ECONOMIE | Stiri economice

Valori record de crestere in comertul cu amanuntul in aprilie 2021

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-06-09 16:06

Comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a înregistrat în luna aprilie 2021 o creștere de 42,8% în volum brut a cifrei de afaceri față de aceeași lună a anului precedent (+38,4% ajustat cu numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitatea), potrivit datelor publicate de INS.

Valori amplificate, însă, de efectul de bază, respectiv scăderile consemnate la începutul pandemiei Covid 19. La acestea s-a adăugat dispunerea favorabilă a zilelor lucrătoare pe anul în curs.

Comparativ cu luna anterioară, avansul vânzărilor către populație a fost mai ponderat, de 5% brut și 1,2% în termeni ajustați. Cumulat pe primele patru luni ale anului, avansul cifrei de afaceri din comerț a fost de 12,5% brut și 8,7% ajustat, urmare a creșterilor semnificative de venituri în termeni reali, atât pe partea de salarii cât și de pensii.

De remarcat modificările importante în structură, cu creșteri similare față de luna anterioară a cifrei de afaceri în termeni bruți la produse alimentare, băuturi și tutun (+7,1%) și produse nealimentare (+6,9%), în timp ce pe segmentul carburanților auto s-a consemnat o scădere de -2,4%, în pofida creșterii prețurilor de vânzare.

Pentru a sesiza mai bine efectul pandemiei asupra evoluțiilor din sectorul comercial raportate la cele înregistrate chiar înainte de apariția apariției pandemiei (martie 2020 a fost prima lună cu impact Covid), INS a oferit un grafic comparativ între schimbările de la un an la altul în 2020 față de 2019 și 2020 față de 2021.

Pentru referință, ar fi util să facem comparația între aceeași lună din 2021 și din 2019, deoarece bazele de raportare diferă semnificativ.

Astfel, vânzările de produse alimentare s-au majorat în martie 2021 cu 12,7% față de martie 2019 iar cele de produse nealimentare cu 24% iar pe segmentul carburanților, contrar aparențelor, avem o scădere după doi ani de -1,8%.

Una peste alta, odată cu revenirea în V pe partea de rezultate economice (suntem exact la zero în T1 2021 față de T1 2020 pe cifre ajustate, potrivit datelor preliminare ale INS), se consemnează o creștere cam pronunțată pe partea de consum al populației în raport cu producția de mărfuri, de unde și creșterea îngrijorătoare a deficitului din comerțul exterior (ajuns deja la peste 7 miliarde euro sau 3% din PIB).

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economice



Inflația anuală a revenit la nivelul de la finele anului anterior

Inflația anuală a scăzut în martie 2024 până la 6,61%, exact nivelul de la finele anului anterior și marginal peste estimarea BNR pentru T1 (6,5%), potrivit datelor publicate de INS. Avansul prețurilor în a treia lună a anului a fost de detalii

Pensia reală de asigurări sociale de stat a crescut anul trecut cu 2,9%

În 2023, creșterea pensiei nominale ca medie anuală a fost de 13,9%, potrivit datelor publicate de INS. Pe fondul unei inflații de 10,4% (tot medie anuală, potrivit metodologiei naționale), puterea de cumpărare a pensionarilor a crescut detalii

Producția de cereale boabe pe 2023, cu o zecime mai mare față de anul precedent

Producţia de cereale boabe anunţată de INS pentru anul 2023 a crescut cu aproape o zecime față de anul precedent, de la 18,86 milioane tone la 20,57 milioane tone. În condițiile unei extinderi marginale a suprafețelor cultivate (+1%), a contat detalii

România, țara UE cu cea mai mare creștere a costului salarial

România a ocupat în T4 2023 prima poziție între statele membre UE în ceea ce privește creșterea costului salarial, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un nivel de +16,9%, țara noastră a devansat la acest capitol Ungaria detalii

 



 

Ultimele Comentarii