ECONOMIE | Institutul National de Statistica

Preturile din industrie, majorate cu 11,8%

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-08-09 18:46

Indicele prețurilor din industrie (IPPI) s-a majorat în luna iunie cu 11,8% față de aceeași lună a anului anterior.

Tendința de creștere s-a accentuat puternic în al doilea trimestru din 2021, după ce la finele lunii ianuarie se consemnase un indice majorat cu doar 0,12%. La intern, avansul lunar al IPPI a fost de aproape două puncte procentuale, în timp ce pe piața externă s-a situat sub o jumătate de procent.

Această evoluție se va transmite treptat către indicele prețurilor de consum, care s-a apropiat deja de pragul de 4%. Pe fondul stabilității cursului de schimb, evoluția conduce la majorarea încasărilor din exporturi dar afectează plățile pe partea de importuri, accentuând presiunea în sensul devalorizării leului.

De reținut, în iunie 2021 prețurile au urcat din nou cu aproape patru procente pentru a doua lună consecutiv pe segmentul bunurilor intermediare (3,88% în mai și 3,87% în iunie). Acestea intră în componența produselor manufacturate achitate de către consumatori iar efectul se va vedea în prețurile la raft. Totodată, costul energiei și-a triplat aproape creșterea lunară (de la +1,13% în mai la +3,32% în iunie) și a consemnat la mijlocul anului un nivel cu circa 24% mai mare față de mijlocul anului trecut.

În structura pe marile grupe industriale, majorarea prețurilor la bunurile de folosinţă îndelungată și bunurile de uz curent se va vedea în tendințe inflaționiste. Astfel, se consemnează deja valori de 6,28% la bunurile de folosință îndelungată și 5,31% la bunurile de uz curent, deși efectele nu sunt evidente, deocamdată, în coșul de consum.

Veștile de pe piața externă nu sunt nici ele prea îmbucurătoare. Primele trei țări partenere din comerțul exterior al României, Germania, Italia și Franța, au consemnat un PIB-ul în T2 2021 cu peste trei procente sub nivelul din T2 2019, înaintea scăderii induse de pandemie. Revenirea economiilor europene a adus după sine stimularea creșterii costurilor, după ce piața a fost susținută anterior prin injecții de lichiditate.

Pe principalele ramuri industriale, se pot observa creșteri puternice de prețuri ale produselor de cocserie și obținute din prelucrarea țițeiului (+61,64%) și în industria metalurgică (+41,53%, în creștere cu circa zece procente față de luna precedentă). Le urmează, la mare distanță dar cu ritmuri foarte ridicate, prelucrarea lemnului (+28,18%), industria chimică (+19,82%), furnizarea de energie electrică și termică, gaze (+17,19%) și industria farmaceutică (+16,49%). La polul opus s-au situat industria petrolieră (+3,85% la extracție dar -5,72% la servicii anexe) și fabricarea de mașini și utilaje (+1,00%).

De reținut, dacă diminuarea deflatorului PIB a ajutat limitarea contracției economice din 2020, evoluția actuală arată că prognoza de creștere în termeni reali va trebui ajustată la prețurile industriale crescute peste estimările inițiale. Astfel, sectorul industrial a dat deja tonul pentru majorarea facturilor în întreaga economie, pe fondul unui volum de activitate insuficient în raport cu cererea.

Suprapunerea creșterii costurilor de fabricație cu atenuarea treptată a facilităților oferite ca urmare a pandemiei, va genera spre finalul anului în curs o situație dificilă pentru multe firme.

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  inflatia  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Institutul National de StatisticaComerțul cu amănuntul a început anul 2023 cu o creștere de 5,7%

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a scăzut în luna ianuarie 2023 față de luna anterioară cu 22% pe seria brută dar a crescut cu 0,7% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, detalii

PIB: +4,8% pe 2022, după un avans surprinzător în T4

Produsul Intern Brut pe ultimul trimestru din 2022 a crescut cu 4,6% în termeni reali și cu 5% pe seria ajustată sezonier, faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent. Potrivit INS, rezultatul cumulat pe cele patru trimestre ale anului anterior a detalii

Deficitul comercial, majorat cu 44% anul trecut. Acoperirea importurilor cu exporturi, la doar 76%

Exporturile au scăzut în decembrie 2022 la cel mai scăzut nivel lunar de anul trecut, doar 6,7 miliarde euro, iar deficitul comercial a revenit peste pragul de 3 miliarde euro, potrivit datelor publicate de INS. Ritmul de creștere al exporturilor față detalii

Construcțiile - avans dublu față de prognoza oficială

În luna noiembrie 2022, volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de luna anterioară cu 5,9% pe seria brută dar s-a diminuat cu 1% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate. Astfel, dispunerea favorabilă a zilelor detalii

  

Ultimele Comentarii