ECONOMIE | Analize economice

Romania nu produce suficiente legume si fructe pentru piata interna. Deficitul este de 1 miliard de euro

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-10-06 16:13

Producția de fructe și legume a României a coborât anul trecut la cel mai mic nivel din 2014 încoace, potrivit datelor anunțate de Eurostat.

Cele mai reduse cantități relativ la anii anteriori au fost consemnate la cartofi (2.683 mii tone), roșii (441,1 mii tone), fasole (4,47 mii tone), castraveți (90,6 mii tone), mere (53,40 mii tone) și pere (3,10 mii tone).

Rezultate mediocre s-au consemnat și la alte legume, precum precum mazăre (2,52 mii tone) sau morcovi (8,21 mii tone).

Singurele care au mers ceva mai bine sunt culturile de struguri (176,8 mii tone, cea mai mare valoare din ultimii ani, dar nu cu mult) și salate (0,58 mii tone, ușor sub nivelul din 2019 dar în revenire după sincopa din 2017-2018).

Astfel, anul trecut a fost depășit pragul de 1 miliard de euro deficit pe segmentul de legume și fructe, deoarece nu producem suficiente LEGUME și FRUCTE pentru PIAȚA INTERNĂ.

Pe vremea socialistă a plății datoriilor, România a putut să livreze tiruri întregi de marfă în țările socialiste, dar și în țările occidentale. De unde importăm acum masiv, inclusiv fructe și legume, iar cifrele pot fi calificate drept dezastruoase.

La potențialul pedo-climatic al țării noastre, producțiile prezentate sunt mult sub posibilități, deși calitatea produselor autohtone rămâne net superioară importurilor.

Desigur, nicio țară nu poate asigura toate gusturile în materie de legume și fructe iar specializarea intraindustrială ar trebui să funcționeze și în agricultură.

Adică măcar să echilibreze o balanță sectorială unde am avut excedent înainte de 1989. Deși minusul vegetal din farfurie reprezintă doar 5,5% din deficitul total uriaș de 18,4 miliarde euro de anul trecut, România nu ar trebui să importe net legume și fructe.

Taguri: statistici economice  Macroeconomie  Eurostat  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economice



Deficitul comercial lunar a revenit peste cota de 2 miliarde euro

Exporturile României au fost în februarie 2024 de aproape 8 miliarde euro (+0,2% față de aceeași lună a anului anterior), în timp ce importurile au însumat ceva mai mult de 10 miliarde euro (+1,2%), potrivit datelor publicate de INS. detalii

România, 78% din media UE la PIB/locuitor în 2023

România s-a situat anul trecut pe locul 21 din cele 27 de state membre UE în ceea ce privește PIB/locuitor, potrivit datelor semnal publicate de Eurostat. Cu 78% din media europeană consemnată pentru 2023, am depășit Ungaria și Croația detalii

România - prima în UE la inflație, prin efect de bază

România a rămas și în februarie 2024 pe primul loc în UE în ce privește inflația anuală, conform datelor publicate de Eurostat. Deși în scădere față de luna precedentă, avansul prețurilor (7,1%) a rămas peste nivelul de detalii

Inflația anuală, în scădere la 7,23%

Inflația anuală a scăzut în februarie 2024 până la 7,23%, față de 7,41% în luna anterioară, potrivit datelor publicate de INS. Avansul general al prețurilor în a doua lună a anului a fost de 0,81% iar indicele de referință detalii

 



 

Ultimele Comentarii