ECONOMIE | Analize economice

7 miliarde de euro, deficit comercial dupa primele patru luni ale anului

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-06-17 13:52

Deficitul comercial a urcat deja la peste 7 miliarde de euro după primele patru luni ale anului, potrivit datelor comunicate de INS. În aprilie, minusul lunar s-a redus la 1,73 miliarde euro, sub valoarea record din luna precedentă (2,25 miliarde euro).

Creșterea exporturilor față de aceeași lună din 2020 a fost de 113,2% iar cea a importurilor de 74,6%, explicația fiind efectul de bază (contracția bruscă a schimburilor externe la începutul pandemiei).

Performanța exporturilor lunare a rămas bună (6,25 miliarde euro), în timp ce importurile au coborât sub pragul de 8 miliarde euro. Pe primele patru luni ale anului, livrările la extern au însumat aproape 24 miliarde euro iar intrările puțin peste 31 miliarde euro. Deficitul de circa 7 miliarde euro a ajuns să reprezinte deja 3% din PIB. Gradul de acoperire al importurilor cu exporturile efectuate a după primele patru luni ale anului s-a păstrat aproape de rezultatul de anul trecut, respectiv la 80,5%.

Seria statistică arată că exporturile par a se fi stabilizat peste cota de 6 miliarde euro lunar, unde ajunseseră în ultimul trimestru din 2020, dar nu au ținut pasul în primele două luni din acest an. Din păcate, importurile au luat ca referință nivelul de 8 miliarde euro decalajul rezultat nu este sustenabil pe termen mediu și lung.

Schimburile cu țările din UE au fost de 17,8 miliarde euro la export și 22,8 miliarde euro la import. Pe segmentul de schimburi extracomunitare, s-au înregistrat exporturi de 6,2 miliarde euro și importuri de 8,2 miliarde euro. Au rezultat solduri negative de circa 5 miliarde euro în schimburile cu ţările din UE şi 2 miliarde de euro pe relaţiile extracomunitare. Repartizarea în total a deficitelor pe cele două mari destinații a fost de 71% intra-UE și 29% extra-UE.

Sectorul de mașini și echipamente de transport a revenit pe plus în luna aprilie (+105 milioane euro) iar soldul schimburilor sectoriale a încheiat prima treime a anului curent la nivelul de +343 milioane euro. În schimb, la categoria care include diverse alte mărfuri manufacturate, începutul de an a fost slab.

Cu un minus de peste 2 miliarde euro, ponderea în deficit s-a situat la circa 29%. Ceea ce ar trebui să ne atenționeze referitor la competitivitatea industriei, pe traiectoria de revenire economică.

Deficitul pe zona de produse alimentare a depășit deja cota de 1 miliard de euro după prima treime a anului, iar gradul de acoperire sectorial a importurilor din exporturile efectuate a fost de doar 61%, comparativ cu 100% în urmă cu doar șase ani. Este un semnal major de alarmă pentru o țară cu potențialul agricol al României.

Creșterea semnificativă a prețurilor mondiale ale petrolului a contribuit la accentuarea deficitului la combustibili și lubrifianți, trecut și el peste pragul de 1 miliard de euro. Cea mai importantă sursă a deficitului comercial cronic al României o reprezintă, însă, soldul negativ al schimburilor de produse chimice, ajuns deja la 3,25 miliarde euro sau 46% din total.

Taguri: statistici  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economiceProductia industriala, in scadere cu 6% in mai 2021 fata de luna precedenta

România a consemnat în mai 2021 o scădere de 6% a producției industriale față de luna precedentă (serie brută). De reținut, acest rezultat a fost influențat favorabil de perioada din an și de dispunerea zilelor lucrătoare, valoarea ajustată fiind încă mai redusă detalii

Deficitul comercial, aproape 9 miliarde de euro dupa primele cinci luni ale anului

Deficitul comercial al României a urcat după primele cinci luni ale anului curent la aproape 9 miliarde de euro, potrivit datelor comunicate de INS. Suma este echivalentă cu aproximativ 4% din PIB-ul prognozat curent pentru 2021. Minusul înregistrat în mai a fost de 1.772,8 detalii

Comertul cu amanuntul - scadere de 2% fata de luna precedenta in Mai 2021

Comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a consemnat în mai 2021 o scădere de 2% pe seria brută față de luna precedentă, conform datelor publicate de INS. Cu toate acestea, seria ajustată cu numărul de zile lucrătoare şi sezonalitatea (pentru comparabilitate) detalii

Romania are cele mai mici preturi din UE la mancare si comunicatii

România a ocupat în anul 2020 primul loc în Uniunea Europeană în clasamentul celor mai ieftine produse alimentare și băuturi non-alcoolice, cu un nivel de 65,3% din media europeană, potrivit datelor publicate de Eurostat. Pe următoarele locuri s-au situat detalii

  

Ultimele Comentarii