ECONOMIE | Analize economice

Deficitul comercial, deja peste zece miliarde euro la jumatatea anului

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-08-11 11:28

Deficitul comercial a ajuns după primul semestru din 2021 la 10,66 miliarde euro sau 4,6% din PIB-ul pe anul în curs, potrivit datelor INS. Livrările la extern au însumat ceva mai mult de 36 miliarde euro iar intrările aproape 47 miliarde euro.

Gradul de acoperire al importurilor cu exporturile efectuate în primele șase luni ale anului s-a păstrat la nivelul de anul trecut (80,4%), trendul de scădere din 2014 încoace fiind evident.

Minusul consemnat pe iunie a fost de 1.843,9 milioane euro, cu patru procente peste cel din luna anterioară. Avansul livrărilor către străinătate a revenit sub cel al intrărilor de mărfuri (+28,9% față de +31,1%). Suma exporturilor lunare a urcat la peste șase miliarde euro dar importurile au trecut din nou pragul de opt miliarde euro, la fel ca în martie 2021.

Pe acest trend ne îndreptăm spre un deficit anual de aproape 10% din PIB în schimburile comerciale cu străinătatea, de unde și o presiune semnificativă pe cursul de schimb.

Schimburile cu țările din UE au fost de 26,8 miliarde euro la export și 34,4 miliarde euro la import (74,1% din total la exporturi şi 73,5% la importuri). Pe segmentul de schimburi extracomunitare, s-au înregistrat exporturi de 9,4 miliarde euro și importuri de 12,4 miliarde euro. Au rezultat astfel solduri negative de 7,6 miliarde euro în schimburile cu ţările din Piața Unică şi 3 miliarde de euro pe relaţiile extracomunitare.

Sectorul de mașini și echipamente de transport a continuat evoluția negativă începută în aprilie (-84 milioane euro pe luna iunie). Astfel, soldul schimburilor sectoriale a încheiat primul semestru la doar +207 milioane euro iar contribuția acestui segment strategic la diminuarea deficitului a scăzut de la 5%, la finele T1 2021, la doar 1%, după T2 2021. La categoria care include diverse alte mărfuri manufacturate, evoluția a fost relativ slabă, cu un minus de peste 2 miliarde euro.

Deficitul pe zona de produse alimentare a urcat deja la aproape 1,5 miliarde euro după prima jumătate a anului. Gradul de acoperire a importurilor de profil cu exporturile efectuate a fost de doar 63%, de la 100% în anul 2014. Ceea ce rămâne un semnal major de alarmă pentru o țară cu potențialul agricol al României.

Creșterea semnificativă a prețurilor mondiale ale petrolului a contribuit la accentuarea deficitului la combustibili și lubrifianți, care a depășit 1,5 miliarde euro. Cea mai importantă sursă a deficitului comercial al României o reprezintă, însă, soldul negativ al schimburilor de produse chimice, ajuns deja la peste cinci miliarde de euro sau 48% din total.

Taguri: statistici  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economiceInvestitiile straine - peste 90 de miliarde euro. Veniturile nete aferente lor pe 2020 - aproape 7 miliarde euro

Soldul investițiilor străine directe (ISD) în economia României a crescut anul trecut la 90.773 milioane euro, cu circa 2,5 miliarde de euro în plus față de finele anului anterior. Pe fondul pandemiei Covid19, s-a înregistrat astfel cel mai mic avans din detalii

Romania nu produce suficiente legume si fructe pentru piata interna. Deficitul este de 1 miliard de euro

Producția de fructe și legume a României a coborât anul trecut la cel mai mic nivel din 2014 încoace, potrivit datelor anunțate de Eurostat. Cele mai reduse cantități relativ la anii anteriori au fost consemnate la cartofi (2.683 mii tone), roșii (441,1 mii tone), detalii

Deficitul bugetar la opt luni, redus considerabil fata de anul trecut

Bugetul general consolidat a înregistrat pe primele opt luni din 2021 un deficit de aproape 40 miliarde lei, echivalent cu -3,35% din PIB. Rezultatul înseamnă o reducere considerabilă (1,84 puncte procentuale) față de execuția consemnată în august 2020 detalii

Cheltuielile Romaniei pentru cercetare-dezvoltare, la cel mai scazut nivel din UE

România a avut anul trecut cele mai reduse cheltuieli guvernamentale pentru cercetare-dezvoltare (R&D), conform datelor publicate de Eurostat. În 2020, nivelul acestora a scăzut la doar 14,8 euro/locuitor, sub cele din Bulgaria (20,9 euro/loc.) detalii

  

Ultimele Comentarii