BANCI | Opinie

BNR nu va mai creste dobanda, din cauza valului 4 al coronavirusului

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2021-10-04 11:37

Banca Nationala a Romaniei (BNR) va amana in sedinta de maine noul ciclu de crestere a dobanzii de referinta, aflata la 1,25% in prezent, din cauza recrudescentei epidemiei coronavirusului, valul patru fiind mai grav decat cele mai pesimiste asteptari, considera economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Ciprian Dascalu, intr-un raport macroeconomic publicat de banca-mama a BCR, Erste Bank.

Un alt argument pentru mentinerea dobanzii este criza politica interna, cu motiunea de cenzura impotriva Guvernului programata sa fie votata in Parlament in aceeasi zi.

BNR asteapta si clarificari privind privind subventiile statului pentru consumatorii vulnerabili de energie, cum impact asupra inflatiei.

Anterior era de asteptat ca BNR sa urmeze tendinta altor banci centrale din zona, care au trecut deja la cresterea ratelor de referinta, din cauza majorarii inflatiei, pe fondul cresterii economice.

Banca centrala a Cehiei a majorat surprinzator dobanda de referinta, saptamana  trecuta, cu 0,75 puncte, la 1,5%, peste rata BNR, de 1,25%.

Si Banca Nationala a Ungariei a crescut recent rata de referinta peste cea din Romania, la 1,65%.

In Polonia, insa, dobanda de referinta a ramas semnificativ mai mica, la doar 0,1%. 

Economistii BCR considera ca BNR va majora dobanda in noua noiembrie.

BNR a initiat procesul de intarire a politicii monetare prin stoparea cumpararilor de titluri de stat dupa ce in luna aprilie sistemul bancar a revenit pe surplus de lichiditate, ceea ce a determinat banca centrala sa sterlizeze excesul de bani si sa anunte un control strict al lichiditatii.

Un alt pas intermediar in procesul de intarire a politicii monetare, inaintea cresterii dobanzii, ar putea fi modificarea dobanzilor pentru facilitatile de creditare/depozit oferite de BNR.

Evolutia cursului de schimb valutar si consolidarea fiscala sunt elementele ar putea determina BNR, in afara inflatiei, sa majoreze din noua dobanda cu o jumatate de punct in prima partea a anului viitor si cu inca 0,5 puncte in ultima parte a anului viitor, pana la 2,5%.

Dobanzile de referinta din alte state vecine sunt luate si ele in considerare de BNR: in prezent, rata reala de referinta (minus inflatia) este -2,2% in Romania, -2,9% in Polinia, -1,4% in Ungaria si -0,6% in Cehia. (vezi foto)

Taguri: curs BNR  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  Banca Comerciala Romana (BCR)  curs de schimb valutar  dobanda de politica monetara  inflatia  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: OpinieDe ce ar majora bancile comisioanele pentru cash, daca se limiteaza cash-ul?

Stirea (identica) publicata de Hotnews si Profit ca "mai multe banci", fara sa se spuna cate si care, vor majora comisioanele pentru retrageri si depuneri de numerar, "ca urmare a intarii in vigoare a legii privind limitatea numerarului" este ilogica. De ce sa majorezi comisioanele detalii

Simona Halep, sustinuta in continuare de Banca Transilvania

Simona Halep este sustinuta de Banca Transilvania (BT) si dupa ce tenismena a fost suspendata timp de 4 ani pentru dopaj. "Simona, rămâi campioana noastră și a României. Suntem cu tine în luptă. Stay strong!", este postarea BT pe Facebook (vezi detalii

Romanii au incredere in banci ca le pot rezolva problemele, arata un sondaj

Peste jumătate (56%) dintre consumatorii de produse și servicii financiare consideră că băncile și IFN-urile însele ar trebui să le asigure protecția, prin intermediul unor oferte comerciale transparente, claritatea clauzelor din contract și prin explicațiile oferite detalii

Bancile sunt suspectate ca blocheaza accesul unor clienti la credite, prin scorul FICO al Biroului de Credit

Consiliul Concurenței a finalizat inspecțiile inopinate derulate la zece bănci, precum și la Biroul de Credit și la Asociația Română a Băncilor, anunta institutia intr-un comunicat, in care adauga: Băncile inspectate sunt: Alpha Bank Romania S.A., CEC Bank S.A., Garanti detalii

  

Ultimele Comentarii