BANCI | Stirea Zilei

Valoarea creditelor noi obtinute de firme de la banci s-a dublat fata de anul trecut

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2021-06-09 08:49

Valoarea creditelor noi in lei acordate de banci firmelor s-a dublat in lunile martie si aprilie fata de anul aterior si a crescut cu 15% in ultimele 12 luni (aprilie 2020 - aprilie 2021), echivalentul a 5 miliarde lei, la o valoare de 37,3 miliarde lei, conform datelor statistice publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Comparativ, valoarea creditelor noi in lei pentru populatie a avut un avans de doar 2%, echivalentul a 0,8 miliarde lei, la un volum total de 38,8 miliarde lei, cu 1,5 miliarde lei mai multe decat finantarile pentru firme.

Creditarea firmelor a fost stimulata in perioada crizei COVID-19 de programul guvernamental cu garantii de stat IMM Invest, la care au participat cele mai importante banci romanesti.

In aceste conditii, valoarea lunara a creditelor noi obtinute de firme a atins o valoare record de 4,7 miliarde lei in decembrie 2020, cu 2 miliarde lei peste nivelul din aceeasi luna a anului anterior.

In lunile martie si aprilie din acest an, valoarea finantarilor noi in lei obtinute de firme a fost cu mult peste nivelurile din aceleasi luni ale anului anterior: 8 miliarde lei, fata de doar 4,5 miliarde lei in martie si aprilie 2020, in momentul izbucnirii crizei coronavirusului.

Dublarea valorii creditelor acordate de banci firmelor poate fi considerat un semnal pentru revenirea puternica a economiei dupa criza din anul precedent.

Cu toate acestea, daca ne uitam la tipul de imprumuturi, vedem ca diferenta au facut-o, in acest an, creditele mai, de peste un milion de euro, obtinute de companii importante, in timp ce valoarea creditelor mici, sub un milion de euro s-a situat doar putin peste cea din anul anterior.

Astfel, valoarea finantarilor de peste 1 milion de euro a insumat in lunile martie si aprilie din acest an peste 630 milioane lei, fata de doar 50 de milioane lei in aceleasi luni ale anului anterior.

Taguri: Banca Nationala a Romaniei (BNR)  credite firme  statistici BNR  banca  Credite IMM  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCSALB nu recomanda amanarea ratelor la credite

Recomandarea CSALB către consumatori este să apeleze doar în ultimă instanță la amânarea plății ratelor la credit. Amânarea vine cu costuri suplimentare, la care se adaugă imprevizibilitatea situației economice din momentul reluării detalii

Topul băncilor cu cele mai mari dobânzi la depozitele în lei pentru populatie

Bancile cu cele mai ridicate dobânzi pentru depozitele la termen în lei pentru persoanele fizice sunt Patria Bank, Libra Bank, Banca Transilvania (BT), CEC Bank, Alpha Bank și Unicredit, conform topului realizat de Bancherul.ro. Toate cele șase detalii

Credite ipotecare cu dobânzi fixe: topul bancilor

Bancile cu cele mai mici dobânzi fixe la creditele ipotecare în lei sunt BCR, Banca Transilvania (BT) și Patria Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro. Doar 10 bănci au în oferta credite ipotecare cu dobânzi fixe în primii detalii

Care sunt creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobânzi?

Cele mai mici dobânzi la creditele de nevoi personale în lei le găsim la Banca Transilvania, BCR, Banca Românească, Garanti BBVA și CEC Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a analizat un număr de 23 de împrumuturi din oferta a 14 detalii

  

Ultimele Comentarii