ECONOMIE | Analize economice

Deficitul bugetar dupa prima treime a lui 2021, redus cu 23%

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-06-07 14:55

Bugetul general consolidat a consemnat după prima treime a anului în curs un deficit de 20,7 miliarde lei, (1,8% din PIB).

Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, rezultatul este cu 23% mai mic în termeni nominali.

Ritmul de creştere a veniturilor în perioada ianuarie - aprilie a fost semnificativ mai mare faţă de cel al creşterii cheltuielilor (+20,6% faţă de +11,3%). Ceea ce explică trendul de limitare a deficitului, cu perspective de a rămâne sub pragul de 7% din PIB la finele lui 2021.

Impozitul pe profit s-a majorat cu 18%, până la 7,62 miliarde lei și a reprezentat 6,4% din veniturile statului. Încasările obținute la impozitul pe salarii şi venit au fost în creștere cu 15,2%, până la ceva mai mult de 9 miliarde lei iar ponderea în buget a fost de 7,6%. Cu un rezultat de 41 miliarde lei (34,7% față din veniturile statului), contribuţiile de asigurări și-au păstrat prima poziţie în încasările publice și au avansat în raport cu aceeaşi perioadă a anului precedent cu 13,4%.

Pe partea venituri indirecte, se remarcă creşterea din ce în ce mai puternică a încasărilor de TVA (+41,3%, de la doar +1,1% la finele lunii februarie, până la 22,5 miliarde de lei). Mult peste cea solidă dar mai ponderată pe segmentul de accize (+13% de la +6,7% în februarie, până la 11,5 miliarde lei). Împreună, impozitele indirecte menționate au reprezentat 28,7% din venituri). Sumele primite de la UE s-au majorat și ele consistent (+37,3%), până la 8,1 miliarde lei.

Bugetul de stat și-a acoperit din venituri doar 69% din cheltuieli (de la 74%, după primele două luni ale anului în curs). Bugetele locale și-au păstrat excedentul tradițional consemnat după primul trimestru al anului (+6,4 miliarde lei la finele lui aprilie), cu un grad de acoperire al cheltuielilor cu venituri de 124%. Ceea ce semnifică o ținere sub control a deficitului total prin limitarea cheltuielilor pe plan local.

Deși a crescut semnificativ pe partea de încasări (+13,4%), bugetul asigurărilor sociale a urcat și mai mult la alocările de sume (+15,8%). Reamintim că, prin lege, acest buget al asigurărilor sociale trebuie să fie echilibrat. Situația financiară din sectorul sanitar este motivată prin măsurile luate pentru blocarea valului trei al pandemiei. Totuși, la Fondul naţional pentru asigurări de sănătate, gradul de acoperire a rămas mai mare (74%) decât la bugetul de stat.

Pe fondul scăderii salariilor reale în sectorul administrației publice de la începutul anului, consecutiv avansului neașteptat al inflației anuale (+3,24% după primele patru luni din 2021) dar cu anumite majorări din motive obiective la sănătate și asistență socială, precum și în învățământ, ritmul de creștere a sumelor pentru salariile la stat a fost de 5,7%.

De salutat avansul cheltuielilor cu bunuri şi servicii (+4,8%) și de remarcat creșterile foarte importante consemnate la proiecte cu finanțare externă nerambursabilă (+32,2%), precum și de la cheltuieli de capital (+19,2%). Din păcate, pe partea de subvenții (-30,2%) avem întârzieri însemnate față de anul trecut.

Una peste alta, execuția bugetară consemnează un deficit la patru luni relativ redus, cu perspective de îmbunătățire a țintei de -7,16% din PIB, necesară pentru accesarea deplină fondurilor din planul national de reziliență.

Taguri: Macroeconomie  Ministerul Finantelor  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economiceDatoria publica a ajuns la 48% din PIB dupa T1 2021

Datoria publică a României a ajuns la 48% din PIB după primul trimestru al anului în curs, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor. Suma calculată potrivit metodologiei europene a fost de 506.755,9 milioane lei iar raportarea s-a făcut la cea mai recentă valoare detalii

Deficitul de cont curent, de peste doua ori si jumatate mai mare decat anul trecut in T1 2021

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat în T1 2021 un deficit de 2.549 milioane euro, cu 157% peste cel din T1 2020 (990 milioane euro). Majorarea cu o cincime a deficitului pe partea de bunuri (de la -4.505 milioane euro la -5.396 milioane euro) a venit pe fondul detalii

Inflatia a ajuns la 3,24% in aprilie 2021, stimulata de noile accize la tutun

Inflația anuală a ajuns la 3,24% potrivit datelor INS, după ce prețurile s-au majorat cu 0,45% în aprilie 2021. La scumpirea în continuare a combustibililor (+0,50% și 8,66% pe ultimele 12 luni), s-a adăugat introducerea noilor accize la tutun și țigări, care a determinat detalii

Deficitul bugetar dupa primul trimestru al anului 2021, doar 1,28% din PIB

Bugetul general consolidat a consemnat după T1 2021 un deficit de 14,63 miliarde lei, respectiv 1,28% din PIB estimat pentru anul în curs. Rezultatul este cu aproape o cincime mai bun în termeni nominali și cu un sfert în termeni raportați la PIB faţă de aceeaşi perioadă detalii

  

Ultimele Comentarii

 • Buna seara,doresc să amân ratele pe 5 luni daca se poate din cauza ca nu mai ... detalii

 • Imprumut

  Bună! Am contract de 2 ani și presetell status in Uk am proba de adresa si un salariu in jur de ... detalii

 • Burse trimise către executor

  Rușine Raiffeisen Bank! Cum este posibil sa trimiteți către executor banii ce proveneau din ... detalii

 • Transfer

  Buna ziua..... Nu am gasit pe internet o informatie folositoare si suntem in 2021.... Daca se ... detalii

 • cont

  ... detalii