BANCI | Opinie

BNR nu va mai creste dobanda, din cauza valului 4 al coronavirusului

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2021-10-04 11:37

Banca Nationala a Romaniei (BNR) va amana in sedinta de maine noul ciclu de crestere a dobanzii de referinta, aflata la 1,25% in prezent, din cauza recrudescentei epidemiei coronavirusului, valul patru fiind mai grav decat cele mai pesimiste asteptari, considera economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Ciprian Dascalu, intr-un raport macroeconomic publicat de banca-mama a BCR, Erste Bank.

Un alt argument pentru mentinerea dobanzii este criza politica interna, cu motiunea de cenzura impotriva Guvernului programata sa fie votata in Parlament in aceeasi zi.

BNR asteapta si clarificari privind privind subventiile statului pentru consumatorii vulnerabili de energie, cum impact asupra inflatiei.

Anterior era de asteptat ca BNR sa urmeze tendinta altor banci centrale din zona, care au trecut deja la cresterea ratelor de referinta, din cauza majorarii inflatiei, pe fondul cresterii economice.

Banca centrala a Cehiei a majorat surprinzator dobanda de referinta, saptamana  trecuta, cu 0,75 puncte, la 1,5%, peste rata BNR, de 1,25%.

Si Banca Nationala a Ungariei a crescut recent rata de referinta peste cea din Romania, la 1,65%.

In Polonia, insa, dobanda de referinta a ramas semnificativ mai mica, la doar 0,1%. 

Economistii BCR considera ca BNR va majora dobanda in noua noiembrie.

BNR a initiat procesul de intarire a politicii monetare prin stoparea cumpararilor de titluri de stat dupa ce in luna aprilie sistemul bancar a revenit pe surplus de lichiditate, ceea ce a determinat banca centrala sa sterlizeze excesul de bani si sa anunte un control strict al lichiditatii.

Un alt pas intermediar in procesul de intarire a politicii monetare, inaintea cresterii dobanzii, ar putea fi modificarea dobanzilor pentru facilitatile de creditare/depozit oferite de BNR.

Evolutia cursului de schimb valutar si consolidarea fiscala sunt elementele ar putea determina BNR, in afara inflatiei, sa majoreze din noua dobanda cu o jumatate de punct in prima partea a anului viitor si cu inca 0,5 puncte in ultima parte a anului viitor, pana la 2,5%.

Dobanzile de referinta din alte state vecine sunt luate si ele in considerare de BNR: in prezent, rata reala de referinta (minus inflatia) este -2,2% in Romania, -2,9% in Polinia, -1,4% in Ungaria si -0,6% in Cehia. (vezi foto)

Taguri: curs BNR  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  Banca Comerciala Romana (BCR)  curs de schimb valutar  dobanda de politica monetara  inflatia  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: OpinieFondurile mutuale vor sa-si dubleze numarul de investitori

Numărul investitorilor în fonduri mutuale a crescut cu 23% în ultimul an, depășind jumătate de milion iar activele celor 122 de fonduri din România au atins în septembrie aproape 50 de miliarde de lei (10 mld. euro), conform unui comunicat al Asociației Administratorilor de Fonduri din România, in care se adauga: În următorii ani, administratorii de fonduri de pe piața locală țintesc o dublare a activelor și a numărului de investitori, obiectiv susținut de contextul favorabil, de excesul de economisire bancară, de creșterea interesului pentru a investi dar și de eventualele măsuri de simplificare a impozitării câștigurilor, aflate în analiză. Acestea sunt câteva dintre principalele concluzii detalii

Ce spune seful ASF, Nicu Marcu, despre falimentul City Insurance

Declarația Președintelui Autorității de Supraveghere Financiară, domnul Nicu Marcu, cu privire la decizia de retragere a autorizației de funcționare a Societății Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A. (Comunicat ASF): Joi, 16 septembrie 2021, Consiliul detalii

Sondaj: doar 12% dintre romani vor sa-si cumpere o masina electrica

O pondere de 49% dintre românii care intenționează să-și achiziționeze o mașină în viitorul apropiat doresc ca aceasta să fie nouă. 20% le iau în considerare pe cele de tip hybrid plug-in și 12% pe cele full electric, potrivit unui studiu realizat de Mercury Research detalii

Raiffeisen a prejudiciat cu 10 milioane euro 14.000 de clienti cu credite

Raiffeisen Bank, acuzată de practici comerciale incorecte, pierde definitiv un proces cu Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor. Nu mai puțin de 14.000 clienți afectați și un prejudiciu creat debitorilor de peste 10 milioane de euro, potrivit estimărilor realizate de detalii

  

Ultimele Comentarii