BANCI | Stirea Zilei

Inflatia din Romania este la nivelul altor tari vecine, SUA si UK

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2021-08-09 21:21

Inflatia din Romania, in crestere anuala cu 5%, nu este o exceptie printre alte tari europene si nici chiar din lume, a spus astazi Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Mugur Isarescu: "Deja am atins un varf al inflatiei, in jurul a 5%. Subliniez acest lucru, pentru ca de regula cand noi facem o prognoza pentru sfarsitul anului (de 5,6%), exista tendinta sa se spuna asa: Banca Nationala prognozeaza inflatia la 5,6%, ca preturile vor creste cu 5,6%. Nu este asa! Preturile au crescut deja cu 5%.

Mai degraba vedem, bineinteles si cu actiunea politicii monetare, care a inceput deja sa se intareasca, mai degraba o temperare a cresterilor de preturi. Si acesta este efortul nostru, de a mentine inflatia intre 5% si 5,5% pana la finalul anului, pentru ca apoi, datorita efectului de baza, inflatia sa coboare, in primul trimestru al anului viitor, sub 5%, la 4 si ceva la suta.

Acest 5,6% nu inseamna ca preturile vor creste de acum inainte cu 5,6%. Prognoza noastra este ca, inclusiv prin eforturi in domeniul monetar, vom reusi sa tinem preturile intre 5% si 5,5%, iar la finalul lui 2022, inflatia coboara la 3,4%.

Fata de raportul precedent, cresterile de preturi sunt semnificativ mai mari, dar nu suntem singuri, pentru ca nu putem fi decuplati de lume. Scenariul pe care vi l-am prezentat (inflatie de 5,6% la finalul anului) nu este deloc apocaliptic, este rezonabil fata de ceea ce se intampla in lume, cand ai inflatie de 5,4% in Statele Unite, Ungaria are 5,3%, in Polonia – 5%, ca la noi, chiar si in Germania, tara stabilitatii preturilor, istoric, dupa al doilea razboi mondial, inflatia a ajuns la 3,1%.

In acest context, prognozele noastre sunt rezonabile. Trebuie insa actionat din vreme, pentru ca preturile, mai ales cele administrate, sa nu se duca in runda a doua, adica sa strice anticipatii si sa se incadreze in decizii privind pretuile la nivelul intreprinderilor.

De altfel, jumatate din cresterea de 5% a inflatiei este reprezentata de preturi administrate, pe care nu avem posibilitatea sa le controlam. Nu poti sa te bati cu cresterea preturilor la electricitate majorand rata dobanzii de politica monetara. Scopul nostrum, cand interim politica monetara, este sa descurajam alte cresteri de preturi si sa ducem cresterea economica in limita in care poate economia sa echilibreze cererea cu oferta."

Taguri: Mugur Isarescu  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  dobanda de politica monetara  inflatia  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiTopul depozitelor bancare in lei cu cele mai mari dobanzi (actualizat)

Bancile cu cele mai mari dobanzi la depozitele in lei pentru populatie sunt TBI Bank, Intesa, CEC Bank, Eximbank si Patria Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro. Toate cele cinci banci platesc pentru un depozit in lei la termen de un an dobanzi de peste detalii

Recomandarile BNR pentru banci in noul context cu dobanzi mari si riscuri ridicate

Razboiul din Ucraina si explozia preturilor si dobanzilor cresc riscurile de operare ale bancilor, care sunt nevoite sa adopte masuri prudentiale, in principal prin intarirea rezervelor de capital din emiterea de obligatiuni sau din profitul neplatit actionarilor sub forma de detalii

Care sunt bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare?

Rata lunara medie la un credit ipotecar pentru cumpararea unei locuinte este in prezent de 2.156 de lei, comparativ cu 1.196 de lei, cat era in vara anului trecut, conform topului dobanzilor practicate de banci la aceste imprumuturi, realizat de Bancherul.ro, pe baza datelor din detalii

La ce banca imi fac un card in euro?

„Vreau sa-mi fac un card in euro. Ce banca imi recomandati?”, intreaba un cititor. Pentru a-i oferi un raspuns adecvat, am facut un clasament al comisioanelor practicate de cele 10 banci care au in oferta carduri in euro. Am luat in calcul urmatoarele tipuri detalii