia, care a stat ceva mai bine decât noi în cele trei trimestre anterioare.

Fapt îngrijorător, valoarea negativă consemnată în al doilea trimestru al anului curent a fost mai mare cu aproape 60% față de primul trimestru și în creștere cu peste 50% comparativ cu aceeași perioadă din 2020. Foarte important de remarcat, tendința de ajustare din cele trei trimestre anterioare a fost inversată brusc, într-un context internațional dificil.

Pentru a ne poziționa în context european, vă prezentăm situația deficitelor in extenso, cu observația importantă că alte 16 membre au excedent de cont curent. Iar UE, în ansamblul său a avut un plus de 108,8 miliarde euro în T2 2021, ce-i drept în scădere față de cele +122,9 miliarde euro din T1 2021.

De altfel, șase țări au consemnat valori mai mici de 1 miliard de euro pe minus iar Portugalia și Austria au mai fost în trimestrele anterioare și pe plus, ceea ce nu e cazul nostru.

Interesant, primii doi parteneri comerciali ai României apar în topul excedentelor de cont curent (Germania +56,7 miliarde euro) și Italia (+16,3 miliarde euro), cu Olanda (+23,6 miliarde euro) intercalată între ei.

Consecințele pentru echilibrul macroeconomic sunt majore, deoarece de la -5,2% din PIB anul trecut (când am trecut binișor de pragul recomandat de -4% din PIB stabilit prin tabloul de bord instituit la nivel european) riscăm să depășim până și cota de avarie de -5,5% din PIB prognozată oficial de Comisia Națională de specialitate.

Cu implicații inevitabile pe cursul de schimb și stabilitatea prețurilor, de care nu este străină abordarea franco-fanariotă a gestiunii în economie.

Taguri: statistici economice  Macroeconomie  Eurostat  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economiceDatoria publică a revenit sub pragul de 50% din PIB

Datoria publică a României a scăzut la mijlocul anului până la 49,7% din PIB, față de 50,1% pe date operative la finele lunii mai, potrivit Ministerul Finanțelor. Suma calculată conform metodologiei europene a fost de circa 724,76 miliarde detalii

Comerțul cu amănuntul, pe trend scăzător

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a scăzut în iunie 2023 față de luna anterioară cu 2,8% pe seria brută și cu 1,9% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform datelor detalii

România are a patra cea mai ieftină pâine din UE

România s-a situat în anul 2022 pe locul patru între statele membre UE în ceea ce privește cea mai ieftină pâine comercializată către populație, potrivit datelor publicate de Eurostat. Prețuri pe kilogram mai mici decât detalii

România - al cincilea deficit comercial din UE, după primele cinci luni ale anului

România a ocupat poziția a cincea din UE în ce privește deficitul comercial pe primele cinci luni din 2023, potrivit datelor publicate de Eurostat. În contextul în care creșterea exporturilor (+7%) a fost mai mare decât cea a detalii

  

Ultimele Comentarii