ECONOMIE | Analize economice

Inflatia a ajuns la 3,24% in aprilie 2021, stimulata de noile accize la tutun

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-05-14 13:56

Inflația anuală a ajuns la 3,24% potrivit datelor INS, după ce prețurile s-au majorat cu 0,45% în aprilie 2021. La scumpirea în continuare a combustibililor (+0,50% și 8,66% pe ultimele 12 luni), s-a adăugat introducerea noilor accize la tutun și țigări, care a determinat creșterea cu 2,18% a prețurilor la această poziție din coșul de consum al populației.

Inflaţia medie anuală s-a situat la doar 2,6% pe metodologia națională, în timp ce valoarea calculată pe model european IAPC s-a situat la 2,2%.

Prețurile produselor alimentare au avansat cu 0,45%, sub efectul majorării prețurilor la unele produse de bază precum ulei comestibil (+1,13% și, atenție, +11,88% pe ultimele 12 luni), carne și produse din carne (+0,69%), pește și conserve din pește (+0,58%), produse de morărit și panificație (+0,35%), brânză (+0,35%) și fructe și conserve din fructe (+0,92%, cu un avans de +1,41% pe segmentul de citrice și fructe meridionale).

De reținut, știrile externe arată că acest trend se va menține în lunile care vin.

La categoria mare de produse nealimentare, creșterea (+0,47%) s-a situat ușor peste media generală, dar ea a provenit în cea mai mare parte din scumpirea conjuncturală la țigararete (unde accizele s-au majorat de la 1 aprilie cu 8,4%) și combustibili, sub efectul cotațiilor externe la petrol.

 

Pe partea de servicii (+0,40%), s-au simțit creșterea cursului de schimb pe baza căruia se facturează tarifele la telefonie (+0,71%), precum și avansul semnificativ la îngrijire medicală (+0,62%) și igienă și cosmetică (+0,52% lunar).

Valoarea CORE 2 ajustat, aflată sub influența politicii monetare (care nu include impactul nefast al evoluțiilor de preț la tutun și combustibili), deși mai redusă față de indicele general de majorare a prețurilor, reflectă o tendință inflaționistă.

Prețurile industriale, situate cu avansul la 3,32% la bunuri de folosință îndelungată și 3,45% la produse de larg consum se vor transmite spre IPC pe parcursul lunilor care vin. Deocamdată, produsele cu prețuri volatile au avut o influență de calmare a inflației.

Astfel, rezultatul de inflație a urcat în aprilie aproape de nivelul anticipat de BNR pentru finele T2 iar spațiul rămas până la sfârșitul anului în raport cu proiecția oficială (+4,1%) rămâne limitat (doar 1,5 puncte procentuale pentru următoarele opt luni).

Totodată, efectul de bază rezultat din performanțele lunare bune consemnate în 2020 va fi nefavorabil, ceea ce reclamă o gestiune strictă în politica de venituri, pentru revenirea în coridorul de inflație țintit la începutul anului viitor.

Taguri: Banca Nationala a Romaniei (BNR)  statistici BNR  Institutul National de Statistica (INS)  inflatia  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economiceProductia industriala, in scadere cu 6% in mai 2021 fata de luna precedenta

România a consemnat în mai 2021 o scădere de 6% a producției industriale față de luna precedentă (serie brută). De reținut, acest rezultat a fost influențat favorabil de perioada din an și de dispunerea zilelor lucrătoare, valoarea ajustată fiind încă mai redusă detalii

Deficitul comercial, aproape 9 miliarde de euro dupa primele cinci luni ale anului

Deficitul comercial al României a urcat după primele cinci luni ale anului curent la aproape 9 miliarde de euro, potrivit datelor comunicate de INS. Suma este echivalentă cu aproximativ 4% din PIB-ul prognozat curent pentru 2021. Minusul înregistrat în mai a fost de 1.772,8 detalii

Comertul cu amanuntul - scadere de 2% fata de luna precedenta in Mai 2021

Comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a consemnat în mai 2021 o scădere de 2% pe seria brută față de luna precedentă, conform datelor publicate de INS. Cu toate acestea, seria ajustată cu numărul de zile lucrătoare şi sezonalitatea (pentru comparabilitate) detalii

Romania are cele mai mici preturi din UE la mancare si comunicatii

România a ocupat în anul 2020 primul loc în Uniunea Europeană în clasamentul celor mai ieftine produse alimentare și băuturi non-alcoolice, cu un nivel de 65,3% din media europeană, potrivit datelor publicate de Eurostat. Pe următoarele locuri s-au situat detalii

  

Ultimele Comentarii