ECONOMIE | Statistici

Dezvoltarea sustenabila a Romaniei - numai 2 criterii din 17 peste media UE si patru domenii in regres

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-07-07 10:18

România figurează în evaluarea Eurostat publicată cu ocazia Zilelor Europene ale Cercetării și Inovării cu doar doar 2 criterii din 17 peste media UE și patru domenii în regres.

Iată cum arată sintetic situația țării noastre și punctajele cu care a fost creditată de specialiștii de la Bruxelles.

Cel mai ridicat punctaj pe un domeniu situat deasupra mediei europene a fost obținut (oarecum ironic) la parteneriatul pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare sustenabilă, respectiv +37,69. La celălat domeniu aflat pe plus (restul de 15 sunt pe minus !), energia accesibilă și curată (+23,08), figurăm în regres (suntem la dreapta față de axa verticală de referință).

De altfel, țara noastră a mai dat înapoi și la alte trei domenii unde eram, oricum, sub media UE: CONSUMUL RESPONSABIL ȘI PRODUCȚIA (punctaj -19,14, cu -2,0 la progres), egalitatea de gen (-16,02) și, mai ales, din perspectiva faptului că aici suntem cel mai departe de practica europeană, EDUCAȚIA DE CALITATE (cu un punctaj dezastruos, -95,21, aflat în scădere).

În alte nouă privințe, România a înregistrat progrese, cel mai important fiind, în contextul creșterii robuste a PIB din ultimii ani față de media UE, eradicarea sărăciei. Cu toate acestea, rămânem la un nivel îngrijorător în materie, punctajul de -61,99 fiind cel mai redus dintre toate cele consemnate la cele 12 domenii cu progres.

Celelalte opt domenii rămase, sunt, „în ordinea numerelor de pe tricou”, siguranța alimentară (-1,71), protecția ecosistemelor (-17,13), acțiunile privind schimbările climatice (-17,82), urmate la mare distanță de industrie, inovare și infrastructură (-32,51), sustenabilitatea orașelor și comunităților (-36,17), pace, justiție și instituții puternice (-40,67%), munca decentă și creșterea economică (-44,39) și viața sănătoasă (-52,82).

Recapitulând, stăm slab per total, cu doar 2 din 17 obiective bine plasate în context european ( dintre care doar energia alternativă contează realmente, dar atenție că dăm ușor înapoi) și avem mult de recuperat pentru a prinde din urmă plutonul principal, penalizați semnificativ și în creștere de modul în care înțelegem consumul, producția și educația.

Adică ne străduim să creștem din perspectivă cantitativă, dar ratăm trei elemente preponderent calitative, fundamentale pentru o dezvoltare sustenabilă.

În plus, fără alte comentarii pentru că deși e semnalată situația de ani de zile nu vrea nimeni să ia măsuri, suntem lanterna roșie a UE la cheltuielile pentru cercetare și dezvoltare (0,48% din PIB față de reperul de 3% stabilit la nivel comunitar).

Imaginea cercetării românești face cât o mie de cuvinte în privința perspectivelor de dezvoltare cu valoare adăugată mare și de evitare a capcanei venitului mijociu. Spre care ne îndreptăm în pas voios, mulțumiți că la acest moment am părăsit (nu la toți indicatorii, după cum s-a văzut mai sus), subsolul clasamentelor europene.

Taguri: statistici economice  Macroeconomie  Eurostat  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: StatisticiInflatia anuala - 13,76% in aprilie 2022 si va ramane cu doua cifre pana la mijlocul anului viitor

Creșterea anuală a prețurilor a urcat la 13,76% în luna aprilie 2022, potrivit datelor publicate de INS, după ce inflația lunară a fost de 3,74%, cea mai mare valoare de după ianuarie 2001. Energia electrică (1,35 puncte procentuale) și gazele detalii

Deficitul bugetar, deja 0,72% din PIB in februarie 2022

Deficitul bugetului general consolidat pe primele două luni din 2022 a fost de circa 9,5 miliarde de lei, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor. Suma în cauză reprezintă deja 0,72% din PIB-ul estimat pentru anul curent, rezultat mai bun detalii

Datoria publica, majorata la 48,9% din PIB in 2021

Datoria publică a României a urcat în luna decembrie 2021 la 48,9% din PIB față de 48,7% în luna anterioară, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor. Suma de 576,56 miliarde lei s-a raportat la cea mai recentă valoare detalii

Dobanda pe termen lung a obligatiunilor romanesti a crescut la 5,60% in februarie 2022

Dobânda pe termen lung pentru România a crescut în luna februarie 2022 la valoarea medie de 5,60%, potrivit datelor publicate de Eurostat. Acest indicator și-a reluat avansul, după ce staționase în prima lună a anului la nivelul din detalii

  

Ultimele Comentarii