BANCI | Stirea Zilei

Valoarea creditelor noi obtinute de firme de la banci s-a dublat fata de anul trecut

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2021-06-09 08:49

Valoarea creditelor noi in lei acordate de banci firmelor s-a dublat in lunile martie si aprilie fata de anul aterior si a crescut cu 15% in ultimele 12 luni (aprilie 2020 - aprilie 2021), echivalentul a 5 miliarde lei, la o valoare de 37,3 miliarde lei, conform datelor statistice publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Comparativ, valoarea creditelor noi in lei pentru populatie a avut un avans de doar 2%, echivalentul a 0,8 miliarde lei, la un volum total de 38,8 miliarde lei, cu 1,5 miliarde lei mai multe decat finantarile pentru firme.

Creditarea firmelor a fost stimulata in perioada crizei COVID-19 de programul guvernamental cu garantii de stat IMM Invest, la care au participat cele mai importante banci romanesti.

In aceste conditii, valoarea lunara a creditelor noi obtinute de firme a atins o valoare record de 4,7 miliarde lei in decembrie 2020, cu 2 miliarde lei peste nivelul din aceeasi luna a anului anterior.

In lunile martie si aprilie din acest an, valoarea finantarilor noi in lei obtinute de firme a fost cu mult peste nivelurile din aceleasi luni ale anului anterior: 8 miliarde lei, fata de doar 4,5 miliarde lei in martie si aprilie 2020, in momentul izbucnirii crizei coronavirusului.

Dublarea valorii creditelor acordate de banci firmelor poate fi considerat un semnal pentru revenirea puternica a economiei dupa criza din anul precedent.

Cu toate acestea, daca ne uitam la tipul de imprumuturi, vedem ca diferenta au facut-o, in acest an, creditele mai, de peste un milion de euro, obtinute de companii importante, in timp ce valoarea creditelor mici, sub un milion de euro s-a situat doar putin peste cea din anul anterior.

Astfel, valoarea finantarilor de peste 1 milion de euro a insumat in lunile martie si aprilie din acest an peste 630 milioane lei, fata de doar 50 de milioane lei in aceleasi luni ale anului anterior.

Taguri: Banca Nationala a Romaniei (BNR)  credite firme  statistici BNR  banca  Credite IMM  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCum si-au majorat bancile profitul cu 70%

Sistemul bancar romanesc, compus din 31 de banci si Creditcoop, si-a majorat substantial profitul net in primul trimestru din acest an, cu 70% fata de perioada anterioara din anul precedent, la 3,3 miliarde lei, de la 1,9 miliarde lei. Cum se explica aceasta detalii

Supraindatorarea la IFN-uri: „am rate de 3500 de lei si o pensie de 1800 de lei. Ce pot sa fac?”

Supraindatorarea populatiei cu credite facile, online, obtinute de la IFN-uri, este un fenomen pe care autoritatile ar trebui sa-l limiteze. Banca Nationala a Romaniei (BNR), institutia responsabila de supravegherea si reglementarea Institutiilor Financiare detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Dobanzile pentru un card de credit variaza intre 17% la CEC Bank si 29% la OTP Bank, conform analizei unui numar de 15 tipuri de astfel de carduri de cumparaturi, oferite de 13 banci. Printre cardurile cu dobanzi reduse se mai afla cele din oferta Libra Bank - detalii

Ce dobanzi platesc bancile pentru depozitele in euro?

Dobanzile platite de banci pentru depozitele in euro pe un an depuse de persoanele fizice variaza in prezent intre 1% si 2,75%, conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza ofertelor unui numar de 17 banci. Media dobanzilor pentru un depozit la termen de 12 detalii

  

Ultimele Comentarii