BANCI | Interviu

Acord pentru accelerarea absorbtiei fondurilor europene prin PNDR intre Eximbank si AFIR

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2021-09-17 11:15

EximBank și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) au semnat un acord de colaborare cu scopul de a sprijini – prin finanțarea companiilor eligibile – accelerarea procesului de absorbție a fondurilor europene alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), în perioada de tranziție 2021 – 2022, anunta banca, intr-un comunicat, in care se mai spune: 

„EximBank se implică permanent în susținerea proiectelor de investiții în agricultură și dezvoltare rurală, prin identificarea celor mai potrivite soluții pentru a sprijini companiile românești în procesul de accesare a fondurilor europene nerambursabile. Oferim o gamă extinsă de produse adaptate specificului și cerințelor programului PNDR, astfel încât, în funcție de tipul proiectului, beneficiarii eligibili să poată accesa: credite de prefinanțare a grantului, credite pentru cofinanțarea contribuției proprii la cheltuielile eligibile și neeligibile sau scrisori de garanție bancară de restituire a avansului”, a spus Traian Halalai, președintele executiv al EximBank.

„Inițiativa pe care am avut-o la AFIR, aceea de a face demersurile necesare pentru a facilita accesul la finanțarea privată pentru solicitanții și beneficiarii noștri, începe să prindă contur. Avem deja acorduri de colaborare în derulare și am speranța că acest lucru va sprijini în mod concret beneficiarii PNDR în a obține credite avantajoase pentru a-și asigura atât partea de cofinanțare, cât și pe cea de rulaj aferentă implementării proiectului”, a declarat Mihai Moraru, directorul general AFIR.

- Ce prevede acordul de colaborare? am intrebat Eximbank.

Raspunsul bancii:

Protocolul încheiat vizează în principal deschiderea unul canal de comunicare între cele două părți semnatare prin care să se realizeze un schimb de informații punctuale legate de derularea proiectelor astfel încât să se asigure o implementare mai rapidă a proiectelor.

În mod concret, EximBank va furniza AFIR informații referitoare la finanțările/scrisorile de garanție acordate solicitanților/beneficiarilor de fonduri europene (valoarea finanțărilor, durata, informări cu privire la respectarea graficelor de rambursare și alte aspecte relevante privind stadiul facilităților de creditare).

De cealaltă parte, AFIR va prezenta estimări privind termenele de încheiere a Contractelor de Finanțare pentru care banca a acordat beneficiarilor credite pentru a face dovada cofinanțării proiectelor, acte adiționale încheiate la Contractele de Finanțare pentru clienții finanțați de bancă, situația cererilor de rambursare/plată depuse/încasate de către beneficiari sau orice orice alte informații relevante referitoare la stadiul implementării proiectelor.

Protocolul vizează solicitanții de finanțare nerambursabilă prin PNDR, precum și beneficiarii cu Contracte de finanțare încheiate cu AFIR în Perioada de Tranziție 2021-2022, respectiv fermieri, cooperative agricole și societățile cooperative agricole, grupuri și organizații de producători, întreprinderile micro, mici, mijlocii și mari din spațiul rural, schimbul de informații între EximBank și AFIR urmând a fi realizat numai cu acordul solicitanților.

Taguri: banca  Eximbank  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: InterviuCSALB: incep sa apara cazuri de solutionare amiabila a cererilor de dare in plata

"Încep să apară și cazuri de soluționare amiabilă a cererilor de dare în plată... Ținând cont de clarificările termenului de impreviziune acceptate de CCR ca fiind constituționale, recomandăm băncilor să fie mai deschise față de solicitările de detalii

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR: Nu ne gandim sa majoram dobanzile, dar nici sa le mai scadem

Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a declarat, in cadrul briefingului de presa dupa sedinta de politica monetara, in care dobanda de referinta a fost mentinuta la 1,25%, ca perioada dobanzilor mici a luat sfarsit, odata cu criza coronavirusului. El a precizat detalii

CSALB recomanda restantierilor la credite sa evite firmele care promit stergerea din Biroul de Credit

Începând cu anul 2019, Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) înregistrează o creștere a numărului de cereri prin care consumatorii solicită ștergerea înregistrărilor din Biroul de Credit, se arata intr-un comunicat de detalii

“Negocierea in cadrul CSALB este un semnal de incredere pe care bancile il dau consumatorilor”

Interviu cu Alexandru Păunescu, Președintele Colegiului de Coordonare al CSALB și reprezentantul Băncii Naționale a României în acest board de conducere a Centrului. Alexandru Păunescu a participat la construcția Centrului de Soluționare detalii

  

Ultimele Comentarii