BANCI | Stirea Zilei

Creditele noi in lei acordate de banci populatiei bat un nou record

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2021-07-07 08:43

Valoarea creditelor noi in lei acordate de banci populatiei a inregistrat un nou record instoric in luna mai, in timp ce finantarile pentru firme sunt in scadere, arata statisticile publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Astfel, volumul de credite noi in lei pentru gospodariile populatiei au insumat in luna mai 2021 4,382 miliarde lei, comparativ cu 4,349 miliarde lei in luna precedenta, fiind de doua ori mai multe decat in luna corespondenta a anului anterior, cand se manifesta criza coronavirusului si cand creditarea a incetinit la doar doua miliarde lei.

In functie de tipul creditelor, cele destinate consumului populatiei au avut cele mai ridicate in valori pe parcursul ultimelor cinci luni, comparativ cu imprumuturile pentru locuinte.

Valoarea creditelor noi in lei pentru nevoi personale a urcat la 2,544 miliarde lei in luna mai, usor mai ridicata decat in ultimele doua luni anterioare, cand s-a situat tot la niveluri apropiate de 2,5 miliarde lei.

In cazul creditelor noi in lei pentru locuinte, valoarea acestora a scazut usor in luna mai, la 1,687 miliarde lei, de la 1,698 miliarde lei in in luna anterioara si 1,7 miliarde lei in martie.

Si finantarile acordate firmelor au inregistrat un recul semnificativ in luna mai, cand au valorat doar 2,6 miliarde lei, fata de 3,4 miliarde lei in luna anterioara.

S-au inregistrat scaderi atat la creditele cu valori mici, de sub 1 milion euro echivalent in lei, cat si la cele mai mari.

De exemplu, in cazul creditelor cu valori de pana la 1 milion de lei, cu dobanda variabila sau fixa pe maxim un an (care reprezinta majoritatea covarsitoare a acestor tipuri de imprumuturi), valoarea acestora a scazut la 1,614 miliarde lei in mai, de la 1,652 miliarde lei in aprilie.

Comparativ, in luna mai 2020, la debutul crizei COVID-19, volumul acestor tipuri de credite pentru firme atingea doar 718 milioane lei, de aproape trei ori mai putine decat in acest an.

In cazul finantarilor cu valori mari, de peste 1 milion de euro, valoara acestora a fost modesta in luna mai, doar 683 milioane lei, comparativ cu 1,2 miliarde lei in aprilie si 2,3 miliarde lei in martie.

Finantarea firmelor a fost impulsionata de programul cu garantii de stat IMM Invest, care reprezinta in jur de o treime din volumul total de credite acordate de banci firmelor.

Taguri: credite ipotecare  credite de consum  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  credite firme  credite noi  banca  credite nevoi personale  credite imobiliare  Credite IMM  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiProfitul bancilor, in crestere cu 42%

Profitul net al bancilor romanesti a crescut cu 42% comparativ cu anul precedent, la 10,8 miliarde lei, in primele trei trimestre din 2023, conform indicatorilor publicati de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Imbunatatirea castigurilor s-a datorat cresterii detalii

Restructurarea creditelor, principala soluție în negocierile consumatori-bănci prin CSALB

Restructurarea creditelor a fost principala rezolvare găsită de consumatori și bănci în urma negocierilor desfășurate în acest an în cadrul Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), conform unui detalii

Procese cu bancile incepute in instanta, finalizate amiabil la CSALB

Numărul proceselor dintre consumatori și bănci este la cel mai scăzut nivel din 2015, anul înființării Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), anunta institutia intr-un comunicat, in care adauga: Dacă în perioada 2015 - detalii

Comparatie intre dobanzile la creditele ipotecare din Spania si Romania

„Doar in Romania dobanda ajunge sa fie 150% din totalul cerut”, este de parere un cititor: „Nu inteleg cum poate sa fie o rata lunara 169 ron iar dobanda 1660 ron, serios , locuiesc in spania 140.000 euro pe 30 ani iar la rata de 435€ aprox 169€ e detalii

  

Ultimele Comentarii