ECONOMIE | Statistici

Dobanda obligatiunilor Romaniei a revenit peste 3% in luna mai 2021

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-06-22 15:55

Rata dobânzii pe termen lung pentru România a crescut semnificativ în luna mai 2021, până la 3,03%, față de 2,84% în luna precedentă, potrivit datelor publicate de Banca Centrală Europeană.

Acest indicator scăzuse anterior sub pragul de trei procente dar a revenit foarte aproape de valoarea din noiembrie 2020 (3,04%). În Zona Non-euro, țara noastră a înregistrat a treia cea mai mare creștere (+0,19 puncte procentuale), după Polonia (+0,27 pp) și Ungaria (+0,25 pp).

Nivelul dobânzilor la noile credite luate „a la long” s-a majorat în aproape toate țările membre UE (excepția notabilă Cehia, în timp ce Bulgaria, Croația și Lituania au păstrat același nivel) urmare a înrăutățirii percepției piețelor internaționale.

Letonia a prins locul 4 în topul celor mai mici dobânzi și s-a finanțat cu „costuri” anuale de -0,06%, adică mai bine decât Finlanda (+0,05%), Slovacia (+0,07%) și Austria (+0,08%).

Cele mai reduse dobânzi au fost consemnate de Luxemburg (-0,31%), Germania (-0,22%) și Olanda (-0,33%).

În acest context, România a rămas pe primul loc în topul celor mai scumpe împrumuturi ce pot fi luate de un stat membru al Uniunii deși s-a apropiat semnificativ de plutonul țărilor central-europene cu regim valutar similar.

Majorarea costurilor de împrumut ar trebui să dea de gândit, din perspectiva majorării datoriei publice. Ecartul costurilor de împrumut a scăzut la doar 3% în raport cu următoarea clasată, Ungaria. Totuși, a rămas destul de ridicat față de Cehia (+74%) sau Polonia (+66%), economia cea mai apropiată în structură de cea românească.

Rata dobânzii pe termen lung este calculată ca medie lunară (fără a fi ajustată sezonier) și se referă la randamentul titlurilor guvernamentale tranzacționate pe piața secundară, inclusiv taxele, cu o maturitate reziduală de circa zece ani. Titlurile urmărite în coșul de tranzacționare trebuie înlocuite periodic, pentru a evita schimbarea maturității de referință.

Taguri: statistici  Macroeconomie  Eurostat  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: StatisticiDobanda obligatiunilor Romaniei a revenit peste 3% in luna mai 2021

Rata dobânzii pe termen lung pentru România a crescut semnificativ în luna mai 2021, până la 3,03%, față de 2,84% în luna precedentă, potrivit datelor publicate de Banca Centrală Europeană. Acest indicator scăzuse anterior sub pragul de trei procente detalii

Preturile din Romania sunt la nivelul de 55,2% din media UE

Nivelul prețurilor din România față de media europeană a urcat la 55,2% față de 54,9% anterior, potrivit datelor publicate de Eurostat. Datele au fost strânse prin anchete în bugetele de familie în 2019 și prelucrate pentru a fi folosite în scopuri detalii

Romania - cea mai mare ieftinire in termeni reali a caselor dintre statele UE, pe 2019

România a consemnat cea mai mare scădere a prețului în termeni reali al caselor între statele UE (valoare ajustată cu inflația), potrivit unei analize publicate pentru anul 2019 de Eurostat. În medie, sumele plătite pentru achiziția unei locuințe au crescut detalii

Marjele de dobanda practicate de banci sunt in scadere (analiza a Bancii Transilvania)

Statisticile indică o scădere generalizată a marjelor nete de dobândă în luna octombrie, dat fiind că intensificarea crizei sanitare a contribuit la creșterea probabilității implementării de noi măsuri de relaxare monetară pe termen scurt și persistenței unei atitudini detalii

  

Ultimele Comentarii