ECONOMIE | Analize economice

Romania nu produce suficiente legume si fructe pentru piata interna. Deficitul este de 1 miliard de euro

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-10-06 16:13

Producția de fructe și legume a României a coborât anul trecut la cel mai mic nivel din 2014 încoace, potrivit datelor anunțate de Eurostat.

Cele mai reduse cantități relativ la anii anteriori au fost consemnate la cartofi (2.683 mii tone), roșii (441,1 mii tone), fasole (4,47 mii tone), castraveți (90,6 mii tone), mere (53,40 mii tone) și pere (3,10 mii tone).

Rezultate mediocre s-au consemnat și la alte legume, precum precum mazăre (2,52 mii tone) sau morcovi (8,21 mii tone).

Singurele care au mers ceva mai bine sunt culturile de struguri (176,8 mii tone, cea mai mare valoare din ultimii ani, dar nu cu mult) și salate (0,58 mii tone, ușor sub nivelul din 2019 dar în revenire după sincopa din 2017-2018).

Astfel, anul trecut a fost depășit pragul de 1 miliard de euro deficit pe segmentul de legume și fructe, deoarece nu producem suficiente LEGUME și FRUCTE pentru PIAȚA INTERNĂ.

Pe vremea socialistă a plății datoriilor, România a putut să livreze tiruri întregi de marfă în țările socialiste, dar și în țările occidentale. De unde importăm acum masiv, inclusiv fructe și legume, iar cifrele pot fi calificate drept dezastruoase.

La potențialul pedo-climatic al țării noastre, producțiile prezentate sunt mult sub posibilități, deși calitatea produselor autohtone rămâne net superioară importurilor.

Desigur, nicio țară nu poate asigura toate gusturile în materie de legume și fructe iar specializarea intraindustrială ar trebui să funcționeze și în agricultură.

Adică măcar să echilibreze o balanță sectorială unde am avut excedent înainte de 1989. Deși minusul vegetal din farfurie reprezintă doar 5,5% din deficitul total uriaș de 18,4 miliarde euro de anul trecut, România nu ar trebui să importe net legume și fructe.

Taguri: statistici  Macroeconomie  Eurostat  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economiceInvestitiile straine - peste 90 de miliarde euro. Veniturile nete aferente lor pe 2020 - aproape 7 miliarde euro

Soldul investițiilor străine directe (ISD) în economia României a crescut anul trecut la 90.773 milioane euro, cu circa 2,5 miliarde de euro în plus față de finele anului anterior. Pe fondul pandemiei Covid19, s-a înregistrat astfel cel mai mic avans din detalii

Romania nu produce suficiente legume si fructe pentru piata interna. Deficitul este de 1 miliard de euro

Producția de fructe și legume a României a coborât anul trecut la cel mai mic nivel din 2014 încoace, potrivit datelor anunțate de Eurostat. Cele mai reduse cantități relativ la anii anteriori au fost consemnate la cartofi (2.683 mii tone), roșii (441,1 mii tone), detalii

Deficitul bugetar la opt luni, redus considerabil fata de anul trecut

Bugetul general consolidat a înregistrat pe primele opt luni din 2021 un deficit de aproape 40 miliarde lei, echivalent cu -3,35% din PIB. Rezultatul înseamnă o reducere considerabilă (1,84 puncte procentuale) față de execuția consemnată în august 2020 detalii

Cheltuielile Romaniei pentru cercetare-dezvoltare, la cel mai scazut nivel din UE

România a avut anul trecut cele mai reduse cheltuieli guvernamentale pentru cercetare-dezvoltare (R&D), conform datelor publicate de Eurostat. În 2020, nivelul acestora a scăzut la doar 14,8 euro/locuitor, sub cele din Bulgaria (20,9 euro/loc.) detalii

  

Ultimele Comentarii